Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A kulturális bizottság fideszes tagja nem kíván az MTVA-botránnyal foglalkozni


Az MTVA székháza Budapesten
Az MTVA székháza Budapesten

Lehet azonban, mégis kénytelen lesz, ellenzéki képviselők ugyanis az Országgyűlés Kulturális Bizottsága elé viszik a Szabad Európa által nyilvánosságra hozott hangfelvételek ügyét.

Az MTVA-s hangfelvételek híre kedden még nem jutott el L. Simon Lászlóhoz, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának fideszes tagjához. Hiába hangzott el hétfőn két kérdés is az Országgyűlésben cikkeinkkel kapcsolatban, L. Simon László azt kérte, emailben küldjük el neki, miről van szó, és szerdára ígért választ a Szabad Európának.

Ezért ismét megkerestük a képviselőt, aki szerda délutánra már elolvasta a cikkeinket. Ezek után mindössze annyit válaszolt, hogy nem kíván az üggyel foglalkozni, és amúgy sincs semmi köze hozzá.

Mikor azt mondtuk, hogy az Országgyűlés Kulturális Bizottságának tagjaként van köze hozzá, L. Simon László azt felelte, a Kulturális Bizottságnak sincs köze az ügyhöz. A fideszes képviselő azonban tévedett, hisz a bizottsághoz tartoznak a médiával kapcsolatos kérdések is. Ahogy az Országgyűlés honlapja is írja:

A bizottság médiával kapcsolatos feladatai:

2010. évi CIV. törvény a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól törvényhez kapcsolódó feladatok.

Múlt héten a Szabad Európa cikksorozatot közölt arról, hogyan zajlik a munka az MTVA külpolitikai rovatánál. Az első részben azt mutattuk be, hogyan terjedt ki a kézivezérlés a köztévé külpolitikai anyagaira, hogy még a koronavírus-járványról szóló tudósításokat is manipulálni kellett. Csütörtökön pedig nyilvánosságra hoztunk egy hangfelvételt, amin Bende Balázs akkori vezető szerkesztő utasításba adja: az EP-kampány során az intézmény támogatását nem az ellenzék élvezi, és akinek az nem tetszik, az adja be a felmondását.

Ha újságírói kérdésre válaszolva L. Simon László nem is akart foglalkozni a Szabad Európa által nyilvánosságra hozott hangfelvételek ügyével, lehet munkája kapcsán mégis kénytelen lesz.

5 dolog az MTVA-ügyről
please wait
BEÁGYAZÁS

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:12 0:00

Ahogy arról ugyanis kedden beszámoltunk, az MSZP „kezdeményezi Karas Monika és az MTVA vezérigazgatója, Papp Dániel meghallgatását az Országgyűlés Kulturális bizottságban” – mondta Kunhalmi Ágnes, a bizottság egyik szocialista tagja megkeresésünkre.

A képviselő ugyanakkor arra számít, hogy a testület fideszes tagjai meg fogják akadályozni, hogy behívják az ülésre az NMHH elnökét, Karas Monikát és Papp Dánielt. „Akkor is felhozzuk a témát a következő ülésen, ha nem lesz lehetőségünk meghallgatni az érintetteket.”

Kunhalmi Ágnes szerint kicsi a jogi mozgástér az ügyben, de jogászaik vizsgálják a lehetőségeket. Amikor arról kérdeztük a politikust, hogy informálisan beszélt-e az MTVA-ról fideszes politikusokkal, azt mondta, nem nagyon van ilyen beszélgetésre lehetőség, mert a kormánypárti képviselők „hárítanak mindenben. Rendre azt mondják, hogy baloldali médiatúlsúly van, és azt ki kell egyensúlyozni”.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát! Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG