Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Kreml az ukrajnai háború árnyékában visszafogja a győzelemnapi rendezvényeket


Vlagyimir Putyin orosz elnök apja portréjával a Halhatatlan Ezred-felvonuláson Moszkvában 2015. május 9-én
Vlagyimir Putyin orosz elnök apja portréjával a Halhatatlan Ezred-felvonuláson Moszkvában 2015. május 9-én

Miközben Moszkva derékig benne van a szomszédos Ukrajna költséges inváziójában, és egyelőre nem is látszik még a rendezés esélye, a május 9-i győzelem napja idén gyökeresen másképp fog kinézni Oroszországban, mint a korábbiakban.

Számos rendezvényt, parádét mondtak le biztonsági okokra hivatkozva országszerte, amelyekkel a náci Németország feletti második világháborús győzelemre emlékeztek volna.

Lefújták többek között a moszkvai Halhatatlan Ezred-felvonulást is, amelyen emberek százezrei vettek részt Vlagyimir Putyin elnök és több más vezető társaságban, a leszármazottak az 1939 és 1945 között elesett szovjet katonák és a frontra termelő hátországi dolgozók portréival vonultak fel.

A második világháborús szovjet – és főleg orosz – áldozatok dicsőítése az orosz nacionalista érzületek feltámasztásának egyik sarokköve volt az utóbbi évtizedekben, Putyin alatt.

Megfigyelők szerint azonban ma az orosz katonai erő felmagasztalását célzó kormányzati erőfeszítések már inkább megnehezítik az Ukrajna tavaly februári megtámadása óta elszenvedett hatalmas ember- és eszközveszteség eltitkolását.

„Mi van, ha valaki kijön azon rokonai fényképével, akiket az Ukrajna elleni háborúban öltek meg? Mi van, ha emberek százai tesznek így?” – tette fel a kérdést Makszim Kuzahmetov történész.

„A Kreml azt az érzést akarja kelteni, hogy »győzni fogunk«, mosolyogva és nevetve, valamint azt, hogy »mindenki támogassa a harcolókat«. Ilyen vonatkozásban a Halhatatlan Ezred csak ideológiai károkat tud okozni” – mondta.

„Túlságosan is halandó”

Számos városban a helyi elöljárók arra kérték a lakosokat, hogy az évforduló alkalmából az autójukban állítsák ki a portrékat.

„Nemcsak a lakosság vehet részt a demonstrációban, hanem egész szervezetek. A tömegközlekedés, a városi járművek, tűzoltók, mentők és mások” – írta Nyizsnyij Novgorod önkormányzata.

Tatárföld fővárosában, Kazanyban arra buzdították az embereket, hogy az autójukra vagy a ruhájukra tűzzék ki a fényképeket, készítsenek megemlékező faliújságot munkahelyükön, vagy írjanak a hivatalos győzelemnapi weboldalra.

Emberek a Halhatatlan Ezred-felvonuláson Szentpéterváron 2022. május 9-én
Emberek a Halhatatlan Ezred-felvonuláson Szentpéterváron 2022. május 9-én

Moszkvában a Vörös téren rendezett nagyszabású katonai parádét szigorúan elzárják a nagyközönség elől, bár a rendezvényről élőben fognak közvetíteni az állami televíziós csatornák.

Kuzahmetov meglehetősen szkeptikusan nyilatkozott a felvonulás lezárásának megindoklása kapcsán, emlékeztetve arra, hogy a hétköznapi emberek eddig sem igazán vehettek részt az eseményen, így a döntés oka inkább Putyin paranoiája lehet. Véleménye szerint az orosz elnök valószínűleg még emlékszik arra, hogy egy katonai parádén végeztek saját emberei az egyiptomi Anvar Szadattal 1981-ben.

„Mi van, ha az egyik páncélozott harcjárművet éleslőszerrel szerelik fel? Putyin mindenhol árulást lát. Fél” – közölte.

A Halhatatlan Ezred-felvonulással kapcsolatban nem Elvira Vihareva politikai aktivista volt az egyetlen, aki megjegyezte, hogy a Kreml nem tartott terroristatámadástól, amikor tízezreket csődített össze a moszkvai Luzsnyiki Stadionba egy háborúpárti demonstrációra.

„Az emberek nem ükapjuk, hanem apjuk, fiuk, testvérük portréjával jönnének ki. Az ezred nem éppen halhatatlannak, hanem túlságosan is halandónak tűnne. Nyilvánvaló lenne, hogy a »különleges katonai művelet« nem áldozatok nélkül zajlik. Ezért mondták le” – írta Facebookon április 18-án.

Az orosz vezetés „különleges katonai műveletként” hivatkozik az ukrajnai háborúra, és egy friss törvény alapján büntetőeljárást indít azok ellen, akik nyilvánosan háborúnak nevezik.

„Rubelbilliókat költöttek a biztonságra, amit nem tudnak garantálni, mint kiderült. Vagy félnek a nagy tömegtől?” – írta Telegramon Alisa Kovaljova színész-blogger.

Félelem a tömegtől

„Tartanak attól, hogy az emberek Ukrajnában elesett rokonaik portréit fogják magukkal hozni, és így a veszteségek valódi – nem a védelmi minisztérium által bemutatott – száma láthatóvá válik – húzta alá Ivan Kurilla történész. – Ez a legvalószínűbb ok. Ennél is általánosabban a hatóságok félnek bármifajta tömegdemonstrációtól, nyilvánvalóan félnek” – fűzte hozzá.

A tavalyi győzelemnapi rendezvényeken 125 embert vettek őrizetbe háborúellenes tiltakozás miatt, sokukat épp a Halhatatlan Ezred-felvonuláson.

Az orosz kormány nem közölt hiteles adatokat az ország ukrajnai veszteségeiről. 2022. szeptember 21-én a hadsereg 5937 halottról számolt be az invázió mintegy hét hónappal azelőtti kezdete óta, és azóta sem frissítették a számokat. Nyugati szakértők kétszázezer körülire becsülik a halott és sebesült orosz katonák számát.

Ezzel párhuzamosan a hatóságok szigorították a fellépést a háborúellenes hangok ellen, hosszú évekre börtönbe zártak sokakat, korábban példátlan mennyiségű hazaárulási ügy indult az utóbbi hetekben.

A Halhatatlan Ezred-felvonulás a szibériai Tomszkban indult még 2011-ben, valódi, alulról szerveződő mozgalomként. Egy baráti társaság így emlékezett meg a város örökmécsesénél a szovjet áldozatokról, köztük saját rokonairól.

„Szerettük volna visszahozni az ünnepet az első számú hőshöz – a háborút megtapasztaló személyhez, akinek végső soron hálásak vagyunk azért, hogy életben vagyunk” – jelentette ki Szergej Lapenkov, az egyik főszervező 2017-ben.

Néhány éven belül az ötletet felkapta a kormány, amely Lapenkov szerint „teljesen mesterségessé” alakította.

Eközben találgatások indultak a közösségi médiában arról, hogy mi történne, ha az emberek figyelmen kívül hagynák, hogy a Kreml lemondta a Halhatatlan Ezred-felvonulást, és ennek ellenére utcára vonulnának.

„Képzeljük ezt el. Az emberek kimennek egy engedély nélküli Halhatatlan Ezredre, és a rohamrendőrök szétverik őket és üknagyapjaik portréit. Őrület” – fogalmazott egy kommentátor.

Orosz rakétavetőkkel védik Bahmutot az ukránok
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:11 0:00
Írta Robert Coalson a Current Time és a Szabad Európa Siberia.Realities szerkesztőségének tudósítása alapján.
XS
SM
MD
LG