Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester köszönti az ukrán hadsereg két házasodó katonáját, Leszja Ivanisenkót és Valerij Filimonovot március 6-án
Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester köszönti az ukrán hadsereg két házasodó katonáját, Leszja Ivanisenkót és Valerij Filimonovot március 6-án

Orosz invázió Ukrajnában: A háború második hetének eseményei percről percre

Az eddigi legfontosabb információk Ukrajna orosz megszállásáról:

  • Tizenegyedik napja tart az orosz invázió Ukrajnában.
  • Több százezer civil ragadt az ostromolt Mariupolban borzalmas állapotok között, szombaton a tűzszüneti megállapodás ellenére sem tudtak elmenekülni a szüntelen orosz bombázások miatt.
  • Vasárnap újra megpróbálták a civilek evakuálását, de az orosz ágyúk újra lőni kezdték a kialkudott menekülési útvonalat.
  • Több mint 66 ezer ukrán férfi tért haza külföldről Putyin ellen harcolni az ukrán védelmi miniszter szerint.
  • Eddig több mint 140 ezer menekült érkezett Magyarországra​.
  • Ferenc pápa sem osztja a háború orosz narratíváját.
11:18 2022.03.08.

Itt folytatjuk

Az eseményeken ezen az oldalon követjük tovább.

17:37 2022.03.06.

Macron telefonon beszélt Putyinnal

Macron francia elnök csaknem két órát beszélt Putyin orosz elnökkel telefonon, a beszélgetés során amellett érvelt, hogy Putyin állítsa le a katonai offenzíváját és biztosítsa az ukrán atomerőművek biztonságát, írta a BBC. A francia kormány szerint Putyin "tárgyalások vagy háború" útján kívánja elérni a céljait.

Az orosz narratíva szerint a zaporizzzsjai atomerőmőnél történt baleset az "ukrán radikálisok provokációja" volt. Az ukrán hadereg szerint egyébként orosz bombázás miatt sérült meg az atomerőmű néhány épülete.

Putyin szerint emellett nem az orosz hadsereg ágyúzása miatt hiúsult meg a mariupoli és volnovahai civilek evakuációja, hanem mert az "ukrán nacionalisták" nem engedték el a civileket, és arra használták a tűzszünetet, hogy a saját állásaikat erősítsék meg.

15:53 2022.03.06.

Le kellett fújni a vasárnapi evakuációt is Mariupolban

Az orosz hadsereg szombathoz hasonlóan vasárnap is lőni kezdte a civilek kimenekítésére kialkudott humanitárius folyosót Mariupolnál, így az evakuációt ismét lefújták.

Marina Jacko és barátja, Fedor siratják a mariupoli bombázásba belehalt másfél éves kisfiukat, Kirillt, március 4-én.
Marina Jacko és barátja, Fedor siratják a mariupoli bombázásba belehalt másfél éves kisfiukat, Kirillt, március 4-én.

A brit Sky tudósítása szerint mindőssze néhány száz civil tudott kimenkülni így a városból nyugati irányba.

Az orosz hatóságok az ukránokat vádolják, szerintük nem vették észre amikor az orosz hadsereg nem lőtte a biztonságosnak kialkudott sávot. Az ukrán városvezetés szerint a helyzet jelenleg is "elképesztően veszélyes".

Polgári célpontokat, köztük iskolákat, óvodákat és kórházakat is támadnak az orosz inváziós erők Ukrajnában, közölte közben a kijevi kormány miniszterelnök-helyettese. Erről itt olvashat bővebben.

13:58 2022.03.06.

Aki teheti, indítsa újra a cége működését, kérte Smihal miniszterelnök

"Amely cég nincs kitéve veszélynek, gyűjtse össze a dolgozóit és indítsa újra a termelést! Az országnak ma nagyobb szüksége van a segítségetekre, mint bármikor!"

- intézett felhívást Denisz Smihal ukrán miniszterelnök az ukrajnai vállalkozásokhoz. A hadigazdaságra átállt Ukrajnának ugyanis nem csak fegyverekre és katonákra van szüksége, hanem élelmiszerre, gyógyszerekre, üzemanyagra és egyéb jószágokra is.

Megemlítette, hogy az Európai Beruházási Bank átcsoportosít az ukrán államnak 639 millió eurónyi (nagyjából 250 milliárd forintnyi) támogatást, Ukrajnában exportkorlátozásokat és hadikötvényeket vezetttek be, de ezek mellett is szükséges lesz mindenhol újraindítani a termelést, ahol ez lehetséges.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG