Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A kormány nem szavazza meg az EU újabb szankcióit


Szijjártó Péter sajtótájékoztatót tart Budapesten 2021. november 23-án
Szijjártó Péter sajtótájékoztatót tart Budapesten 2021. november 23-án

Szijjártó Péter kijelentette, hogy ebben a formában nem támogatható az Európai Unió legfrissebb, Oroszországgal szembeni szankciós csomagja, mivel a kőolaj embargója veszélybe sodorná Magyarország ellátásának biztonságát.

Az Európai Bizottság szerdán javaslatot tett a kőolajimport fokozatos embargójára, több tévécsatorna betiltására és a Sberbank kizárására a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerből.

A tervezet értelmében a nyersolaj behozatalát hat hónapon belül, a finomított olajtermékekét pedig az év végéig számolnák fel.

A külgazdasági és külügyminiszter megerősítette az arról szóló sajtóhíreket, hogy Magyarország ez alól haladékot kapna, így csak 2023-ig kellene leállítania az orosz olajimportot, de szerinte még ez is meglehetősen rövid határidőnek minősül.

Aláhúzta: hazánk energiaellátása jelenleg biztosított, ezek a szankciók azonban ezt „teljes mértékben lerombolnák”, így lehetetlenné válna a gazdaság működéséhez szükséges mennyiségű kőolaj beszerzése.

„Ez nem politikai akarat hiányának a kérdése, nem szándék kérdése, nem időtartam kérdése, hanem egészen egyszerűen fizikai, földrajzi és infrastrukturális valóság” – fogalmazott.

Majd hangsúlyozta, hogy a kormány az újabb csomagot ebben a formában felelősen nem tudja megszavazni. Ahhoz ugyanis, hogy az intézkedéseket támogatni tudják, arra lenne szükség, hogy az embargó ne vonatkozzon a csővezetéken keresztül történő kőolajszállításra – tette hozzá.

A többi brüsszeli javaslattal kapcsolatban elmondta, hogy Magyarország ezekkel még együtt tudna élni, bár a hatékonyságukról lehet vita, de ennek nem most van itt az ideje.

Keményebb fellépés

Az intézkedések, amelyeket még az EU-tagállamok kormányainak is jóvá kell hagyniuk, elemzők szerint vízválasztónak számítanak az orosz energiahordozóktól jelentős függőségben lévő közösség számára.

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia már korábban embargót rendelt el az orosz kőolaj importjára, igaz, a két országnak viszonylag elenyésző a kitettsége, szemben az Európai Unió számos tagállamával. Moszkva hatalmas bevételre tesz szert a szénhidrogének szállításából, az orosz kőolajexport több mint felét a Nyugat vásárolta fel eddig.

„Kezelni fogjuk függőségünket az orosz olajtól. Legyünk világosak: ez nem lesz egyszerű, mivel egyes tagállamoknak erős a függőségük, de egyszerűen muszáj megtennünk” – közölte az Európai Bizottság elnöke szerdán.

Az újabb szankciók keretében továbbá kizárnák a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerből a legnagyobb orosz pénzintézetnek számító Sberbankot. „Ez megszilárdítja az orosz pénzügyi szektor teljes elszigetelését a globális rendszertől” – figyelmeztetett Ursula von der Leyen.

Emellett vagyonbefagyasztással és beutazási tilalommal sújtanának újabb magas rangú orosz tisztségviselőket, ám egyelőre nem közölték az érintettek listáját, valamint betiltanak több állami televíziós csatornát az EU-ban, köztük az RTR-Planetát és az R24-et.

XS
SM
MD
LG