Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hivatalosan is elindult a Dunaferr felszámolása


Meleghengerelés az ISD Dunaferrnél egy dátum nélküli képen a cég honlapi galériájában.
Meleghengerelés az ISD Dunaferrnél egy dátum nélküli képen a cég honlapi galériájában.

A kormány kedden csinált egy külön szabályt a csődtörvényben az összeomlás előtti Dunaferre, szerdán pedig el is indult a több ezer embert foglalkoztató cégcsoport felszámolása.

Megjelent december 14-én a Cégközlönyben, elindult a Dunaferr felszámolása, vette észre a Portfolio.hu. Aznap már azt is lehetett tudni, hogy kulcsfontosságú kokszolóüzemet is elkezdték már leállítani, ami leegyszerűsítve a kihűlése után már nem újraindítható.

Témába vág: A kokszoló leállítása a Dunaferr viszafordíthatatlan összeomlását vetíti előre.

A felszámolást most hivatalosan a Fővárosi Törvényszék rendelte ezt el, miután a kormány egy friss rendelettel lényegében kötelezte őket erre. Pontosabban:

"A Fővárosi Törvényszék a 28.Fpk.5804/2022/4. számú végzésével az ISD DUNAFERR Dunai Vasmű Zrt. felszámolását főeljárásban hivatalból elrendelte az 521/2022 (XII.13.) Korm. rendelete alapján"

- áll a Cégközlönyben.

A kormányt korábban sokáig kérdeztük arról, hogy nagyjából mi a tervük az összeomlás küszöbén lévő Dunaferrel. De ha volt is bármi tervük, még a felszámolás előtt sem voltak hajlandóak erről semmit mondani. A szaktárca ősszel még azt se volt hajlandó elárulni, hogy egyáltalán szóba került-e a kormányülésen a Dunaferr ügye.

Nagy Márton és Gulyás Gergely miniszterek októberben még úgy érveltek, hogy ők tudják, hogy az uniós szankciók miatt a Dunaferr mögött álló bank a szankciók miatt kihúzta a talajt a cég lába alól.

Nem sokkal korábban pedig az Index.hu-n megjelent egy cikk Elkerülhetetlen a felszámolás: Brüsszel beverte az utolsó szöget a Dunaferr koporsójába címmel. Ez gyakorlatilag a kormány narratíváját vetítette előre. A Dunaferr viszont minden ilyen felvetést cáfolt, közölték, hogy a szankciók semmilyen formában nem érintik a vállalatot és tulajdonosait, a cikkben szereplő ING Bank pedig nem finanszírozója a társaságnak, még csak nem is számlavezető bank. (A szövegben még azt is megjegyzik, hogy az Index állításával szemben meg sem keresték őket a cikk megjelenése előtt.)

„A kormányzati szerepvállalás kulcsfontosságú lenne ahhoz, hogy az egyik legnagyobb magyar iparvállalat tovább tudjon működni” – zárult a cég októberi közleménye.

Az egyik legnagyobb magyar cég
A Dunaferr az egyik legnagyobb Magyarországon működő cég. Közvetlenül 4500 embernek ad munkát, közvetve ez a szám elérheti a húszezres nagyságrendet is. A magyar gazdasági életben betöltött szerepére jellemző, hogy a teherszállítást végző Rail Cargo Hungaria forgalmának több mint tíz százalékát a vasmű megrendelései teszik ki. A megyei jogú városnak egy évben nagyjából tízmilliárd forint bevétele keletkezik adókból, eközben a Dunaferr éves bevételei elérik a háromszázmilliárdot.

A vállalat még 2004-be került az államtól az ukrán hátterű Donbász Ipari Szövetség (ISD) tulajdonába. Csakhogy Ukrajna 2014-es megtámadása betett a cégnek, mivel az ISD-csoport Alcsevszkből tudta volna olcsó alapanyaggal ellátni a Dunaferrt, Alcsevszk pedig azóta is orosz megszállás alatt van.

Az ISD gondjaival párhuzamosan orosz tulajdonos is megjelent a cégben, pontosabban zűrössé vált a végső döntéshozók és haszonélvezők kérdése.

Jevgenyij Tankilevics akkori Dunaferr-vezérigazgató két éve arról beszélt, hogy mindenki tudja, hogy az orosz állam van a lánc végén, illetve hogy évek óta kérik a magyar kormány politikai segítségét, hogy segítsenek nekik bármilyen új tulajdonoshoz kerülni, aminek révén a vállalat újra hozzáférhetne az olcsó vashoz.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG