Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A klímaváltozás elleni tétlenséget kritizálta Erzsébet királynő


II. Erzsébet
II. Erzsébet

Azokat a vezetőket bírálta a brit királynő, akik csak beszélnek a klímaváltozásról, de semmit sem tesznek ellene. II. Erzsébet is részt vesz az ENSZ Glasgow-ban tartandó 26. klímaváltozási konferenciáján.

II. Erzsébet brit királynő azt mondta, hogy irritálják azok a vezető politikusok, akik az éghajlatváltozásról beszélnek, de semmit sem tesznek a globális felmelegedés ellen. Hozzátette, hogy még mindig nem világos, ki fog megjelenni a COP26-klímacsúcson Glasgow-ban. „Nagyon bosszantó, amikor beszélnek, de nem tesznek semmit” – mondta.

Bekapcsolva maradt mikrofon

A mondatokat persze nem a nagy nyilvánosságnak szánta: Cardiffban, a walesi közgyűlésen tett látogatásakor egy mikrofon véletlenül rögzítette a királynő beszélgetését Camillával, Károly walesi herceg feleségével. Erzsébet neki beszélt az október végén kezdődő konferenciáról és arról, hogy még mindig nem lehet tudni, ki jön el egyáltalán. „Csak azokról tudunk, akik nem jönnek” – mondta.

A napokban derült ki, hogy a kínai vezető nem megy el az október 31. és november 12. közötti csúcstalálkozóra, annak ellenére hogy Kína a világ legnagyobb üvegházhatásúgáz-kibocsátója. A brit királynő rá is utalt, de feltehetően nyugati vezetőkre, például Joe Biden amerikai elnökre és Boris Johnson brit miniszterelnökre is, akik bár többször figyelmeztettek arra, hogy a világnak változtatnia kell az éghajlatváltozás lassítása érdekében, sok környezetvédelmi aktivista szerint eddig nem tettek ezért érdemi lépéseket.

Hasonló véleményen van a királyi család

A királyi családból a 95 éves uralkodó előtt mások is bírálták a világ vezetőit a klímaváltozással kapcsolatos tétlenségük miatt – ők már nyilvánosan. Néhány napja Károly walesi herceg és fia, Vilmos is azt mondta, hogy a COP-nak nem szavakat, hanem tetteket kell produkálnia.

Joe Biden és Scott Morrison ausztrál miniszterelnök szintén részt vesznek a csúcstalálkozón, csakúgy, mint az esemény házigazdája, Boris Johnson. A brit kormányfő a napokban úgy fogalmazott, a csúcstalálkozó az egyik utolsó nagy lehetőség a globális felmelegedés megállítására. Mint mondta, reméli, hogy a találkozó a globális vezető szerepére tett kísérletét fogja bemutatni. „A világ vezetőinek tettekkel kell előállniuk, nem elég, ha csak meleg levegő jön ki a szájukból” – mondta.

A kínai és az orosz elnök is távol maradhat

Johnsont a délnyugat-angliai Bristolban, egy iskolában tett látogatása során a gyerekek is kérdezték a klímaváltozásról, amire Johnson kissé zavartan úgy válaszolt: „Megígérem, hogy ráveszem a világ vezetőit az üvegházhatású gázok csökkentésére és a bolygó megmentésére.” Az ígéretet azonban nehéz lesz betartani, hiszen a világ legjelentősebb ipari országai közül több is jelezte távolmaradását.

Kisida Fumio japán miniszterelnök már bejelentette, hogy távolról kíván részt venni a COP26-on. Hszi Csin-ping kínai elnök sajtóértesülések szerint szintén távol marad, ami nem egészen meglepő, mivel ő a koronavírus-járvány óta nem hagyta el országát, de videohívásokkal tárgyalt külföldi vezetőkkel – nem tudni, hogy Hszi ezúttal videokapcsolással csatlakozik-e a klímacsúcshoz. Szintén nem közölte a Kreml sem, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök részt vesz-e a csúcstalálkozón.

XS
SM
MD
LG