Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ígéretek ellenére egyre több szén fogy a világon


Szénerőmű Észak-Kínában, Sanhszi tartományban. Archív fotó 2019-ből
Szénerőmű Észak-Kínában, Sanhszi tartományban. Archív fotó 2019-ből

2022-ben megnőtt a széntüzelés kapacitása azoknak a világszerte hangoztatott ígéreteknek az ellenére, hogy fokozatosan kivezetik a használatból a globális felmelegedésért felelős gázok legnagyobb forrásának számító üzemanyagot – állítja egy szerdán közzétett jelentés.

A szénből származó energia felhasználása tavaly 19,5 gigawattal nőtt, ami körülbelül 15 millió otthon megvilágításához elegendő, és szinte az összes újonnan üzembe helyezett szénberuházás Kínában van – derül ki a Global Energy Monitor nevű szervezet jelentéséből, amely világszerte számos energiaprojektet követ nyomon.

Ez az egyszázalékos növekedés olyankor jön létre, amikor a világnak ennél négy és félszer gyorsabban kellene megszüntetnie a szénfelhasználást, hogy elérje az éghajlati célkitűzéseket – áll a jelentésben. 2021-ben a világ országai ígéretet tettek a szén használatának fokozatos leállítására, hogy a felmelegedést 1,5 Celsius-fokra korlátozzák.

„Minél több az új szénberuházás most, annál meredekebbnek kell lennie a csökkentésnek és a kötelezettségvállalásnak a jövőben” – mondja Flora Champenois, a jelentés vezető szerzője, a GEM Global Coal Plant Tracker projektmenedzsere.

Összesen 14 országban nyitottak új szénerőműveket, nyolc ország pedig új szénberuházásokat jelentett be. Kína, India, Indonézia, Törökország és Zimbabwe új szénerőműveket épített és új projekteket is bejelentett. Az összes új szénprojekt 92 százalékát Kína tervezi.

Kínában 26,8 gigawattal, Indiában pedig mintegy 3,5 gigawattal nőtt a villamosenergia-hálózat kapacitása az új szénerőművek révén. Kína emellett engedélyt adott közel 100 gigawattnyi új szénerőművi beruházásra, ezeket valószínűleg még az idén elkezdik.

Ehhez kapcsolódóan: Véglegesen eldőlt: az EU tagországaiban 2035-re kivonják a szén-dioxidot kibocsátó autókat

Majdnem mindenki más úton jár

De „hosszabb távon a pálya továbbra is a tiszta energia felé vezet” – mondja Shantanu Srivastava, az Újdelhiben található Energiagazdasági és Pénzügyi Elemző Intézet energiaelemzője. Szerinte a világjárvány és az ukrajnai háború sodort néhány országot átmenetileg a fosszilis tüzelőanyagok felé.

Európában, ahol az Ukrajna elleni orosz invázió tülekedést indított el az alternatív energiaforrásokért, és aszály korlátozta a vízenergia felhasználását, csak nagyon kis mértékben nőtt a szénfogyasztás.

Mások más úton indultak el. Jelentős üzembezárások voltak az Egyesült Államokban, ahol 13,5 gigawatt szénenergiát váltottak ki. Az USA egyike annak a 17 országnak, amelyek szénerőműveket zártak be az elmúlt évben.

Világszerte csaknem 2500 erőművel a szén adja a globális energiatermelés mintegy harmadát. A maradékot más fosszilis tüzelőanyagok, atomenergia és megújuló energia biztosítja.

A Nemzetközi Energiaügynökség szerint a 2015-ös párizsi megállapodásban meghatározott klímacélok teljesítéséhez a gazdag országok szénerőműveit 2030-ig, a fejlődő országokéit pedig 2040-ig le kell állítani. Ez azt jelenti, hogy évente körülbelül 117 gigawatt szenet kell kiváltani, de 2022-ben csak 26 gigawattot sikerült.

„Ilyen ütemben az átállás nem elég gyors ahhoz, hogy elkerüljük a klímakáoszt” – mondja Champenois.

Fontos annak biztosítása is, hogy a széniparban és más környezetszennyező iparágakban dolgozó milliókat ne hagyjuk magukra, amikor átállunk a tiszta energiára, bár ez egyre nehezebbé válik, ahogy egyre több szénberuházást zárunk be – teszi hozzá Srivastava.

„Mindennap késleltetjük az átállást a tiszta energiára – mondja. – Ez nemcsak megnehezíti a klímacélok elérését, hanem meg is drágítja az átállást.”

Készült az AP összefoglalójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG