Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

MTVA-botrány: az NMHH vizsgálja, induljon-e eljárás


Az Országgyűlés Kulturális Bizottsága elé hívnák az NMHH elnökét és az MTVA vezérigazgatóját a testület MSZP-s tagjai. A médiahatóság még nem döntött, indítson-e vizsgálatot az ügyben.

A kiszivárgott MTVA-s hangfelvételek ügyében szerettük volna megismerni a médiafelügyeletet is ellátó hatóság álláspontját. Karas Monika, a testület elnöke telefonban azt mondta a Szabad Európának, hogy az NMHH címére, írásban juttassuk el a kérdéseinket.

Még arra a kérdésre is ezt válaszolta, amikor azt szerettük volna megtudni, neki (mint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Médiatanács elnökének) mi a véleménye az MTVA-ról kiderült információkkal kapcsolatban.

Az NMHH azonban csak egy egymondatos választ küldött kérdéseinkre: „A témában bejelentés érkezett a Médiatanácshoz, amit jelenleg vizsgál a testület. Amíg a vizsgálat le nem zárul, a testület nem kíván nyilatkozni.

A Médiatanács tehát egyelőre nem magát a hangfelvételek által felvetett kérdéseket vizsgálja, hanem csupán az azzal kapcsolatos bejelentést.

Hétfőn a Szabad Európa egy, a Médiatanács működését ismerő forrása ugyanakkor úgy fogalmazott: „a Médiatanácsnak de jure nincs köze a tartalomhoz”. Viszont bárki indíthat nála eljárást, csakhogy ahhoz előbb a médiaszolgáltatótól, az MTVA-tól kell kérni vizsgálatot.

Annak elindítása viszont pár napos határidőhöz kötött, így az egy 2019-es hangfelvétel esetében értelemszerűen nem működik. Szerinte „az egyedüli lehetőség a politikai botrány fenntartása. A médiajogi eszközök nagyon szegényesek, amit a határidőkkel még szűkebbé tettek.

Múlt héten a Szabad Európa cikksorozatot közölt arról, hogyann zajlik a munka az MTVA külpolitikai rovatánál. Az első részben azt mutattuk be, hogyan terjedt ki a kézivezérlés a köztévé külpolitikai anyagaira, hogy még a koronavírus-járványról szóló tudósításokat is manipulálni kellett. Csütörtökön pedig nyilvánosságra hoztunk egy hangfelvételt, amin Bende Balázs akkori vezető szerkesztő utasításba adja: az EP-kampány során az intézmény támogatását nem az ellenzék élvezi, és akinek az nem tetszik, az adja be a felmondását.

Még nem minden képviselő hallott a botrányról

Az MSZP kezdeményezi Karas Monika és az MTVA vezérigazgatója, Papp Dániel meghallgatását a az Országgyűlés Kulturális bizottságban” – ezt már Kunhalmi Ágnes, a bizottság egyik szocialista tagja mondta megkeresésünkre.

A képviselő ugyanakkor arra számít, hogy a testület fideszes tagjai meg fogják akadályozni, hogy behívják az ülésre Karas Monikát és Papp Dánielt. „Akkor is felhozzuk a témát a következő ülésen, ha nem lesz lehetőségünk meghallgatni az érintetteket.”

Kunhalmi Ágnes szerint kicsi a jogi mozgástér az ügyben, de jogászaik vizsgálják a lehetőségeket. Amikor arról kérdeztük a politikust, hogy informálisan beszélt-e az MTVA-ról fideszes politikusokkal, azt mondta, nem nagyon van ilyen beszélgetésre lehetőség, mert a kormánypárti képviselők „hárítanak mindenben. Rendre azt mondják, hogy baloldali médiatúlsúly van, és azt ki kell egyensúlyozni”.

Bende Balázs vezető szerkesztő az MTVA értekezletén 2019. március 25-én, 1. rész
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:54 0:00

Az MSZP egy közleményt is kiadott cikksorozatunk megjelenése után. Ebben úgy fogalmaznak, hogy „újabb bizonyítéka került elő a közmédia kormányzati kézi vezérlésének, ami azt mutatja, hogy rendszerszinten van probléma a köztájékoztatással.”

A párt ezért a „médiahatósághoz fordul, továbbá a Közszolgálati Testületnél kezdeményezi az MTVA és a Duna Médiaszolgáltató Zrt. teljes átvilágítását, valamint annak vizsgálatát, hogy a testület által létrehozott Közszolgálati Kódexszel mennyire vannak összhangban a kikerült hangfelvételen hallható információk, valamint Bende Balázson kívül kinek a személyes felelőssége állapítható meg.” A párt azt szeretné, hogy az NMHH „az ügy rendkívüli súlyossága miatt” a legmagasabb összegű bírságot szabja ki, soron kívül.

Az MTVA-s hangfelvételek híre kedden még nem jutott el L. Simon Lászlóhoz, a Kulturális bizottság fideszes tagjához. Hiába hangzott el hétfőn két kérdés is az Országgyűlésben cikkeinkkel kapcsolatban, L. Simon László azt kérte, emailben küldjük el neki miről van szó, és keddre ígért választ a Szabad Európának.

Bende Balázs vezető szerkesztő az MTVA értekezletén 2019. március 25-én, 2. rész
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:49 0:00

Cikkeink nyomán a Párbeszéd hivatali visszaélés vádjával tett feljelentést ismeretlen tettes ellen. E mellett a párt lemondásra szólította fel Papp Dánielt, továbbá panaszt tettek a médiahatóságnál is.

A párt közleménye úgy fogalmaz, hogy „Bende nyíltan a kormánypártokat támogató, elfogult műsorok készítését követelte az újságíróktól, az állásuk elvesztésével fenyegetve őket. Ez nem csak emberi szempontból vállalhatatlan és aljas, de a sajtótörvénybe is ütközik.”

Az MTVA felügyeletét ellátó Közszolgálati Kuratórium három tagja szeretné, ha a testület napirendre venné a cikkünkben bemutatott szerkesztési gyakorlatot. A Dr. Debreczeni József (a DK delegáltja), Kránitz László (MSZP), Dr. Silhavy Máté (Jobbik) által benyújtott előterjesztés szerint a Szabad Európa által publikáltak „közszolgálati médiaszolgáltató függetlenségének elvesztését” dokumentálják.

"Az elhangzottak felvetik az alapos gyanúját annak, hogy az MTVA súlyosan veszélyezteti a közszolgálati médiaszolgáltató törvényben előírt függetlenségét. Ha a műsorfolyamot figyelve eddig nem lett volna világos, fentiek – és a cikk további közlései – azt dokumentálják, hogy a közszolgálatiság ellenében a hatalom szolgálata zajlik a köztévében, amire durva fenyegetésekkel kényszerítik az MTVA munkatársait” – áll az előterjesztésben.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége szintén NMHH vizsgálatot és országgyűlési garanciákat vár a közmédia „kézivezérelt hírszerkesztési gyakorlatának” ügyében. A szervezet szerint súlyos jogsértéseket követtek el.

Álláspontjuk szerint a Szabad Európa által bemutatott hírszerkesztési gyakorlat és a munkahely elvesztésével történő fenyegetőzés súlyosan jogsértő, és mint írják ez „egyszerre sérti a hatályos alaptörvényt, a sajtó és a közmédia működésére vonatkozó törvényeket, a Munka Törvénykönyvét és a Büntető Törvénykönyvet”.

Kérdéseinket elküldtük az MTVA felügyeletét ellátó Közszolgálati Testületnek és a Duna Médiaszolgáltatónak is, de megkeresésünkre egyelőre nem kaptunk választ.

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG