Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Központi Nyomozó Főügyészségre került a Böröndi Gábor vezérőrnagy elleni feljelentés


Szalay-Bobrovniczky Kristóf (jobbra) és Böröndi Gábor a honvédelem napján, 2023. május 16-án
Szalay-Bobrovniczky Kristóf (jobbra) és Böröndi Gábor a honvédelem napján, 2023. május 16-án

A Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivője közölte lapunkkal, hogy egyelőre nem született döntés arról, indítanak-e nyomozást a feljelentés nyomán.

A Budapesti Rendőr-főkapitányságtól a Fővárosi Nyomozó Ügyészségre, onnan pedig a Központi Nyomozó Főügyészségre került a Magyar Honvédség főparancsnoka ellen tett feljelentés – derül ki a Szabad Európa megkereséseire adott válaszokból.

A Központi Nyomozó Főügyészség szóvivőhelyettese, Domokos Réka ügyész arról tájékoztatta lapunkat, hogy a feljelentés elbírálása jelenleg folyamatban van.

„Pletykás” sofőrök

Mint lapunk megírta, a héten feljelenteték Böröndi Gábort, miután május elején nem engedték haza a férjét 57 másik sofőrrel együtt egy szentendrei állománygyűlésről, hanem buszra szállították, majd Táborfalvára vitték, ahol a szolnoki Különleges Alakulat tisztjei hat napon át „kiképzést” tartottak nekik. Szentendrén Böröndi Gábor azzal indokolta ezt, hogy a hadsereg sofőrjei „pletykásak”, ezért „tanításra” van szükségük.

Ehhez kapcsolódóan: részletesebben a Böröndi Gáborral szemben tett feljelentésről.

A „tanítás” azonban a feljelentés szerint abból állt, hogy a sofőröknek hat napon keresztül megalázó, értelmetlen feladatokat kellett végezniük. Ezek egy részét ráadásul éjszaka, mivel nem hagyták aludni, két-három óránként felkeltették őket. A családjuknak naponta egyszer telefonálhattak.

Nem reagáltak

A feljelentés szerint a főparancsnok ezzel nemcsak az alkotmány kínzást, megalázó bánásmódot tiltó paragrafusait sértette meg, de a honvédségi törvény több passzusát is, köztük a katonák jogállásáról, a gyakorlatokról, a szolgálati feladatokra vezénylés szabályairól szólókat.

Sem a Honvédelmi Minisztérium, sem a két működő honvédszakszervezet nem reagált a megkeresésünkre. (A feljelentésen kívül egyébként egy olvasói levél is eljutott hozzánk korábban, amelyben ugyanazokat írják le a sofőrökkel kapcsolatban. Ennek feladója azt is írta, hogy a honvédszakszervezetek szinte semmilyen valós érdekvédelmi tevékenységet nem látnak el.)

Az Indexnek viszont válaszolt a HM sajtóosztálya. Azt írták, hogy a háborús veszélyhelyzet miatt érvényben lévő különleges jogrend miatt semmilyen jogszabályt nem szegett a főparancsnok a táborfalvai „tanítással”. A szentendrei állománygyűlésen egyébként jelen volt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG