Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A légszennyezettség évekkel rövidíti meg a várható élettartamot Indiában


Kocogók a délelőtti szmogban Új-Delhiben 2015. november 15-én
Kocogók a délelőtti szmogban Új-Delhiben 2015. november 15-én

A légszennyezettség több mint kilenc évvel rövidíti meg a várható élettartamot az indiai lakosság mintegy negyven százaléka esetében – olvasható egy friss jelentésben.

A Chicagói Egyetem Energiapolitikai Intézete (EPIC) figyelmeztetett, hogy rendkívül magas légszennyezettségnek van kitéve az a több mint 480 millió ember, aki a dél-ázsiai ország középső, keleti és északi részén, többek között a fővárosban él.

„Riasztó, hogy földrajzilag egyre kiterjedtebb területen tapasztalhatók magas légszennyezettségi szintek Indiában” – írták, példaként hozva fel a nyugati Mahárástra és a központi Madzsa Prades államot, ahol az utóbbi években jelentősen romlott a levegő minősége.

A szakértők üdvözölték a kormány által két évvel ezelőtt indított Nemzeti Tiszta Levegő Programot (NCAP), kiemelve, hogy az ennek keretében megfogalmazott célkitűzések „elérése és fenntartása” körülbelül 1,7 évvel növelné a születéskor várható élettartamot az országban, Új-Delhiben pedig 3,1 évvel.

Az NCAP keretében 2024-re húsz-harminc százalékkal kívánják csökkenteni a légszennyezettség mértékét a legrosszabb helyzetben lévő százkét városban, egyebek mellett az ipari termelés és a közlekedés által kibocsátott káros anyag mennyiségének mérséklésével, valamint az ellenőrzés javításával.

Új-Delhi immár a harmadik egymást követő évben a világ legszennyezettebb fővárosa az IQAir svájci szervezet szerint, amely az emberi szervezetre káros PM2,5 mennyiségének elemzését végzi. A PM2,5-ként ismert szállópor a 2,5 mikrométer átmérőjűnél kisebb részecskéket jelenti, amelyek halálos betegségeket válthatnak ki, egyebek között rákot és szívbetegséget.

Az EPIC megállapításai szerint a szomszédos Bangladesben 5,4 évvel nőne a várható élettartam, ha sikerülne az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott szintre felhozni a levegő tisztaságát.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG