Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A lányok is érettségi vizsgát tehetnek Afganisztánban


Lányiskola az afganisztáni Nimruz tartományban 2022. október 4-én
Lányiskola az afganisztáni Nimruz tartományban 2022. október 4-én

A napokban annak ellenére is sor kerülhet az afgán diáklányok érettségijére, hogy az iszlamista tálib lázadók tavalyi hatalomátvételét követően megtiltották számukra az iskolába járást.

Az AP amerikai hírügynökség az oktatási minisztérium két dokumentumát ismertetve arról számolt be, hogy a dél-ázsiai ország harmincnégy tartománya közül harmincegyre vonatkozik a rendelet.

A kivételnek számító Kandahárban, Hilmendben és Nimruzban eltérő a tanév menetrendje, ezért e záróvizsgákat is máskor rendezik.

Ehhez kapcsolódóan: Női jogok bő egy évvel a tálib hatalomátvétel után

A kabuli oktatási hivatal vezetője közölte, hogy az érettségit a tervek szerint szerdán tartják délelőtt 10 óra és délután 1 óra között, de további részletekre nem tért ki.

„Ez nevetséges. Egy teljes évet feszültségben és stresszben töltöttünk, egyetlen oldalt sem olvastunk el a tankönyveinkből. Mégis hogyan tehetnénk le a vizsgát azután, hogy a tálibok másfél éven keresztül zárva tartották az iskolákat?” – tette fel a kérdést egy 18 éves kabuli lány, aki a megtorlástól félve csak a keresztnevét árulta el.

Az iszlamisták tavaly augusztusban vették át a hatalmat Afganisztánban, az Egyesült Államok vezette, mintegy húsz éven keresztül ott állomásozó koalíciós erők kivonásának utolsó napjaiban.

Kezdetben mérsékeltebb hatalomgyakorlást ígértek, a női és kisebbségi jogok tiszteletben tartását, de ez hiú reménynek bizonyult, azóta ugyanis jelentősen korlátozták a szabadságjogokat, és az iszlám jog, a saría szigorú értelmezésén alapuló törvényeket vezettek be.

A lányokat eltiltották az iskolától az alsó tagozat felett, ellehetetlenítették a nők munkavállalását szinte minden területen, számos helyről kitiltották őket, valamint kötelezővé tették számukra a burkaviselést.

Ehhez kapcsolódóan: A tálibok új férfikísérő-szabálya megfosztja az afgán nőket a külföldi ösztöndíjaktól

Érdekes módon az egyetemi oktatást kimondottan nem tiltották meg a nők számára, és a bejelentett érettségikből arra lehet következtetni, hogy a sikeres vizsgát tevők jelentkezhetnek is a felsőoktatásba.

Egy meg nem nevezett kabuli gimnázium igazgatója ugyanakkor gyakorlatilag értelmetlennek nevezte a részvételt a vizsgán, miután a legtöbb diáklánynak tankönyvei sem voltak, s mindössze néhány órájuk lesz arra, hogy tizennégy tantárgyból számot adjanak a tudásukról.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG