Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Macron a francia hegyekbe kirándul kínai kollégájával, de ott is Ukrajna és a kereskedelem a téma


Emmanuel Macron francia és Hszi Csin-ping kínai elnök Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével a párizsi Élysée-palotában 2024. május 6-án
Emmanuel Macron francia és Hszi Csin-ping kínai elnök Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével a párizsi Élysée-palotában 2024. május 6-án

Emmanuel Macron francia elnök kedden gyermekkorának egyik kedvenc nyaralóhelyén, a Pireneusokban látja vendégül kínai kollégáját. Arra szeretné rábírni Hszi Csin-pinget, hogy ne támogassa Oroszország Ukrajna elleni háborúját, és törekedjen tisztességesebb kereskedelemre.

Hszi 2019 óta most jár először Európában. Franciaországi állami látogatása első napján egy sor tárgyalást folytatott vendéglátójával a kölcsönös tisztelet jegyében, de helyenként elhangzottak erőteljes megjegyzések is.

Macron, akihez Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is csatlakozott, arra biztatta Hszit, hogy ne engedje olyan technológia exportját, amelyet Oroszország felhasználhat Ukrajna elleni inváziójához, és tegyen meg mindent a háború befejezése érdekében.

Hszi a maga részéről arra intette a Nyugatot, hogy ne „becsmérelje” Kínát a konfliktus miatt, és visszautasította a vádat, miszerint a kínai túltermelés vezetett a globális kereskedelmi egyensúlyhiányhoz.

A friss hegyi levegő Bagnères-de-Bigorre faluban és a szomszédos La Mongie üdülőhelyen, illetve a feleségek, Peng Li-jüan és Brigitte Macron kíséretében elfogyasztandó ebéd lehetővé teszi Hszi és Macron számára, hogy viszonylag bensőséges körülmények között vizsgálják meg a kérdéseket.

Jóllehet az észak-franciaországi Amiens-ben született és nevelkedett, a fiatal „Manu” számos téli és nyári szünetet töltött anyai nagyszüleinél a 2000 méteren fekvő Col du Tourmalet közelében, a Tour de France egyik legendás helyszínén.

Hszinek várhatóan helyi bárányt, sajtokat és borokat szolgálnak majd fel, olyan környezetben, ahol Macron reményei szerint a legsürgetőbb kérdések lényegét is érinthetik.

Ehhez kapcsolódóan: A kínai elnök európai körútra indult, fontosabb szerepre törve az ukrajnai konfliktusban

„Számítunk Kínára”

Európát aggasztja, hogy Peking – jóllehet hivatalosan semleges álláspontot képvisel az ukrajnai konfliktusban – lényegében támogatja Oroszországot, aki kínai szerszámgépeket használ fegyvergyártásában.

A másik két országot, amelyet Hszi Franciaország után európai körútján felkeres – Szerbiát és Magyarországot – a Moszkvával leginkább rokonszenvező országok között tartják számon Európában.

„További erőfeszítésekre van szükség ahhoz, hogy visszaszorítsák az olyan kettős felhasználású termékek Oroszországba szállítását, amelyek utat találnak a harctérre” – mondta Von der Leyen a háromoldalú tárgyalások után, hozzátéve, hogy „ez hatással van az EU és Kína viszonyára”.

Közölte: Franciaország és az EU arra is számít, hogy „Kína minden befolyását beveti annak érdekében, hogy Oroszország véget vessen Ukrajna elleni agresszív háborújának”, mivel Európának és Kínának „közös érdeke a béke és a biztonság”.

A Hszivel tartott kétoldalú találkozó után Macron üdvözölte Kína elkötelezettségét, hogy nem szállít fegyvert Oroszországnak, ugyanakkor aggodalmának adott hangot a kettős felhasználású technológia lehetséges exportja miatt.

Megköszönte Hszinek, hogy támogatta a fegyverszünetről szóló elképzelését minden konfliktusban, így az ukrajnaiban is a nyári párizsi olimpia idejére, és határozottan hozzátette: „Nem törekszünk rendszerváltásra Moszkvában.”

Kína álláspontját védve Hszi óva intett attól, hogy az ukrajnai válságot „harmadik ország hibáztatására, rágalmazására és új hidegháború szítására” használják fel.

Ehhez kapcsolódóan: Szijjártó Péter: Álhír, hogy Pécsre utazna Hszi Csin-ping

„Az európai piac elárasztása”

Macron és Von der Leyen egyaránt jelezte, hogy a kereskedelem prioritást élvez a tárgyalásokon, és hangsúlyozták: Európának meg kell védenie stratégiai érdekeit a Kínával fenntartott gazdasági kapcsolataiban.

„Európa nem fog habozni, ha kemény döntéseket kell hoznia gazdasága és biztonsága védelmében” – mondta.

Von der Leyen közölte: „Továbbra is jelentős az egyensúlyhiány”, ami „nagy aggodalomra ad okot”, kiemelve az elektromos autók és az acél terén nyújtott kínai támogatásokat, amelyek „elárasztják az európai piacot”.

A tárgyalásokon Hszi tagadta, hogy bármi gond lenne a kínai túltermeléssel a globális kereskedelemben, és azt mondta, hogy Kínának és Európának „párbeszéddel és konzultációval” kellene úrrá lennie a kereskedelmi nézeteltéréseken, és „figyelnie kellene egymás jogos aggodalmaira” – közölte a francia külügyminisztérium.

Franciaország konyakipara, amelynek központja az ország délnyugati részén található, szorosan figyelemmel kíséri a tárgyalásokat – attól tart, hogy a második legnagyobb piaca, Kína által indított dömpingellenes vizsgálat egyfajta megtorlás lehet Peking részéről a kereskedelmi feszültségek miatt.

Macron megköszönte Hszinek, hogy a most folyó vizsgálat közben nem vetett ki ideiglenes vámot a francia konyakra, és több üveggel is megajándékozta őt a drága italból.

Szakértő: „Washingtonban borzolja a kedélyeket a szoros kínai–magyar kapcsolat”
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:29:24 0:00
Készült az AFP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG