Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Kreml újabb ismert bírálója hagyta el Oroszországot a választások előtt


Fjodor Krasenyinnyikov a Facebookon, 2019. november 20.
Fjodor Krasenyinnyikov a Facebookon, 2019. november 20.

Fjodor Krasenyinnyikov, a Kreml szókimondó kritikusa, ismert politikai megfigyelő azt mondja, hogy „a belátható jövőre" Litvániába költözött, miután munkája miatt egyre nagyobb nyomás érte otthon a hatóságok részéről.

Krasenyinnyikov július 12-én a Facebookon azt írta, hogy egy ideje Vilniusban van már, de orosz állampolgár marad, nem kért politikai menedékjogot, és „nem is tervezi ezt".

„Eredetileg a terv az volt, hogy rövid ideig leszek külföldön, megvárom, amíg a rendőrség rendkívüli érdeklődése irányomban elmúlik. Sajnos az utóbbi hónapok oroszországi fejleményei azt jelzik, hogy még korai hazatérni" – írta Krasenyinnyikov.

A kazahsztáni születésű Krasenyinnyikov 1995 óta Jekatyerinburgban, az Urálban élt, és Vlagyimir Putyin orosz elnököt és kormányát kritizáló cikkeiről és nyilatkozatairól vált ismertté.

Tavaly letartóztatták és hétnapos börtönbüntetésre ítélték „a hatóságok iránti tiszteletlenség" vádjával, miután keményen bírálta az Alkotmánybíróságot az alkotmányos reformok jóváhagyása miatt, amelyek egyebek mellett megnyitották az utat az 1999 óta Oroszországot kormányfőként vagy elnökként irányító Putyin előtt, hogy 2036-ig hatalmon maradhasson.

A múlt héten vezető jogvédő szervezetek egy csoportja sürgette az Egyesült Nemzetek Szervezetét, hogy ítélje el az állampolgári jogok helyzetének oroszországi romlását, amely „a nemzetközi normákkal összeegyeztethetetlen jogi környezetet épített ki”.

Mélyponton a választások előtt

A gazdasági bajokba süppedt országban, ahol a reáljövedelmek csökkentek és az infláció nőtt, a Kreml által támogatott Egységes Oroszország párt népszerűsége történelmi mélypontra süllyedt a közvélemény-kutatások szerint a szeptember 19-i parlamenti választások előtt.

A választási kampány során a Kreml – néha brutálisan– fellépett az ellenzéki politikai szereplők és a független média ellen.

A hónap elején Putyin jóváhagyta azt a törvényt, amely öt évre megtiltja az orosz bíróságok által szélsőségesnek vagy terroristának nyilvánított szervezetek vezetőinek és alapítóinak, hogy választott posztért induljanak. Az ilyen szervezetek többi tagja vagy alkalmazottja hároméves eltiltással néz szembe.

XS
SM
MD
LG