Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A kormány kifizeti a Dunaferr dolgozóinak bérét, közölte Orbán Viktor, és ismét Brüsszelt emlegette


Az első csapolás a dunaújvárosi ISD Dunaferr átépített nagyolvasztójában 2016. július 25-én
Az első csapolás a dunaújvárosi ISD Dunaferr átépített nagyolvasztójában 2016. július 25-én

A miniszterelnök a közösségi oldalára feltett videóban úgy fogalmaz, hogy a kormány a következő hat hónapban kifizeti a Dunaferr dolgozóinak bérét. Orbán Viktor ismét azt a kormányzati narratívát mondta, hogy a vasművet a korábbi tulajdonosok, vállalatvezetők mellett a brüsszeli szankciók tették tönkre, a kormány hiába várta az uniós segítséget.

Mint mondta, a kormányülésen Mészáros Lajos, Dunaújváros országgyűlési képviselője előterjesztésére azt a döntést hozták, hogy a következő hat hónapban a kormány kifizeti a Dunaferr dolgozóinak bérét, több mint 16 milliárd forintot.

A következő hónapokban pedig azon dolgoznak majd, hogy megbízható, stabil működést biztosító tulajdonosa legyen a dunaújvárosi vasműnek, amely Orbán Viktor megfogalmazása szerit a magyar ipar számára nélkülözhetetlenül fontos.

Ehhez kapcsolódóan: Dunaújváros polgármestere a Dunaferr-ről: Lehet, hogy a kormányzat direkt akarja bedönteni

A Dunaferr a mintegy 44 ezer lakosú Dunaújváros legnagyobb munkaadója, a külsős cégeket is beleértve húszezernél is több család megélhetésének forrása. Az évek során ugyanakkor mintegy 450 milliárd forint adósságot halmozott fel.

A kormány narratívája az elmúlt hónapokban az volt, hogy az Oroszországot sújtó uniós szankciók miatt hátrált ki a Dunaferr mögött álló bank az orosz tulajdonosi hátterű cég mögül, a nyolcadik uniós szankciós csomag pedig ellehetetlenítette a vasmű működését. Ezeket a sajtóban is megjelent állításokat korábban a cég vezetése többször cáfolta, szerintük a szankciók semmilyen formában nem érintik a vállalatot.

A kormány tavaly december közepén hozott egy külön szabályt a Dunaferr-re, másnap pedig el is indult a cégcsoport felszámolása. A gyárban jelenleg csak a kokszoló működik minimális kapacitással, mert ha leállítanák, nem lehetne újraindítani.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG