Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Civilek lemészárlásával vádolja Ukrajna az orosz hadsereget


Megsemmisített orosz harci járművek Bucsában 2022. április 3-án
Megsemmisített orosz harci járművek Bucsában 2022. április 3-án

Több ország is határozottan elítélte az orosz hadsereg civil célpontok elleni újabb támadásait Ukrajnában.

Így nyilatkozott többek között Kisida Fumio japán miniszterelnök is, miután sajtóhírek szerint több, a jelek szerint megkínzott ember holttestét találták meg az orosz fegyveres erők által elfoglalt területeken.

Jacinda Ardern új-zélandi kormányfő is elítélte az orosz katonák által elkövetett súlyos jogsértéseket, miután több helyi nő nemi erőszak áldozata lett a megszállt településeken.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Grammy-díjátadóra küldött videóüzenetében arra kérte a résztvevőket, hogy segítsenek, ahogy tudnak, és a lehető legtöbb embernek mondják el, hogy mi történik Ukrajnában.

Ugyancsak vasárnap legalább hét ember életét vesztette, harmincnégy másik pedig megsebesült az orosz hadsereg tüzérségi támadásaiban Harkiv városban. A Fekete-tenger partján lévő Mikolajiv ágyúzása egy emberéletet követelt hétfőre virradóra.

Ukrán tisztségviselők tájékoztatása szerint eddig 410 civil holttestét találták meg a Kijev körül visszafoglalt településeken.

Az AP amerikai hírügynökség tudósítója az ukrán fővárostól északnyugatra található Bucsában huszonegy holttestet látott. Mint írta, arra lehet következtetni, hogy közvetlen közelről lőhették le őket, többeket úgy érhette a halálos lövés, hogy hátra volt kötve a kezük.

Zelenszkij hangsúlyozta, hogy a történtek újabb bizonyítékát jelentik annak, hogy népirtás folyik az országában, az orosz védelmi minisztérium azonban ismét visszautasította az erről szóló vádakat. A tárca közleménye szerint a mészárlást tanúsító fényképek megrendezettek, kifejezetten a nyugati média számára készültek.

A február 24-én megindított orosz offenzíva már több ezer civil áldozatot követelt, és több mint négymillió ember menekült el Ukrajnából.

Christine Lambrecht német védelmi miniszter az ARD-nek adott interjújában kijelentette, hogy a súlyos atrocitásokra tekintettel tárgyalni kell az orosz gázszállítások leállításáról. „Az ilyen bűncselekmények nem maradhatnak válasz nélkül” – fogalmazott.

Az Európai Unió tagállamai az általuk felhasznált földgáz mintegy negyven százalékát Oroszországból szerzik be, a kőolaj esetében ez az arány 25 százalékos. A közösség nagy erőkkel dolgozik az orosz energiafüggőség felszámolásán.

Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester ismét az orosz gázvásárlások beszüntetésére szólította fel az EU tagállamait, hangsúlyozva, hogy Oroszország ebből a pénzből finanszírozza a gyilkosságokat.

Litvánia szombaton bejelentette, hogy teljes mértékben leállította az orosz gázimportot, és hasonló intézkedésekre szólította fel a többi EU-tagállamot. „Ha mi meg tudjuk tenni, akkor Európa többi része is meg tudja tenni” – írta Gitanas Nausėda államfő Twitteren.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter elítélte a Kijev-környéki támadásokat, amelyeket háborús bűncselekménynek nevezett.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pedig leszögezte, hogy évtizedek óta nem látott a világ Európában ilyen, civilek elleni brutalitást.

Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását kezdeményezte hétfőn. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia szerint Moszkva dezinformációk terjesztésére használja a testület üléseit.

Az AP arról számolt be a helyiek elmondásai alapján, hogy Bucsában az oroszok házról házra járnak, és „oroszellenes” tevékenység nyomait keresve átvizsgálják az emberek telefonját is. Helyszíni beszámolók szerint több holttestet fóliába tekertek, amíg nem tudják őket rendesen eltemetni.

Olekszij Aresztovics ukrán elnöki tanácsadó azt mondta, hogy több nőt is megerőszakoltak az orosz katonákat, mielőtt megölték őket.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG