Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A kormány szerint nem nyilvános adat, hogy mely uszodák tartanak nyitva télen


Nem lehet tudni, hol csobbanhatunk télen
Nem lehet tudni, hol csobbanhatunk télen

Elutasította a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtikársága közérdekű adatkérésünket, amelyben arról érdeklődtünk, melyik az a 77 uszoda, amelyik állami támogatással maradhat nyitva egész télen.

Még a hónap elején jelentette be a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ), hogy a kormány támogatásával országszerte összesen 77 uszoda maradhat nyitva télen is. Az elszálló rezsiköltségek miatt ugyanis nagyon sok önkormányzat bejelentette korábban, hogy nem tudja biztosítani az általa üzemeltetett létesítmények nyitvatartását a következő hónapokban.

Azt azonban nem közölték, hogy melyek lesznek pontosan a nyitva tartó uszodák, ezért első körben a MÚSZ sajtóosztályához fordultunk, de onnan azt a választ kaptuk, hogy a döntést a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága hozta meg, így nem tudnak nyilatkozni az ügyben.

Nem reklám, közérdekű

Ezután közérdekű adatkéréssel fordultunk a minisztériumhoz. Egyrészt kértük a nyitva tartó uszodák listáját, másrészt szerettük volna megtudni, hogy pontosan milyen szempontok alapján választották ki éppen ezeket a létesítményeket.

Utóbbiről a MÚSZ közölt annyit, hogy a cél az volt, hogy a bezárt uszodákban eddig edző versenyzőknek, illetve úszásoktatásban részt vevő gyerekeknek ne kelljen sehol harminc kilométernél többet utazniuk az úszáslehetőségért.

Ehhez kapcsolódóan: Az elszálló rezsiköltségek miatt van olyan település, ahol még nyilvános vécét is bezárnak a spórolás érdekében.

A HM sajtóosztálya november 23-án válaszolt a két héttel korábban elküldött adatigénylésünkre, és azt írták, mind az uszodák listája, mind a kiválasztás szempontjai „döntés megalapozását szolgáló adatnak minősülnek” álláspontjuk szerint, így nem nyilvánosak.

Közfeladat, közadat

Csakhogy az információszabadságról szóló törvény szerint egy közfeladatot ellátó szerv (mint a Magyar Úszó Szövetség vagy a HM Sportért Felelős Államtitkársága) tevékenységére vonatkozó vagy közfeladatával kapcsolatos adat (amennyiben nem személyes adatról van szó) nyilvánosnak minősül.

Emiatt beadvánnyal fordulunk a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz, amelyben azt kérjük, folytasson vizsgálatot az ügyben. Ennek eredményéről később beszámolunk majd.

A Szabad Európa egyébként több olyan polgármesterrel is beszélt – kormánypártival és ellenzékivel egyaránt –, akik olyan települést vezetnek, ahol lesz nyitva tartó uszoda az állami támogatásnak köszönhetően. Ők valamennyien azt mondták, velük is csak annyit közöltek, hogy nem kell bezárni a létesítményt, de hogy milyen szempontok alapján és ki hozta meg a döntést, arról semmit nem tudnak ők sem, mint ahogy nem ismerik a 77 uszodát tartalmazó listát sem.

Korábban a HVG is írt arról, hogy megkeresték a minisztériumot, de nem válaszoltak nekik. Mint felidézték, az információhiány miatt olyan esetek is előfordultak, hogy miután Vácott például az ellenzéki polgármester, Matkovich Ilona bejelentette, hogy a kormánytól kapott 23 millió forint támogatásnak köszönhetően nyitva maradhat a város uszodája, a helyi Fidesz elnöke azzal bírálta, hogy „más tollával ékeskedik”, mert a pénzt Rétvári Bence fideszes országgyűlési képviselő járta ki.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG