Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A közös európai vakcinaútlevél elfogadásán dolgozik a soros portugál EU-elnökség


Dán koronavírus-útlevél. Koppenhága, 2020. július.
Dán koronavírus-útlevél. Koppenhága, 2020. július.

António Costa, Portugália miniszterelnöke reményei szerint már nyártól használatba kerül a vakcinaútlevél, amivel utazhatnak azok az emberek, akik bizonyítani tudják, hogy be vannak oltva.

„Egy európai szintű intézkedésnek vagyunk a pártfogói. Soros elnökként azzal a céllal dolgozunk az Európai Bizottsággal, hogy nyárra ez a dokumentum megszülethessen” – mondta az európai vezetőkkel folytatott megbeszélés után.

Portugália jelenleg az EU soros elnöke.

Szembesülve a több mint 900 ezer ember halálát és a kontinens eddigi egyik legkomolyabb gazdasági visszaesését okozó világjárvánnyal az EU vezetői megállapodtak abban, hogy kidolgozzák az oltási igazolvány rendszerét.

A vakcina-útlevél lesz a szabad mozgás feltétele?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:46 0:00

Egyébként Magyarországon is kapnak igazolást azok, akiket beoltottak vagy átestek a betegségen. A vonatkozó kormányrendelet alapján háromféle módon lehet igazolni a koronavírus elleni védettséget:

  • ha valaki megkapta a védőoltást,
  • vagy igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen,
  • illetve ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tudott erről vagy nem készült erről teszt és utólag elvégzett ellenanyag-vizsgálat igazolja a fertőzésen való átesését is.

Izraelben szintén hasonló rendszer működik, ott már különböző előnyöket is élvezhetnek, akik úgynevezett "zöld jelzést" kaptak, például járhatnak moziba vagy edzőterembe. Izraelben már arról is van szó, hogy az oltottak ismét utazhassanak.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG