Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lekapcsolták Oroszországban a közösségi oldalakat és több híroldalt


Tiltakozás az ukrajnai háború ellen Novoszibirszkben, Oroszországban
Tiltakozás az ukrajnai háború ellen Novoszibirszkben, Oroszországban

Az orosz médiafelügyelet, a Roszkomnadzor március 4-én közölte, hogy „korlátozta” a hozzáférést a független média honlapjaihoz, hogy megakadályozzák az oroszok tájékoztatását az ukrajnai invázióról. A lépés a Szabad Európa orosz nyelvű oldalát is érinti.

A GlobalCheck webmonitorozó csoport és más mutatók szerint március 3–4-én éjszaka több Szabad Európa- (RFE/RL) weboldal, a BBC és a Deutsche Welle orosz nyelvű honlapjai, valamint a Facebook, a Twitter, az Apple és a Google alkalmazásboltjai is blokkolva voltak.

Nem világos, hogy miért a közösségi média és az alkalmazásboltok a célpontok, bár Moszkva régóta vitában áll számos technológiai szolgáltatóval és platformmal a nyilvánosságra hozatal és a felhasználói adatokkal kapcsolatos kérdések miatt.

Van, ahol még elérhető

A blokkolások március 3–4-én éjjel kezdődtek, miután az elmúlt héten több fenyegetés is érte a Szabad Európa (RFE/RL) és más médiumok szerkesztőségeit, amelyek tudósítottak az Ukrajna elleni támadásról.

A GlobalCheck szerint a Rostelecom előfizetői számára néhány oldal még mindig elérhető. A blokkok megakadályozzák az orosz hozzáférést az RFE/RL orosz szolgálatához. Az RFE/RL regionális orosz nyelvű North.Realities és Siberia.Realities oldala, valamint az észak-kaukázusi szolgálat által működtetett Caucasus.Realities oldal szintén blokkolva van Oroszországban.

Az RFE/RL által a VOA-val együttműködve vezetett orosz nyelvű Current Time honlapját február 28. óta blokkolják az orosz hatóságok, bár a szolgálat közzétette a blokkolás megkerülésére szolgáló módszereket.

A szerkesztőség folytatja a munkát

„Putyin folyamatosan hazugságokkal eteti az oroszokat az ukrajnai háború kiterjedéséről és költségeiről – mondta Jamie Fly, az RFE/RL elnöke március 4-én. – Az RFE/RL nem hajlandó cenzúrázni a tartalmait ebben az orosz közönségünk számára kritikus pillanatban. Megérdemlik az igazságot, és mi továbbra is tényszerű információkkal fogjuk ellátni őket kormányuk tetteiről és azokról a következményekről, amelyeket el kell viselniük.”

A lett székhelyű Meduza orosz és angol nyelvű hírportál újságírói szintén azt mondták, „úgy tűnik, a Meduza oldalát blokkolták Oroszországban”, és hozzátették: „Ezek az idők el fognak múlni. Folytatjuk a munkánkat.”

A Szabad Európa orosz szolgálatának szerkesztősége március 2-án késő este hat értesítést kapott a Roszkomnadzortól, amelyben az orosz médiafelügyelet a szolgálat honlapjának blokkolásával fenyegetőzött az ukrajnai konfliktusról szóló folyamatos tudósítások közepette.

Nem szabad beszélni a civilek bombázásáról

A szolgálat jelentése szerint a Roszkomnadzor közölte, hogy hatáskörével élve blokkolni fogja a Svoboda.org oldalon az ukrajnai Harkiv bombázásáról szóló híreket, valamint az Ukrajnával szimpatizáló kibertámadók által egyes orosz honlapok feltöréséről, illetve az ellenségeskedésre adott közösségimédia-reakciókról szóló anyagokat.

A médiafelügyelet szerint az anyagok „szándékosan hamis, társadalmilag jelentős információkat közöltek Oroszország Ukrajna területét ért állítólagos támadásáról” oly módon, amely „pánikot kelthet az emberek körében”.

Az amerikai külügyminisztérium ezen a héten azzal vádolta Moszkvát, hogy „teljes támadást intéz a média szabadsága és az igazság ellen”, mivel az ottani tisztviselők igyekeznek ködösíteni és elhallgatni a háborúról szóló információkat.

XS
SM
MD
LG