Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A koronavírus végzett a szovjet blokk legmagasabb rangú disszidensével


Ioan Mihai Pacepa
Ioan Mihai Pacepa

92 éves korábban elhunyt az egykori vezető román hírszerző tiszt, Mihai Pacepa. A szovjet blokk legmagasabb rangú disszidense Covid-19 fertőzés áldozata lett az Egyesült Államokban, ahol 1978-ban menedékjogot kért és kapott. Akkor hagyta el Romániát, amikor a Szabad Európa szekcióvezetőjének meggyilkolására kérte Nicolae Ceausescu.

Pacepa február 14-én hunyt el egy közelebbről meg nem nevezett kórházban az Egyesült Államokban - közölte az RLF/RL-lel Ronald Rychlak, aki Pacepával közösen írt könyvet 2013-ban a szovjet korszak dezinformációs műveleteiről. Ő Pacepa feleségétől tudta meg a hírt, és még tudott beszélni egykori szerzőtársával, mielőtt annak állapota romlani kezdett.

A Securitate tábornokakéként disszidált

Pacepa 1951-ben csatlakozott a román hírszerzéshez, és szépen emelkedett a ranglétrán. Disszidálása idején, 1978-ban a rettegett titkosrendőrség, a Securitate magasrangú tábornoka és a diktátor, Nicolae Ceausescu tanácsadója volt. Emellett a kormányban is fontos posztokat töltött be.

Miután Jimmy Carter elnöktől politikai menedékjogot kapott, a kormány védelme alatt élt, hamis személyazonossággal. Ezt a nevével együtt kétszer is meg kellett változtatnia, miután lelepleződött. Ceausescu állítólag egymillió dolláros jutalmat tűzött ki annak, aki olyan információval szolgál, ami a nyomára vezet vagy megöli őt.

2009-ben Pacepa kiadta vallomásai gyűjteményét, Szemtől szembe címmel. Ebben Lucia Hossu Longin román újságírónak mesélt.

Ceausescu gyilkosságot várt volna tőle

2013-ban pedig a "Dezinformáció" című könyvet publikálta, Rychlakkal közösen. Ebben azt részletezte, hogy a szovjet KGB és a vele szövetséges hírszerző ügynökségek hogyan terjesztettek álhíreket a nyugati médiában.

A könyvben Pacepa nagyobb részt egyes szám első személyben idézi fel, hogyan kapott tanulmányozásra olyan szovjet kézikönyveket, melyekben helyet kaptak még a cári idők dezinformációs kampányutasításai is.

Sok-sok évnyi beszélgetésük során Pacepa, aki hívő katolikus volt, elmondta szerzőtársának, hogy disszidálásának az volt az egyik kiváltó oka, hogy Ceausescu arra utasította, hogy gyilkolja meg a Szabad Európa Rádió román szolgálatának vezetőjét.

Amikor Pacepa disszidált, házassága román feleségével véget ért. Most második felesége és felnőtt lánya gyászolják.

Pacepáról magyar dokumentumfilm is megjelent 2001-ben, "A kémfőnök becsülete" címmel.

Mike Eckel írása.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG