Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Kúria szerint belefért a pedofilozás a Meseország mindenkié kiadójával szemben, az egyesület az Alkotmánybírósághoz fordul


A Kúria fenntartotta a másodfokú ítéletet, és elutasította a Labrisz Leszbikus Egyesület keresetét, ami azt jelenti, hogy a Meseország mindenkié című mesekönyvet kiadó szervezetet a bíróság szerint jogszerűen lehetett pedofilnak nevezni. Az egyesületet képviselő Helsinki bizottság ügyvédje a Szabad Európának azt mondta: téves a Kúria jogértelmezése, ezért az Alkotmánybírósághoz, majd az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak.

A Kúria indoklása szerint az egyesület közszereplő, és ebben a társadalmi vitában olyan tág a tűréshatár, hogy a Magyar Nemzet cikkében leírt vélemény belefér abba, és el kell tűrnie a szervezetnek – mondta Fazekas Tamás ügyvéd a Kúria szerdai ítéletét követően.

A Magyar Nemzet 2020. október 12-i számában és a lap internetes oldalán jelent meg Németh György cikke Meseország: mit mond a tudomány? címmel. Ebben a szerző a cikk végén azt írta:

A Meseország mindenkié című könyvet a pedofíliához, a Labrisz Leszbikus Egyesületet pedig egy pedofil szervezethez hasonlóan kell megítélnünk. Mert végül is erről van szó. A pedofíliát az áldozat életkora teszi bűncselekménnyé, nem a hetero- vagy homoszexua­litás.”

A Labrisz szerint ezzel megsértették a szervezet jó hírnevét, ezért beperelte a lap kiadóját, a Mediaworks Zrt.-t. Első fokon nyertek, másodfokon azonban a Fővárosi Ítélőtábla elutasította a szervezet keresetét. Ezután került a Kúriára az ügy, amely most hozott ítéletet.

Ehhez kapcsolódóan: Perek sokasága és az EU-s pénzek blokkolása vár a magyar kormányra

A Helsinki bizottság ügyvédje szerint az nem jelenti a társadalmi vita általános védelmét, hogy bármit lehet mondani bárkire. A Kúria ítélete lényegében korlátlanul kiterjeszti a társadalmi vitát, ezzel messzemenőkig nem értenek egyet – tette hozzá.

Azt gondoljuk, hogy a Kúria jogértelmezése és ítélete téves, amelynek nagyon káros következményei lehetnek a szabad véleménynyilvánítás jogának gyakorlására. Semmiféle ténybeli alapja nem volt erre a rendkívül dehonesztáló kifejezés használatára a Magyar Nemzet szerzőjének. Alkotmánybírósághoz és utána az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulunk” – mondta Fazekas Tamás.

Az Alkotmánybíróságra (AB) hatvan napon belül kell benyújtani az alkotmányjogi panaszt. Az AB számára nincs határideje ennek az eljárásnak, akár évekig is elhúzódhat az ügy, a strasbourgi emberi jogi bírósághoz csak ezt követően fordulhatnak.

A Helsinki bizottság ügyvédje szerint pedofilnak nevezni a mesekönyvet kiadó civil szervezetet olyan, minden alapot nélkülöző, nagyon súlyosan sértő állítás vagy vélemény, amelyet egyetlen közszereplőnek sem kell eltűrnie.

A Meseország mindenkié 2020. szeptember 20-án jelent meg. A mesekönyvben etnikai és társadalmi kisebbségek szemszögéből mesélnek újra klasszikus népmeséket. Három nappal a megjelenést követően már állampolgári kezdeményezés indult, hogy a Pagony könyvesbolt és más árusítóhelyek vegyék le a polcról a könyvet, amely szerintük „a gyermekek ártatlanságát és biztonságos fejlődését” veszélyezteti. A petíciót egy hét alatt több tízezren írták alá.

Ez is érdekelheti: „Nincs olyan, hogy túl rövid szoknya, túl szűk kisnadrág, rossz helyen mentem haza”

Beindult a daráló

Két napra rá Dúró Dóra, a Mi Hazánk elnökhelyettese ledarálta a könyv lapjait egy iratmegsemmisítővel, és homoszexuális propagandának nevezte a mesekönyvet.

A könyv hamarosan a sikerlisták élére került, nem utolsósorban a botrány hatására. Orbán Viktor miniszterelnök 2020. október 4-én a Kossuth rádió műsorában a könyvvel kapcsolatos kérdésre azt mondta: „Magyarország a homoszexualitás tekintetében egy toleráns, türelmes ország. De van egy vörös vonal, amit nem lehet átlépni, és én ebben összegzem a véleményemet: hagyják békén a gyerekeinket!”

A könyvet azóta tíz nyelven adták ki, és nemzetközi díjat nyert.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG