Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A tálibok új férfi kísérő-szabálya megfosztja az afgán nőket a külföldi ösztöndíjaktól


Female Afghan students listen to women speakers prior to a pro-Taliban rally outside the Shaheed Rabbani Education University in Kabul on September 11, 2021.
Female Afghan students listen to women speakers prior to a pro-Taliban rally outside the Shaheed Rabbani Education University in Kabul on September 11, 2021.

Közel két évtizeden át a külföldi ösztöndíjak sok afgán számára jelentettek nagy lehetőséget arra, hogy olyan tudást, új készségeket és diplomákat szerezzenek, amelyeket csak kevés afganisztáni egyetem kínált.

Különösen a nők profitáltak az ilyen nemzetközi oktatásból, amely lehetővé tette számukra, hogy megalapozzák vagy fejlesszék a karrierjüket. A külföldi tapasztalatok sokakat a kormányzatban és a civil társadalomban betöltött vezetői szerepekbe is juttattak.

Most azonban az afgán nők nem tanulhatnak külföldön, mivel a tálibok nem engedik, hogy a nők férfi kísérő nélkül Afganisztánon kívülre utazzanak.

Ezt megelőzően a tizenéves lányok oktatását tiltották be. A tilalom a tálibok tavaly augusztusi afganisztáni hatalomátvétele óta több millió középiskolás diákot tartott távol a tanteremtől.

"Pokoli élményben volt részem a korlátozás miatt" - mondja Hadia Tuba, aki nemrég Pakisztánba utazott, hogy egy ottani ösztöndíjjal megkezdje egyetemi tanulmányait.

A fiatal kabuli lakos azt mondja, az a nap volt élete legnehezebb napja, amikor átlépte a Kelet-Afganisztánt Északnyugat-Pakisztánnal összekötő torhami határátkelőt.

"A tálibok megállítottak a határon és egész nap vallattak" - mondta a Szabad Európa Azadi rádiójának. "Végül elengedtek, miután szigorúan figyelmeztettek [hogy soha ne utazzak egyedül]."

Afghan students attend their graduation ceremony at Bakhtar University in Kabul in December. Some 200 Afghan students, 60 of which were women, graduated.
Afghan students attend their graduation ceremony at Bakhtar University in Kabul in December. Some 200 Afghan students, 60 of which were women, graduated.

Tuba azt mondja, hogy a megfélemlítést, amit érzett, nehéz leírni. "Soha nem fogom elfelejteni, ami történt, de nem szeretek beszélni róla".

A korlátozás miatt egész afgán családok kényszerültek utazni.

Sonia Ahmadi kénytelen volt magával vinni szüleit és testvéreit, amikor az északkelet-iráni Mashad városába ment a Ferdovszi Egyetemre.

"Nagy probléma, hogy egyetlen nő sem utazhat egyedül, sem közúton, sem repülővel" - mondta az Azadi rádiónak.

"A nőkkel szembeni nemi megkülönböztetés Afganisztánt visszalöki az időben" - mondja.

A tálibok felsőoktatási minisztériumának és az erkölcsök előmozdításával és a bűnmegelőzéssel foglalkozó minisztériumának a tisztviselői nem válaszoltak a Radio Azadi többszöri megkeresésére.

Feliratos audio: Monavara Kuraisi afgán tinédzser. Bosszantja, hogy nem tudja befejezni a középiskolai tanulmányait, mivel a tálibok korlátozzák a lányok iskoláztatását. "Amióta bezárták az iskolákat, sírok" - mondta a 19 éves lány a Radio Azadinak, amely a tálibok hatalomátvétele után ritka színtere lett a másként gondolkodóknak.

Afghan Female Student: 'I've Been Crying Since Schools Were Closed'
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:38 0:00

A tálibok februárban jelentették be, hogy a nők nem utazhatnak külföldre érvényes törvényes indok nélkül. Emellett teljes tilalmat rendelt arra, hogy a nők egyedüli utazzanak külföldre.

Források azt mondták a Radio Azadinak, hogy a tálibok tisztviselőket telepítettek a határátkelőkre és a repülőterekre, hogy megakadályozzák az egyedül utazó nők távozását Afganisztánból.

A lépések a tálibok szélesebb körű iszlamizációs törekvésének részét képezik, amelyek sok nőt megakadályoznak abban, hogy tanuljanak, dolgozzanak, vagy látható szerepet töltsenek be a társadalomban.

Mióta a tálibok közel 11 hónappal ezelőtt diadalmasan bevonultak Kabulba, az első tálib rezsim 2001-es összeomlása óta elért szinte minden olyan haladó lépést visszafordítottak, ami előrelépést jelentett a nők számára.

A keményvonalas iszlamisták letartóztatták, zaklatták és megverték a polgári jogaikért tiltakozó nőket.

VIDEO: Néhány tucat nő a tálibok fenyegetései ellenére májusban Kabul utcáira vonult, hogy hangot adjon elégedetlenségének, amiért nyilvánosan el kell takarniuk az arcukat. A május 7-én kiadott rendelet szerint a nőknek tetőtől talpig el kell fedniük magukat és csak a szemüket szabad mutatniuk.

„A mi ruháink, a mi identitásunk” – a legújabb tálib szigorítások ellen tüntettek afgán nők
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:36 0:00

Az elmúlt két évtizedben a nyugati egyetemek ösztöndíjai sok afgán nőnek segítettek leküzdeni az életükben bekövetkezett nehézségeket. Különösen az amerikai Fulbright és a brit Chevening ösztöndíjak kedvezményezettjei emelkedtek fel az afgán kormány ranglétráján és váltak kiemelkedő civil társadalmi vezetőkké.

Több ezren tanultak más nyugati intézményekben és a szomszédos országok egyetemein. India nagylelkűen több ezer afgánt fogadott be oktatási intézményei hatalmas hálózatába.

A legtöbb nyugati ösztöndíjprogramot azonban felfüggesztették, miután a tálibok átvették a hatalmat, így az afgán nők csak néhány ösztöndíjra pályázhattak, főként a közeli dél-ázsiai országokban.

A legutóbbi, a nők kíséretére kényszerítő rendelet a legtöbbjük számára megnehezítette, mások számára pedig lehetetlenné tette, hogy éljenek még ezekkel a zsugorodó lehetőségekkel is.

Nahíd, Herat nyugati tartományban élő és álnéven nyilatkozó nő elmondta: nemrég ösztöndíjat kapott egy indiai mesterképzésre. De az afgán útlevél megszerzése csak az első akadály volt, amellyel az ösztöndíjjal kapcsolatos papírmunka elvégzése után szembesült.

Az útlevélhivatalok pedig zsúfoltak és amúgy is erős a gyanú, hogy a korrupció fékezi az ügyintézést. A zsúfoltságot csak növeli, hogy sok afgán akar elmenekülni az ország gazdaságának összeomlása és a tálibok szigorú uralma elől.

A legtöbb diplomáciai képviselet bezárása és a vízumszolgáltatás felfüggesztése Afganisztánon belül megnehezítette a külföldi utazás megszervezését.

Nahídnek sikerült leküzdenie ezeket a nehézségeket, de most már nagyon ideges, mert egyedül próbál Indiába utazni.

"A jelenlegi kormány megfosztotta a nőket az önálló utazás jogától" - mondta.

Szöveg: Abubakar Siddique a Szabad Európához tartozó Radio Azadi anyagai alapján.
XS
SM
MD
LG