Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Kreml tagadja, hogy az orosz erők civileket öltek Kijev közelében


Harckocsi elleni aknák egy bucsai hídon Kijev közelében 2022. április 2-án
Harckocsi elleni aknák egy bucsai hídon Kijev közelében 2022. április 2-án

A Kreml hétfőn közölte: határozottan tagadja azokat a vádakat, amelyek szerint orosz katonák az ukrán Bucsa városában civileket gyilkoltak volna, és szerinte fenntartásokkal kell kezelni az ezzel kapcsolatos ukrán vádakat.

Az ukrán hatóságok vasárnap közölték, hogy az orosz erők által elkövetett lehetséges bűncselekmények ügyében nyomoznak, miután több száz holttestet találtak a földön heverve a Kijev-környéki városokban az oroszok kivonulása után.

„Ezt az információt komolyan meg kell kérdőjelezni” – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

„A látottak alapján szakértőink videóhamisítás és más hamisítások jeleit vették észre” – tette hozzá.

Peszkov közölte, hogy a tények és a bucsai események kronológiája nem támasztja alá a történtek ukrán verzióját, és arra kérte a nemzetközi vezetőket, hogy ne hozzanak elhamarkodott ítéletet.

„Minden vádat határozottan tagadunk” – mondta Peszkov.

„A helyzet kétségtelenül súlyos, ezért azt kérjük, hogy a nemzetközi vezetők ne siessenek az állásfoglalásukkal, ne vádaskodjanak alaptalanul, különböző forrásokból gyűjtsenek be információkat, és legalább hallgassák meg a magyarázatunkat” – fogalmazott.

Peszkov azt mondta, hogy az orosz diplomaták folytatják erőfeszítéseiket, hogy összehívják az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülését, ahol megvitathatják a Moszkva által „ukrán provokációknak” nevezett bucsai történteket. Első alkalommal blokkolták, hogy összehívjanak egy ilyen találkozót.

„Maga a kezdeményezés, hogy ezt a témát az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé terjesztjük, azt mutatja, hogy Oroszország akarja és követeli, hogy ez az ügy nemzetközi szintre legyen emelve” – mondta Peszkov.

A Kreml szóvivője nem kívánta kommentálni, hogy a Bucsa körüli felháborodás hatással lesz-e a Moszkva és Kijev közötti béketárgyalásokra, amelyet hétfőn folytatnak videókonferencián.

Oroszország katonák tízezreit küldte Ukrajnába február 24-én, hogy végrehajtsanak egy általa „különleges katonai műveletnek” nevezett küldetést déli szomszédja katonai képességeinek csökkentésére és az általa veszélyes nacionalistának nevezett emberek kisöprésére.

Az ukrán erők keményen ellenállnak, a Nyugat pedig átfogó szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben, hogy arra kényszerítse, vonja vissza erőit.

XS
SM
MD
LG