Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Rendkívül leterheltek a kínai kórházak és temetkezési vállalatok a terjedő Covid miatt


Covid-betegek ellátása az észak-kínai Hopej tartomány Csucsu városában lévő Baoding Központi Kórházban 2022. december 21-én
Covid-betegek ellátása az észak-kínai Hopej tartomány Csucsu városában lévő Baoding Központi Kórházban 2022. december 21-én

Nagy nyomás alatt állnak a kínai kórházak és temetkezési vállalatok, mert a koronavírus-járvány egyre nagyobb mértékben veszi igénybe kapacitásaikat, közben az újabb járványhullám mérete és a hivatalos adatokkal kapcsolatos bizonytalanság arra késztet néhány országot, hogy új utazási szabályok bevezetését mérlegelje a kínai beutazók esetében.

Egy hirtelen politikai váltás hatására Kína decemberben megkezdte a világ legszigorúbb Covid-rendszerének a felszámolását, hogy jövőre teljesen újraindíthassa visszaesett gazdaságát.

A széles körű tiltakozások hatására feloldották a korlátozásokat, ami azt jelenti, hogy a Covid nagyrészt ellenőrizetlenül terjed, és egyes nemzetközi egészségügyi szakértők szerint naponta valószínűleg több millió embert fertőz meg. A hirtelen váltás túlterhelte az egészségügyi rendszert.

Kína keddre három új halálesetet jelentett Covid miatt, szemben a hétfői egy halottal, ezek a számok ugyanakkor nincsenek összhangban a temetkezési vállalatok jelentéseivel, valamint a sokkal kisebb népességű országok tapasztalataival az újranyitást követően.

Korábbi cikkünk a témában: Kína tovább távolodik a zéró Covid politikától

A délnyugati Csengtu városában lévő Huaxi kórház munkatársai azt mondták, hogy „rendkívül leterheltek” a Covid-betegek ellátása miatt.

„Harminc éve dolgozom itt, de ilyen terhelést még soha nem tapasztaltam” – mondta egy név nélkül nyilatkozó mentőorvos.

Kedd este hosszú sorok álltak a kórház sürgősségi osztályánál és a szomszédos klinikánál. A mentővel érkezők többsége oxigént kapott, hogy segítsék a légzését.

„Majdnem minden beteg covidos” – mondta a sürgősségi osztály egyik gyógyszertári munkatársa. A kórháznak nincs Covid-specifikus gyógyszerkészlete, és csak a tünetekre, például a köhögésre tudnak gyógyszert adni – tette hozzá.

Csengtu egyik legnagyobb temetkezési vállalatának megtelt a parkolója, a krematóriumból folyamatosan füst gomolyog.

Korábbi cikkünk a témában: A tiltakozások hatására Kína-szerte lazítanak a korlátozásokon

„Naponta körülbelül kétszáz esetünk van – mondta egy temetkezési dolgozó. – Annyira elfoglaltak vagyunk, hogy még enni sincs időnk. Azelőtt körülbelül harminc-ötven volt naponta” – tette hozzá. – „Sokan haltak meg a Covid miatt” – mondta egy másik dolgozó.

A város egy másik krematóriumában, a magántulajdonban lévő Nanlingban a személyzet ugyanilyen elfoglalt.

„A hamvasztási helyek mind foglaltak újévig, legkorábban talán január 3-ra lehet időpontot kapni” – mondta az egyik dolgozó.

Kína csak a Covid-betegek tüdőgyulladás és légzési elégtelenség okozta haláleseteit számolja a járvány halottai közé.

Csang Juhua, a pekingi Csaojang kórház tisztviselője elmondta, hogy az újabb betegek többsége idős és súlyos beteg volt, alapbetegségekkel. Hozzátette, hogy a sürgősségi ellátásban részesülő betegek száma az állami média szerint napi 450-550-re emelkedett a korábbi körülbelül százról.

A pekingi Kína–Japán Barátság Kórház klinikája is megtelt idős betegekkel – jelentette az állami média.

Még a beteg és nyugdíjas egészségügyi dolgozókat is arra kérik, hogy jöjjenek vissza segíteni. Egyes városokban komoly kihívás a lázcsillapítók utánpótlásának beszerzése.

Utazási szabályok

A szabadabb utazás irányába tett jelentős lépésként Kína január 8-tól nem követeli meg a beutazóktól, hogy karanténba vonuljanak – közölték a hatóságok a héten, ami a világtól sokáig elzárt kínaiakat arra készteti, hogy megnézzék az utazási lehetőségeket.

Miközben a repülőjegyek online eladásai a rendkívül alacsony szintről megugrottak kedden, az utazási irodák szerint a normális állapotokhoz való visszatérés még hónapokig eltarthat, mivel egyelőre az óvatosság uralkodik. Ráadásul egyes kormányok a kínai látogatókkal szemben extra utazási követelményeket fontolgatnak.

Amerikai tisztviselők „az átlátható adatok hiányát” említették indoklásként. India és Japán a szárazföldi Kínából érkező utazóktól negatív Covid-tesztet követelne meg, a Japánban pozitív eredményt produkálókra pedig egy hét karantén vár. Tokió azt is tervezi, hogy korlátozza a kínai járatok számát növelő légitársaságokat. A Fülöp-szigetek szintén tesztek bevezetését fontolgatja.

Gazdasági hatások

Kína 17 ezer milliárd dolláros gazdasága várhatóan lassulni fog, visszaesik a gyárak termelése és a belső fogyasztás, mivel a dolgozók és a vásárlók is megbetegednek.

A határok újbóli megnyitásáról szóló hírek a globális luxusmárkák tőzsdei árfolyamát feljebb vitték, de a piac más szegmenseiben a reakció visszafogottabb volt.

Amint elmúlik az új fertőzések okozta kezdeti sokk, egyes közgazdászok arra számítanak, hogy a kínai növekedés erőteljesen emelkedni fog a csaknem fél évszázada nem látott legalacsonyabb, három százalék körüli szintről.

2023-ra a Morgan Stanley közgazdászai 5,4 százalékos, míg a Goldman Sachs elemzői 5,2 százalékos növekedést prognosztizálnak.

XS
SM
MD
LG