Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A kormánynak nem tetszett – Nem publikálhat többé a neves hongkongi karikaturista


Újságosstand Hongkongban 2023. május 11-én
Újságosstand Hongkongban 2023. május 11-én

Egy hongkongi újság csütörtökön bejelentette, hogy nem közli ezentúl a város legjelentősebb politikai karikaturistájának rajzait, miután panasz érkezett rájuk a kormányzattól. A történtek újabb példaként szolgálnak a szólásszabadságot és a médiát érintő, pekingi eredetű korlátozásokra.

A kínai nyelvű újság, a Ming Pao nem fejtette ki, miért fejezi be vasárnap negyvenéves együttműködését Wong Kei-kwannal. Wong, művésznevén Zunzi az Associated Pressnek azt mondta, hogy a döntést közös megegyezéssel hozták meg.

„Mindenki tudja, miért kell leállni a publikálással, de senki sem fogja megerősíteni az okot” – közölte az AP-nek küldött SMS-ben két, nevető arcot ábrázoló emojival.

Képregényszerű rajzai azokat a frusztrációkat mutatták be, amelyekkel a hongkongi társadalom azóta szembesül, amióta az akkori brit gyarmat 1997-ben visszakerült Kína fennhatósága alá.

Az újság nem válaszolt a hírrel kapcsolatos kérdésekre.

Wong azt mondta, úgy érzi, hogy a szólás és a véleménynyilvánítás szabadsága csökken a városban, de ő folytatja az alkotást, amíg csak teheti. Megpróbál más csatornákat találni karikatúrái közzétételére – tette hozzá.

„Őszintén szólva nagyon nagyra értékelem, hogy a Ming Pao eddig hagyta közölni a karikatúráimat. Ha más platformokról lett volna szó, a tiltás sokkal korábban jött volna” – mondta Wong.

A közvetlen ok az új választási terv

Amióta Peking 2019-ben széles körű nemzetbiztonsági törvényt vezetett be a tömeges demokráciapárti tiltakozások nyomán, a város művész- és médiaközösségei megtanultak óvakodni attól, hogy az alkotás során átlépjék a homályosan meghatározott vörös vonalakat, nehogy úgy tűnjön, hogy megkérdőjelezik a Kommunista Párt uralmát. A hatóságok egyre gyakrabban alkalmazzák a gyarmati korszak izgatásra vonatkozó törvényét a kritikus hangokkal szemben.

Wong több karikatúráját bírálták az elmúlt hónapokban különböző kormányzati szervek, köztük a biztonsági hivatal. Legutóbb a belpolitikai és ifjúsági iroda kritizálta a munkáját, amiért „kipellengérezte” a kormány szerepét abban, hogy kinevezett helyi bizottsági tagok állíthatnak jelölteket az idei kerületi tanácsi választásokra.

Rajzán egy férfi azt mondja egy nőnek, hogy még azokat is kinevezhetik a bizottságokba, akik megbuktak a vizsgán és egészségügyi problémái vannak, ha a „vezető tisztek” megfelelőnek tartják őket.

A kerületi tanácsok átalakítására vonatkozó kormányterv szerint a kormány támogatóival feltöltött helyi bizottságok döntenek a 470 képviselői hely mintegy negyven százalékáról. A tanácsok voltak az utolsó olyan nagy politikai képviseleti testületek, amelyeket a közvélemény választott meg Hongkongban. Most a közvetlenül megválasztott helyek kilencven százalékról körülbelül húsz százalékra csökkennek – ez az arány alacsonyabb még a brit gyarmati uralom alatti szintnél is.

Arra a kérdésre, hogy az újság Wong karikatúráinak közzétételét érintő döntése összefügg-e a kormány bírálatával, Alice Mak bel- és ifjúsági ügyekért felelős államtitkár azt mondta, nem kommentálja önálló szervezetek döntéseit.

„A hamis állításokat vagy a tényektől távol álló dolgokat azonban tisztába kell tennünk, hogy a lakosok értsék az igazságot” – mondta újságíróknak.

Fogy a tér

Chris Tang biztonsági miniszter, aki múlt hónapban bírálta Wong munkáját, azt bizonygatja, hogy a város lakóinak joguk van a szólás- és sajtószabadsághoz a város alkotmánya és a biztonsági törvény értelmében.

A Ming Pao szerkesztősége közleményben fejezte ki az újság háláját Wongnak, amiért az elmúlt négy évtizedben velük együtt tanúskodott a változó időkről.

A Ming Pao munkatársainak egyesülete Facebook-oldalán sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Wong karikatúrái többé nem szerepelnek majd az újságban.

„A hírek mellett a szerzők munkái is részét képezik a Ming Pao alapértékének – írták. – Egy sokszínű társadalomnak be kell fogadnia a különböző hangokat. Reméljük, hogy minden ágazat tiszteletben tartja a szólásszabadságot.”

A Hongkongi Újságírók Szövetsége szerint az incidens azt mutatja, hogy a szólásszabadság számára tovább zsugorodott a tér a városban.

Hongkong 180 ország és terület közül a 140. helyet foglalta el a Riporterek Határok Nélkül szervezet legutóbbi, múlt héten kiadott jelentésében a sajtószabadságról. A globális médiafigyelő szerint a város példátlan visszaesést élt át 2020, a biztonsági törvény bevezetése óta.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG