Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A kongresszus vezetése republikánus kézbe kerülhet. Hogyan hat ki ez Ukrajna támogatására?


A kongresszus székhelye, a Capitolium. Attól tartva, hogy a republikánusok vezetése alatt csökkenhetnek a segélyek, Kijev egyes támogatói azt szorgalmazták, hogy decemberben, még az új kongresszus hivatalos munkakezdését megelőzően fixálják az Ukrajnának szánt további segélyeket
A kongresszus székhelye, a Capitolium. Attól tartva, hogy a republikánusok vezetése alatt csökkenhetnek a segélyek, Kijev egyes támogatói azt szorgalmazták, hogy decemberben, még az új kongresszus hivatalos munkakezdését megelőzően fixálják az Ukrajnának szánt további segélyeket

Egyre több amerikai törvényhozó – főként republikánus, de néhány demokrata is – ad hangot aggályainak az Ukrajnának nyújtott amerikai segélyekkel kapcsolatban. Mi várható tehát a kongresszusi választások után, amelyeken a republikánusok megszerezhetik az egyik vagy mindkét kamara feletti irányítást?

Az ukrán csapatok szeptemberben átgázoltak az orosz erőkön az északkeleti Harkiv régióban. Ez egy lenyűgöző ellentámadás volt, amelyet az ukrán elszántság, az okos harctéri taktika és a hatékony nyugati fegyverzet vitt sikerre.

Az Egyesült Államok több fegyvert, pénzügyi támogatást és egyéb segítséget nyújtott, mint a többi NATO-szövetséges együttvéve: összesen több mint hatvanmilliárd dollár értékben azóta, hogy Oroszország februárban megtámadta Ukrajnát, ezzel a második világháború óta a legnagyobb szárazföldi háborút indítva meg Európában.

Ez a támogatás annak ellenére is fennmaradt, hogy Washingtonban mély pártpolitikai megosztottság uralkodik, amely teljes mértékben megmutatkozik a kongresszusi választási kampányban, és amely a november 8-i szavazásban csúcsosodik ki.

Az amerikai kongresszus felsőházának vezetői, Mitch McConnell (második balra), a szenátusi republikánus kisebbség első embere által vezetett küldöttség tagjai május 14-én Kijevbe látogattak, hogy találkozzanak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel
Az amerikai kongresszus felsőházának vezetői, Mitch McConnell (második balra), a szenátusi republikánus kisebbség első embere által vezetett küldöttség tagjai május 14-én Kijevbe látogattak, hogy találkozzanak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel

De míg az amerikaiak aggodalmait nem az oroszok háborúja határozza meg leginkább, egyre több republikánus törvényhozó – és néhány demokrata is – aggályainak ad hangot az Ukrajna iránti határozatlan idejű pénzügyi kötelezettségvállalással kapcsolatban.

A közvélemény-kutatások szerint a republikánusok várhatóan megszerzik az irányítást a képviselőházban, amelynek mind a 435 képviselői helyéért zajlik a verseny. Nyitott kérdés a szenátus irányítása, ahol a száz helyből 34-ért folyik a küzdelem, és csak néhány hely sorsán fog múlni, hogy végül ki határozza meg a ház napirendjét. 2020 óta mindkét házat a demokraták irányítják.

Már nem támogatnák mindenáron Kijevet

Republikánus vezetők szavai szerint az Egyesült Államok Ukrajnával szembeni elkötelezettsége nem lehet korlátlan.

„Azt hiszem, az emberek ülnek majd a recesszióban, és nem fognak biankó csekket kiállítani Ukrajnának – mondta Kevin McCarthy képviselő, aki a képviselőház vezetője lesz, amennyiben a republikánusok átveszik az irányítást. McCarthy erről a Punchbowl Newsnak adott interjújában beszélt. – Egyszerűen nem fogják megtenni” – fűzte hozzá.

A képviselőház elnökeként McCarthy széles mozgástérrel rendelkezne ahhoz, hogy Ukrajnával szemben szkeptikus törvényhozókat nevezzen ki a költségvetési és a külügyi bizottság elnökévé, valamint hatalmában állna eldönteni, hogy mely törvényjavaslatokat vigyenek szavazásra.

A választások előtti közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a rekordméretű infláció, a benzinárak, a növekvő bűnözési ráta, a fenyegető recesszió és más gazdasági kérdések állnak az amerikaiak aggodalomlistájának élén, olyan kérdések, amelyek kezelésében hagyományosan a republikánusokat tartják erősebbnek. Az ukrajnai háború, Oroszország nukleáris kardcsörtetése és más külpolitikai kérdések kevéssé jelentek meg az országszerte zajló választási kampányokban vagy az amerikaiak tévékészülékeit elárasztó reklámokban.

Mégis, néhány kongresszusi törvényhozó nyilvánosan megkérdőjelezte Joe Biden elnök Ukrajnába irányuló fegyverszállításait.

Májusban a képviselőház 368:57 arányban megszavazta azt a törvényjavaslatot, amely negyvenmilliárd dolláros segélyt irányzott elő Ukrajnának. Mind az 57 ellenszavazatot a republikánusok adták le.

A törvényjavaslat végül átment a szenátuson, de a szavazás jelezte a Republikánus Párt egy hangos szárnyának elégedetlenségét, amely kritikusan viszonyul az évek óta tartó iraki és afganisztáni amerikai háborúhoz.

Bármi történjék is, nem várható az Ukrajnától való látványos elfordulás

John Herbst, az Egyesült Államok korábbi kijevi nagykövete aggasztónak nevezte McCarthy megjegyzéseit, de nem számít arra, hogy a kongresszus egyik vagy mindkét háza feletti republikánus ellenőrzés érdemben befolyásolná az Ukrajnának nyújtott támogatást.

„Biztos vagyok benne, hogy továbbra is jelentős segélyeket fogunk küldeni Ukrajnának” – mondta Herbst, aki jelenleg az Atlantic Council, egy washingtoni székhelyű agytröszt elemzője.

„Valamennyivel kevesebb segítség elképzelhető szerintem, mert olyan sokat adunk nekik, de meglepődnék, ha jelentősen csökkenne a támogatásunk” – mondta a Szabad Európának.

Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke (balra) és Olena Zelenszka ukrán first lady részt vesz egy találkozón a kongresszus tagjaival a washingtoni Capitol Hillen július 20-án
Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke (balra) és Olena Zelenszka ukrán first lady részt vesz egy találkozón a kongresszus tagjaival a washingtoni Capitol Hillen július 20-án

A republikánusok többsége, „úgy tűnik, zsigereiben érti a katonai segítség szükségességét” – mondta.

Amennyiben a republikánusok átveszik az irányítást a szenátus felett, Mitch McConnell lesz a felsőház vezetője. A régóta hivatalban lévő szenátor nyilvános nyilatkozataiban erőteljesebb Ukrajna támogatása tekintetében.

„Ukrajna megsegítése nem valami jóleső szimbolikus gesztus. Ez szó szerint befektetés a saját és szövetségeseink nemzetbiztonságába” – mondta szeptemberben egy szenátusi beszédében.

„A Biden-kormányzatnak és szövetségeseinknek többet kell tennie azért, hogy Ukrajna rendelkezésére bocsássák azokat az eszközöket, amelyekre szüksége van az orosz agresszió meghiúsításához”mondta McConnell.

Demokrata kételyek

De nem csak a republikánusok fogalmaznak meg kételyeket.

A múlt hónapban harminc demokrata képviselőházi törvényhozó – akik a baloldali Progresszív Kongresszusi Képviselőcsoportot alkotják – levelet küldött Bidennek, amelyben többek között arra szólították fel, hogy tárgyaljon a Kremllel a háború befejezéséről.

A levelet, amelyet hónapokkal korábban, még Ukrajna harkivi ellentámadása előtt fogalmaztak meg, napokkal később visszavonták, miután demokrata képviselőtársaik, többek között maguk az aláírók közül is néhányan bírálták.

Július 20-án ovációval fogadták a kongresszus tagjai Zelenszkát
Július 20-án ovációval fogadták a kongresszus tagjai Zelenszkát

Mégis minden arra utaló jel, hogy a republikánusok – vagy a demokraták – meghátrálnak az Ukrajnának nyújtott további segítséggel kapcsolatban, felbátoríthatja Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

„Az amerikai üzenetek kulcsfontosságúak Moszkva ukrajnai számításainak befolyásolásábanírta október 24-i tweetjében Rob Lee egykori amerikai tengerészgyalogos és a londoni King’s College katonai szakértője. – Ha a Kreml azt hiszi, hogy az USA elkötelezett Ukrajna hosszú távú támogatása mellett, akkor nagyobb valószínűséggel hamarabb fog leülni tárgyalni.”

Mike Turner képviselő, aki a republikánusok hatalomra kerülése esetén átveszi a képviselőház hírszerzési bizottságának elnöki tisztét, azt mondta, hogy „a republikánus vezetésben senki sem követelte az Ukrajnának nyújtott támogatás megszüntetését”.

November 3-i kijevi látogatása során Rob Portman republikánus szenátor és Chris Coons demokrata szenátor egyaránt megerősítette Volodimir Zelenszkij elnöknek az amerikai támogatást, és kijelentették, hogy a félidős választások eredményétől függetlenül folytatódni fog.

„Biztos vagyok abban, hogy az ukrán nép harcának kétpárti, erőteljes amerikai támogatása folytatódni fog a kongresszusban” – mondta később Coons újságíróknak.

Kenyér és vaj, nem fegyver és vaj

Az amerikaiak Ukrajnáról alkotott véleményét firtató közvélemény-kutatások vegyes képet mutatnak.

A Pew Research szeptemberben végzett felmérése szerint a republikánus vagy a republikánus érzelmű szavazók közül egyre többen – a márciusi 17 százalékhoz képest szeptemberben már 32 százalék – vélik úgy, hogy Washington túl sok segítséget nyújt Ukrajnának. A demokraták körében 11 százalék van azon a véleményen, hogy az Egyesült Államok túl sok támogatást nyújt, szemben a májusi nyolc százalékkal.

Összességében a felmérés szerint az amerikaiak mintegy 18 százaléka gondolja úgy, hogy Washington nem nyújt elegendő támogatást – szemben a márciusi 42 százalékkal.

Egyes törvényhozók aggodalmuknak adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna hogyan használja fel az amerikai segélyeket, ami tükrözi az ország végletes korrupciójáról és gyenge jogállamiságáról kialakult képet.

Daniel Vajdich, akinek washingtoni székhelyű cége, a Yorktown Solutions lobbizott Ukrajna érdekében, úgy véli, hogy Kijevnek „jobb munkát” kellene végeznie annak elmagyarázásában, hogyan használja fel a támogatást, különösen a nem katonai területen.

Ukrajnának árnyaltabb megközelítést kell alkalmaznia az üzenetközvetítésben, amikor a republikánusoknál és demokratáknál lobbizik – fejtette ki.

Recesszió fenyeget

A november 8-i szavazást azért nevezik félidős választásnak, mert a hivatalban lévő elnök négyéves mandátumának felére esik. Történelmileg az a párt, amelyik a Fehér Házat irányítja, a félidős választásokon szinte mindig veszít képviselői helyeket a kongresszusban.

Szintén történelmi tapasztalat, hogy az amerikai szavazók számára a gazdasági kérdések a fő mozgatórugók.

Amennyiben az Egyesült Államok gazdasága az elkövetkező hónapokban recesszióba süllyed, amint azt sok közgazdász várja, az Ukrajnának nyújtott ilyen erőteljes segélyezés támogatottsága tovább gyengülhet.

Az orosz háborús bűnökre vonatkozó bizonyítékok ellensúlyozhatják azonban a Nyugat Ukrajna-fáradtságát – véli William Courtney volt amerikai nagykövet és a RAND Corporation elemzője, amely egy washingtoni székhelyű agytröszt, amelyet részben az amerikai védelmi minisztérium finanszíroz.

Tüntetés az ukrajnai orosz invázió ellen Washingtonban március 6-án
Tüntetés az ukrajnai orosz invázió ellen Washingtonban március 6-án

„Ahogy az ukránok egyre több, az oroszok által megszállt területet foglalnak vissza, és feltárják az atrocitásokat, az erősíteni fogja Ukrajna politikai támogatását az Egyesült Államokban és Európában” – mondta a Szabad Európának.

„Amíg az ukrán erők fenntartják a harctéri lendületet, nincs jele annak, hogy még bizonyos elmozdulások esetén is – például ha a republikánusok átveszik az irányítást a képviselőházban – ez hatással lenne a segélyek összegére” – tartja Courtney.

A republikánus irányítás alatt bekövetkező csökkentéstől tartva egyes támogatók azt szorgalmazták, hogy december folyamán, még az új kongresszus hivatalos munkakezdését megelőző hónapban határozzák meg a további ukrajnai segélyeket. A támogatás egy nagyobb kiadási tervezet része lenne, amely biztosítaná a fegyverek és a humanitárius segélyek folytatását 2023 végéig.

Egy diaszpóraszervezet, az Ukrán–Amerikai Koordinációs Tanács tagjai a választások után Washingtonba utaznak, hogy lobbizzanak az idei további segélyekért.

Andrij Dobrianszkij szóvivő elmondta, hogy a tanács arra is ösztönzi az Egyesült Államokban élő ukránokat – akiknek számát több mint egymillióra becsülik –, hogy a választások után találkozzanak képviselőikkel, és bátorítsák őket arra, hogy látogassanak el Ukrajnába.

„Biztosítani szeretnénk, hogy az Ukrajnának nyújtott segítség folyamatos legyen, bármi is történjék – mondta a Szabad Európának. – Hozzák el őket Ukrajnába. Ez az első számú érdekérvényesítő eszköz Ukrajna számára.”

Szöveg: Mike Eckel, a Szabad Európa prágai tudósítója az AP jelentésének felhasználásával
XS
SM
MD
LG