Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Légszennyezés miatt marasztalta el Magyarországot az EU bírósága


Budapest látképe 2017. január 24-én, amikor a légszennyezettség szintje megközelítette a veszélyes szintet a fővárosban.
Budapest látképe 2017. január 24-én, amikor a légszennyezettség szintje megközelítette a veszélyes szintet a fővárosban.

Nem teljesítette Magyarország a légszennyezésre vonatkozó kötelezettségeit az Európai Unió bírósága szerint. A döntés értelmében a vizsgált időszakban Budapesten, a Sajó-völgyben és Pécs környékén is határérték feletti volt a szennyezettség.

Az Európai Unió Bírósága még a 2005 és 2017 közötti szennyezettségi adatok alapján hozott döntést szerdán, megállapítva, hogy a vizsgált időszakban Magyarország nem teljesítette a levegő védelmére vonatkozó uniós előírásokat. A bíróság megállapította, hogy 2005. január 1-jétől Budapest térségében és a Sajó-völgyben, illetve 2011. június 11-től Pécs térségében a PM10 részecskék (szállópor) aránya rendszeresen túllépte az egészségügyi határértéket, amelyet uniós rendelet állapít meg.

A döntésben arról nincs adat, hogy az elmúlt egy-két évben javult-e a helyzet, de 2017-ig biztosan nem volt változás az említett régiókban. A PM10 részecskéknek való tartós kitettség az uniós bíróság közleménye szerint növeli a szív- és érrendszeri, valamint a légzőszervi megbetegedések és a tüdőrák kockázatát.

Folyón úszó szeméthegy
please wait
BEÁGYAZÁS

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:18 0:00

Pénzbüntetéssel járhat a kötelezettségszegés

A kötelezettségi eljárás során hozott ítéletben megállapították, hogy a magyar kormányok a bíróság figyelmeztetése ellenére nem álltak elő kézzel fogható tervvel a levegőminőség javítására. Az eljárás alatt a kormány képviselői azzal védekeztek, hogy a hazai légszennyezettség nagyrészt a külföldről érkező kibocsátásnak és földrajzi adottságoknak tudható be. Azonban, ahogy azt a bírósági ítélet jelzi, az uniós szabályozások ezeket a tényezőket is figyelembe veszik, a határértékeket ezen körülményekhez szabták.

A bíróság szerint, bár Magyarország már elfogadott a levegőminőség javítását célzó terveket, ezek továbbra is hiányosak, mert nem jelölik ki pontosan, hogy mikor valósíthatók meg az intézkedések.

Az EU bírósága mostani ítéletében Magyarországot az előírások betartására kötelezi. Amennyiben ezt nem sikerül végrehajtani, a kötelezettségszegési eljárás nyomán az Európai Unió befagyaszthatja a Magyarországnak juttatott források egy részét.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG