Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A kínai kormány „végső győzelmet” kíván aratni a koronavírus-járvány felett


Védőmaszkot viselő tömeg Pekingben 2021. január 20-án
Védőmaszkot viselő tömeg Pekingben 2021. január 20-án

Egészségügyi szakemberek súlyos kétségeiket fogalmazták meg a kínai hatóságok által közölt adatok hitelességével kapcsolatban, ezek szerint ugyanis mindössze napi öt emberéletet követel a fertőzés, miközben a valós szám sokak szerint inkább a tízezret közelítheti.

Az 1,4 milliárdos kelet-ázsiai országban gyógyszerhiány alakult ki, túlterheltek a kórházak, valamint el kellett halasztani számos műtétet és temetést, miután az elég gyenge természetes immunitással bíró lakosságra hirtelen szabadították rá a járványt a drákói korlátozások éveit követően.

Nemzetközi szakértők legalább egymillió kínai koronavírus-halottal számolnak idén, míg a helyi szervek naponta átlagosan öt vagy kevesebb áldozatról tesznek jelentést az úgynevezett zéró Covid politika közelmúltbeli eltörlése óta.

„Ez kész röhej. Négy közeli rokonom is meghalt, és ez csak egy család. Remélem, hogy a kormány őszinte lesz a néppel és a világgal azzal kapcsolatban, hogy mi történt itt valójában” – jelentette ki teljes neve elhallgatását kérve egy 66 éves férfi a Reuters hírügynökség tudósítójának a fővárosban.

Peking élesen elutasítja az általa szolgáltatott adatokkal kapcsolatos kételyeket, és rendre politikailag motivált lejáratókampányt emleget.

„Kína és a kínai nép bizonyosan végső győzelmet fog aratni a járvány felett” – írta az állampárt központi lapjának számító Zsenmin Zsipao, visszautasítva a korábbi járványkezelést érő bírálatokat.

Ehhez kapcsolódóan: Egymásnak feszül Peking és az EU a kínai Covid-válság miatt

Több ország, köztük az Egyesült Államok és Japán is tesztelési kötelezettséget írt elő a Kínából érkező utasok számára, az Európai Unió pedig szerdán veszi napirendre a kérdést. Peking kikelt a lépések ellen, amelyek álláspontja szerint minden tudományos alapot nélkülöznek, miközben ő maga továbbra sem ad ki turistavízumot, és a belépéshez megköveteli a negatív PCR-tesztet.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) illetékesei előző nap kínai tisztségviselőkkel találkoztak, akik bemutatták a járványterjedéssel kapcsolatos legfőbb adatokat. Az ülésről később közölnek részleteket.

Decemberi sajtójelentések szerint Kína nem szolgáltatott adatokat a WHO-nak az új fertőzöttekről, ezért sokan úgy vélik, hogy a vezetés titkolni próbálja a járvány valódi kiterjedését.

Új lendületet kapott a Covid Kínában
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:50 0:00

A kínai hatóságok szerdai tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában öt ember vesztette életét a vírus következtében, így a halálos áldozatok száma 5258-ra nőtt, ami globális összehasonlításban rendkívül, egészen valószerűtlenül alacsony.

Az Airfinity brit egészségügyi vállalat becslése szerint a halottak napi száma kilencezer körül lehet.

A különböző zavarok miatt csaknem ötvenéves mélypontra zuhant a kínai gazdaság növekedése, ennek serkentésére pedig a befektetők határozott kormányzati lépéseket várnak.

Az USB elemzői szerint a sokkterápiához hasonló hirtelen újranyitás mélyebb, de rövidebb visszaesést eredményezhet.

Ehhez kapcsolódóan: Rendkívül leterheltek a kínai kórházak és temetkezési vállalatok a terjedő Covid miatt

Eközben a kínai állami média arról írt, hogy a légitársaságok nemzetközi jegyfoglalásai éves szinten 145 százalékkal nőttek az utóbbi napokban.

A pandémiát megelőzően a kínai turisták költései évente körülbelül 250 milliárd dollárt tettek ki, az országból induló járatok száma azonban továbbra is töredéke a korábbinak. Thaiföld például legalább ötmillió érkezővel számol idén Kínából, míg 2019-ben ez meghaladta a 11 milliót.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG