Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A koszovói elnök nyitott új választások kiírására a szerb többségű településeken


Gabriel Escobar, Miroslav Lajčák és Vjosa Osmani a koszovói fővárosban 2023. június 6-án
Gabriel Escobar, Miroslav Lajčák és Vjosa Osmani a koszovói fővárosban 2023. június 6-án

Új választást rendezhetnek az erőszak sújtotta területeken, amennyiben a szavazópolgárok legalább húsz százaléka aláír egy erre vonatkozó petíciót – jelentette ki Vjosa Osmani.

A koszovói államfő a Reuters hírügynökségnek adott interjúban hangsúlyozta, hogy ez lenne az újabb választások kiírásának legdemokratikusabb módja.

„Úgy gondolom, hogy ily módon biztosíthatnánk a szerbek részvételét, mivel tőlük, az állampolgároktól indulna a kérelem” – fogalmazott.

Úgy vélekedett, hogy a polgármesterek petíció általi eltávolítása „egyféle referendum” lenne, ami megnyitná az utat az újabb helyhatósági választások előtt. Szerinte mindezt pár hónapon belül le lehetne rendezni.

Azt nem tudni, hogy a helyi szerbek mekkora része lenne hajlandó részt venni az eljárásban.

Osmani aláhúzta: azt szeretné, hogy addig Koszovóban maradjanak a NATO erői, amíg az országot nem veszik fel az észak-atlanti katonai szövetségbe.

Ehhez kapcsolódóan: Ismét gyülekeznek a tüntetők Koszovóban, Washington párbeszédet sürget

Szerb kollégája, Aleksandar Vučić leszögezte, hogy megpróbálja bevetni befolyását annak érdekében, hogy a Koszovó északi részén élő szerbek is részt vegyenek a voksoláson – emelte ki az Egyesült Államok nyugat-balkáni különmegbízottja szerdán Belgrádban.

Gabriel Escobar az Európai Uniót képviselő Miroslav Lajčákkal együtt a szerb és a koszovói vezetőkkel tárgyalt.

„Azonnali hatállyal enyhítenünk kell a helyzetet. Ez azt jelenti, hogy reméljük, hogy a polgármesterek nem próbálnak bejutni az önkormányzati épületekbe, és visszavonják a koszovói rendőri egységeket, de arról is szeretnénk meggyőződni, hogy a tüntetők is visszavonulnak” – mondta.

„Ha új választások lesznek, és reméljük, hogy így lesz, akkor azt szeretnénk, ha azokon a szerbek is részt vennének előfeltételek nélkül” – tette hozzá az amerikai tisztségviselő.

Ehhez kapcsolódóan: Hazahozták a Koszovóban megsérült magyar katonák kisebbik részét

Rámutatott, hogy Koszovónak biztosítania kell a szerb többségű északi települések magasabb fokú autonómiáját, amennyiben előre kíván haladni a NATO- és EU-integráció útján.

A nyugati országok a feszültség csillapításán dolgoznak, próbálnak közvetíteni a felek között, amióta előző héten erőszakba torkollott az ügy nyomán kirobbant tüntetés. A szerb demonstrálók és a NATO-békefenntartók közötti összecsapásokban kéttucatnyi magyar katona is megsebesült.

Április 23-án négy észak-koszovói településen is előrehozott polgármester-választást tartottak, miután az addigi vezetők tavaly novemberben lemondtak egy Szerbia és Koszovó közötti vita miatt. A szerbek többsége bojkottálta az előrehozott választást, így a részvételi arány mindössze 3,47 százalékos volt. A leadott szavazatok alapján a településeket a jövőben elvileg albán polgármesterek vezetik majd, akiket később be is iktattak.

Sem a helyi szerbek, sem pedig Belgrád nem tartja elfogadhatónak, hogy a bojkott miatt ilyen alacsony részvétel mellett lezajló választást Pristina legitimnek nevezze.

Koszovó még 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától. Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is a saját déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet.

Készenlétben a KFOR a koszovói összecsapások után
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:33 0:00
Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG