Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A láthatatlanabb internet felé sodródnak a szélsőséges csoportok


Jessica Marie Watkins (balról a második) and Donovan Ray Crowl (középen) és az Oath Keepers (eskütartók) szélsőjobboldali milícia más tagjai a Capitoliumnál 2021. január 6-án. A 2009-ben alapított milícia döntően a fegyveres szervek egykori tagjai közül próbál toborozni.
Jessica Marie Watkins (balról a második) and Donovan Ray Crowl (középen) és az Oath Keepers (eskütartók) szélsőjobboldali milícia más tagjai a Capitoliumnál 2021. január 6-án. A 2009-ben alapított milícia döntően a fegyveres szervek egykori tagjai közül próbál toborozni.

Attól nem csökken a gyűlöletalapú szerveződések ereje, ha kevésbé megfigyelhetőek, állítja a velük foglalkozó Southern Poverty Law Center.

Tovább csökkent a megfigyelt, gyűlöletre építő szervezetek száma az USA-ban, hivatkozik az AP a Southern Poverty Law Center (SPLC) éves jelentésére. 2018 volt a rekordév, akkor 1 020 ilyen aktív gyűlöletalapú csoportot tartottak nyilván, mostanra ez a szám 838 aktív csoportra fogyott 2020-ra.

Ez azonban a szervezet szerint nem jelenti az ilyen szerveződések tényleges aktivitásának csökkenését, ugyanis sok csoport nehezebben megfigyelhető online hálózatokra tért át. Egyes csoportokat pedig ki is tiltottak az addig használt platformjaikról.

A megfigyelt csoportok közül a fehér felsőbbrendűséget hirdetők megfigyelt száma több mint százzal csökkent. A bevándorlás, a muszlimok, vagy szexuális kisebbségek ellen aktívan gyűlölködő szervezetek száma nagyjából stabil maradt. Az SPLC elnöke, Margaret Huang szerint a gyűlölet mértéke nem csökkent az országban, szélesebb, de lazábban összekötött hálózatban szerveződnek ezek a szélsőséges csoportok.

Az USA Belbiztonsági Minisztériuma is több hasonló tartalmú közleményt adott ki az elmúlt időszakban, szerintük a belföldi szélsőséges csoportok továbbra is komoly veszélyt jelentenek.

Az SPLC egyébként még augusztusban végzett egy közvéleménykutatást, ami szerint a megkérdezettek 29 százalékának van olyan ismerőse, aki fehér felsőbbrendűségben hisz. Emellett, a válaszolók 51 százaléka szerint a Black Lives Matter tüntetések során előtörő vandalizmus nagyobb probléma, mint a túlzott erőszak a rendőrség részéről.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG