Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A kínai utazás veszélyeire figyelmeztetett az Egyesült Államok


Antony Blinken amerikai és Csin Kang kínai külügyminiszter Pekingben 2023. június 18-án
Antony Blinken amerikai és Csin Kang kínai külügyminiszter Pekingben 2023. június 18-án

Utazási terveik felülvizsgálatára szólították fel az amerikai állampolgárokat a jogszabályok önkényes kínai alkalmazására, a kilépési tilalmakra és a jogellenes őrizetbe vétel kockázatára tekintettel.

A washingtoni felhívásban nem említettek konkrét eseteket, de a szakértők fontos előzménynek tartják, hogy májusban életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek Kínában egy 78 éves amerikai állampolgárt kémkedés vádjával.

Előző héten Peking olyan törvényt fogadott el, amely megtorló intézkedéseket tesz lehetővé az olyan lépések ellen, amelyek az értékelés szerint sértik az ország érdekeit. A kínai hatóságok emellett nemrég új szabályokat léptettek életbe kémkedés ellen. Ezek aggodalommal töltik el az országban jelen lévő külföldi vállalatokat, különösképp azután, hogy több cég irodájában is razziáztak.

„A Kínai Népköztársaság kormánya önkényesen alkalmazza a helyi törvényeket, a jog szerinti átlátható és tisztességes eljárás nélkül, például az amerikai és más külföldi állampolgárokra vonatkozó kilépési tilalmat illetően” – írták az Egyesült Államok figyelmeztetésében.

„Fennállhat a Kínába utazó vagy ott tartózkodó amerikai állampolgárok őrizetbe vételének kockázata az amerikai konzuli szolgálat elérése, valamint anélkül, hogy információt kapnának az általuk a gyanú szerint elkövetett bűncselekményről” – húzták alá.

Kiemelték, hogy a helyi hatóságok a jelek szerint gyakran államtitoknak minősítenek mindenféle dokumentumot, adatot és statisztikát, és ez alapján kémkedés vádjával eljárást indítanak külföldiek ellen.

Ehhez kapcsolódóan: Tizenegy év kémkedésért a Kínában elítélt kanadainak

Szabálysértéssel érhet fel a részvétel egy tiltakozáson, a kínai vezetést kritizáló üzenetek küldése vagy akár az, ha valaki érzékenynek számító területen akar kutatást végezni. Egyebek mellett kilépési tilalommal próbálhatják rákényszeríteni az embereket az együttműködésre az illetékes szervekkel, ez a gyakorlat nyomásgyakorlásra is jó, akár családtagokkal, akár külföldi kormányokkal szemben – taglalták.

Hasonló utazási figyelmeztetést adtak ki a kínai vezetés alatt álló Hongkongra és Makaóra is.

Az utóbbi években történelmi mélypontra jutottak az amerikai–kínai kapcsolatok, a viszonyt sok súlyos konfliktus árnyékolja be a kereskedelemtől és a technológiától kezdve az emberi jogokon át Tajvan kérdéséig.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG