Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Izrael elkezd nyitni, miután a lakosság fele már megkapta az oltást


Benjamin Netanjáhú izraeli miniszterelnök és Yuli Edelstein egészségügyi miniszter egy szállítmány Pfizer-BioNTEch-oltószerrel 2021. január 10-én, Lod városa mellett Izraelben.
Benjamin Netanjáhú izraeli miniszterelnök és Yuli Edelstein egészségügyi miniszter egy szállítmány Pfizer-BioNTEch-oltószerrel 2021. január 10-én, Lod városa mellett Izraelben.

Akik már megkapták az oltást, külön igazolást kapnak, amivel akár edzőterembe vagy színházba is mehetnek. Az ország a tervek szerint a közelgő választások előtt további lazításokat vezet be.

Izrael vasárnap elkezdte újra nyitni a gazdaságának egyes részeit, a kormány azzal indokolta a döntést, hogy a lakosság legalább a fele már be van oltva a koronavírus ellen. A boltok mindenki számára nyitva állnak, az olyan rekreációs helyekre viszont, mint az edzőtermek, színházak, csak azok mehetnek, akik mindkét dózist megkapták legalább már egy hete, vagy felgyógyultak a betegségből és feltételezhetően immunisak. Utóbbiak egy „zöld jelzést” jelzést kapnak az izraeli egészségügyi minisztérium telefonos alkalmazásában.

Közeleg a választás

A maszkviselés és a távolságtartás továbbra is kötelező. A zsinagógák, mecsetek, templomok csak fele annyi embert fogadhatnak egyszerre, mint normális esetben. Izraelben pontosan egy évvel ezelőtt regisztrálták az első koronavírusos esetet. Az izraeli kormány azt tervezi, hogy a következő hónap folyamán tovább lazítanak a szabályokon. Az országban egyébként közelegnek a választások, amiken Benjámín Netanjáhú miniszterelnök az újraválasztásért indul.

A kormány szerint nem lesz negyedik lezárás, a szakemberek szerint lehet

„Mi vagyunk az első ország a világon, ami újjáéled hála a több millió vakcinának, amit beszereztünk. Beoltották? Kapja meg a zöld jelzést és térjen vissza az életbe!” – írta Netanjáhú a Twitteren. Az ország lakosságának több mint 46 százaléka már megkapta a Pfizer-vakcina legalább egy adagját. Azoknál, akik két adagot kaptak a helyi egészségügy adatai szerint 95,8 százalékkal csökkent a megbetegedés esélye.

Izraelben több mint 740 ezer koronavírusos fertőzöttet regisztráltak, és 5 500 áldozata volt a járványnak. Többen kritizálták Netanjáhú kormányát, amiért nem mindig sikerült szigorúan betartatni az országban bevezetett három lezárást. Az kormány azt ígérte, hogy negyedik lezárás nem lesz.

De Nachman Ash, az ország járványkezelését vezető orvos azt nyilatkozta, hogy „lehetséges” egy újabb lezárás, mivel a lakosság fele még mindig nem védett. Az általános iskolások és a középiskola felső tagozatos diákjai visszatérhetnek a tanterembe azokban a településekben, ahol kontroll alatt van a járvány. A tervek szerint a középiskolák a jövő hónapban közel egy év távoktatás után újra nyithatnak.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG