Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kanada kitiltja a kínai Huaweit az 5G-hálózatból


Egy térfigyelő kamera a Huawei gyára előtt a kínai Kuangtung tartománybeli Tungkuanban 2019. március 25-én
Egy térfigyelő kamera a Huawei gyára előtt a kínai Kuangtung tartománybeli Tungkuanban 2019. március 25-én

A kanadai mobilszolgáltatók nem használhatnak Huawei-eszközöket a nagy sebességű 5G-hálózatukban – közölte a kanadai kormány, csatlakozva szövetségeseihez, akik már korábban hasonló lépést tettek.

Kanada volt az egyetlen tagja az Öt Szem hírszerző szövetségnek, amely még nem tiltotta vagy korlátozta a Huawei eszközeinek használatát az 5G-hálózaton. Az Egyesült Államok és a többi tag – Nagy-Britannia, Ausztrália és Új-Zéland – már korábban betiltotta a Huaweit.

„Bejelentjük szándékunkat, hogy megtiltjuk a Huawei és a ZTE termékeinek és szolgáltatásainak használatát Kanada távközlési rendszerében” – mondta François-Philippe Champagne ipari miniszter.

A kanadai tilalom kiterjed a ZTE-re is, Kína egyik legnagyobb technológiai vállalatára, amely állami tulajdonban van.

Champagne közölte: „azok a szolgáltatók, akiknél már telepítve van ilyen berendezés, kötelesek megszüntetni a használatát, és eltávolítani”. A kanadai mobilszolgáltatók nem kapnak kártérítést – tette hozzá.

Kanada nagy mobilszolgáltatói már megkezdték az együttműködést más gyártókkal.

„Sok ellenséges szereplő van, akik készen állnak arra, hogy kihasználják a védelmi rendszerünk sebezhetőségeit” – mondta Marco Mendicino közbiztonsági miniszter.

Mendicino közölte: a kormány átfogó vizsgálatot végzett, és megduplázza tevékenységét a kanadaiak védelme érdekében.

Kína elítélte az egyik vezető vállalata elleni lépést, amelyet az Egyesült Államok irányításával végrehajtott politikai manipulációnak tart a kínai cégek elnyomása érdekében, ami sérti a szabadpiac elveit.

„Kína átfogóan és komolyan értékelni fogja ezt az incidenst, és minden szükséges intézkedést megtesz, hogy megvédje a kínai vállalatok törvényes jogait és érdekeit” – közölte a kanadai kínai nagykövetség.

Az amerikai kormány évek óta lobbizik szövetségeseinél, például Kanadánál, hogy zárják ki a Huaweit az új, ultragyors 5G-s mobilhálózatokból, mert aggódik amiatt, hogy a kommunista Kína vezetői arra kényszeríthetik a vállalatot, hogy segítsen a kiberkémkedésben. Az Egyesült Államok figyelmeztetett, hogy átgondolja a hírszerzési információk megosztását minden olyan országgal, amely a Huawei eszközeit használja.

A vállalat többször is tagadta a vádakat.

„Csalódottak vagyunk, de nem vagyunk meglepve. Az lepett meg, hogy a kormánynak ilyen sokáig tartott meghozni ezt a döntést – mondta Alikan Velsi, a Huawei szóvivője. – Politikai döntésnek tartjuk, amely politikai nyomásra született, elsősorban az Egyesült Államok részéről” – tette hozzá.

Velsi szerint még évekig lesznek Huawei-eszközök Kanadában. Közölte, hogy a vállalatnak több mint ezerötszáz alkalmazottja van Kanadában, kétharmaduk a kutatás-fejlesztésben dolgozik.

Az 5G, vagyis az ötödik generációs mobilhálózat gyorsabb online kapcsolatot biztosít a felhasználóknak, hatalmas adatátvitelre képes a növekvő igények kielégítésére, miután egyre több eszköz kapcsolódik az internethez, és olyan innovációk megjelenését teszi lehetővé, mint a virtuális valóság, a lebilincselő játékok és az önvezető járművek.

A Huawei a mobiltelefon- és internetszolgáltatók legnagyobb globális hálózati eszközbeszállítója, Kína technológiai világhatalommá válásának jelképe. Az Egyesült Államoknak azonban számos biztonsági és bűnüldözési aggálya van a céggel kapcsolatban. Egyes elemzők szerint a kínai vállalatok, semmibe véve a nemzetközi szabályokat és normákat, ellopták a technológiákat.

Kína, az Egyesült Államok és Kanada tavaly jelentős fogolycserét hajtott végre, amely a Huawei egyik vezetőjét érintette, akit az Egyesült Államok csalással vádolt meg.

Kína a két kanadait (köztük a magyar származású Michael Kovrig volt diplomatát) nem sokkal azután zárt börtönbe, hogy Kanada letartóztatta Meng Van-csout, a Huawei pénzügyi vezetőjét, a vállalat alapítójának lányát az Egyesült Államok kiadatási kérelme alapján. A két kanadait szeptemberben engedték el, ugyanazon a napon, amikor Meng visszatért Kínába, miután megegyezett az amerikai hatóságokkal.

Számos ország túszpolitikának nevezte Kína lépését, míg Peking a Huawei és Meng elleni vádakat politikai indíttatásúnak minősítette, amellyel Kína gazdasági és technológiai fejlődését próbálják visszatartani.

„A döntést már két-három éve meg kellett volna hozni, de jobb később, mint soha – mondta Guy Saint-Jacques, Kanada volt kínai nagykövete a Huawei betiltására vonatkozó lépésre. – Egy olyan Kínával állunk szemben, amely sokkal agresszívebb a külpolitikája véghezvitelében, de abban is, hogyan milyen úton szerezzen információkat céljai eléréséhez” – tette hozzá.

Saint-Jacques azt mondta, hogy a kínai törvények szerint egyetlen vállalat sem utasíthatja vissza a kínai kormány kérését az információi megosztására, ezért lehetetlen lett volna engedélyezni a Huawei közreműködését.

Szerinte Kína megtorlást alkalmaz majd.

„Arra számítok, hogy elég gyorsan hallani fogunk felőlük” – fogalmazott.

„Fegyverként használják a kereskedelmet. Feltételezésem szerint ebben az esetben is ezt fogjuk látni” – tette hozzá.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG