Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hazahozták a Koszovóban megsérült magyar katonák kisebbik részét


Koszovói szerb tüntető támad a tömegoszlatásba kezdő KFOR-katonákra a zvečani önkormányzat épülete előtt 2023. május 29-én
Koszovói szerb tüntető támad a tömegoszlatásba kezdő KFOR-katonákra a zvečani önkormányzat épülete előtt 2023. május 29-én

Koszovóban összesen eddig 27 magyar katona sérült meg a helyi tüntetések biztosítása során, közülük 12 főt szállítottak haza május 30-án. Egyikük tartalékos katona, a többiek egy hódmezővásárhelyi egységhez tartoztak, életveszélyes sérülést senki nem szenvedett.

Tömegoszlatásra, a tüntető helyi szerbek ellen vetettek be KFOR-katonákat május 29-én a nagyjából 16 ezer fős koszovói Zvečan településen. A feladat közben többtucatnyian megsérültek, többen súlyosan.

Mi az a KFOR?
A KFOR a NATO koszovói békefenntartó missziója a területen 1999 óta. A civil személyzettel együtt mostanában nagyjából négyezer fős nemzetközi csapatról van szó, amely a koszovói rendőrséggel partnerségben dolgozik. 2021–2022 között magyar parancsnoka volt a szervezetnek, Kajári Ferenc vezérőrnagy.

Köztük 27 magyar katona is megsérült, Szalay-Bobrovniczky Kristóf Facebookon kihirdetett tájékoztatása alapján hét súlyosan.

Erőszakba fulladt a koszovói szerbek tiltakozása, magyar békefenntartók is megsérültek
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:13 0:00

A NATO tájékoztatása szerint az olasz irányítás alatt zajló akcióban olasz részről 11, a magyar kötelékből 19 katona szenvedett halmozott sebesülést, törést és égési sérülést rögtönzött robbanószerkezettől. Három magyar katona sebesült meg lőfegyverektől. Az olasz csoportból hárman sérültek meg súlyosan.

A hazaszállított, megsérült magyar katonák közül 11-en a hódmezővásárhelyi Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandárnál szolgálnak, egyikük pedig tartalékos katona – hivatkozott a Honvédelmi Minisztériumra az MTI.

Nem érzik legitimnek az új polgármestereket

A tiltakozások még múlt pénteken kezdődtek Észak-Koszovóban. Ekkor a helyi szerbek megpróbálták megakadályozni, hogy három település, Zvečan, Leposavić és Zubin Potok újonnan megválasztott, albán nemzetiségű polgármestere elfoglalja hivatalát.

A tüntetők ellenezték, hogy a többségében szerbek lakta településeket albánok vezessék, akiket ők ráadásul nem is választottak meg, mert többségük bojkottálta az április 23-i előrehozott polgármester-választást. Ezen a választáson a részvételi arány mindössze 3,47 százalékos volt.

A koszovói szerbek azt követelik, hogy a pristinai kormány nyilvánítsa semmisnek az áprilisi polgármester-választást, és tegye lehetővé, hogy továbbra is szerbek vezessék az ottani intézményeket.

KFOR-katonák húznak ki szögesdrótot egy önkormányzati épület elé Zvečanban 2023. május 31-én
KFOR-katonák húznak ki szögesdrótot egy önkormányzati épület elé Zvečanban 2023. május 31-én

Albin Kurti miniszterelnök azonban erre nem volt fogékony, és vasárnap közölte, hogy szerinte a megválasztott polgármesterek minden állampolgár ügyét figyelembe veszik majd.

A három említett településen hétfő reggel a rendőrség és a helyi szerbek összecsaptak, ekkor vonult ki a NATO parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó erő. A KFOR közölte, hogy biztosítani kívánja minden koszovói közösség számára a biztonságos környezetet és a szabad mozgást.

A KFOR katonái kordonokkal próbálják biztosítani, hogy a két oldal távol maradjon egymástól a három településen, és megakadályozni, hogy a tömeg lerohanjon egyes épületeket.

Lengyel KFOR-katonák pihennek Zvečanban 2023. május 30-án
Lengyel KFOR-katonák pihennek Zvečanban 2023. május 30-án

Az EU és az Egyesült Államok képviselői is elítélték Koszovó döntését a polgármesterek kierőszakolt beiktatásáról Észak-Koszovóban. A NATO közleményben bírálta a támadást, és felszólított minden felet, hogy „tartózkodjanak az olyan lépésektől, amelyek tovább szítják a feszültséget, és kezdjenek párbeszédet”.

Aleksandar Vučić szerb elnök rendkívüli készültségbe helyezte a szerb hadsereget. Szerbia egyébként el sem ismeri külön országként Koszovót, amelynek 1,8 millió lakosának körülbelül öt százalékát alkotják szerbek, de a négy északi régióban ők vannak túlnyomó többségben.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG