Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A legszükségesebb kiadásokra sincs forrás, tarthatatlan állapotok a Műegyetemen


Senyei Károly műszaki tudományokat jelképező szobrai a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a BME központ épületének bejáratánál, a Műegyetem rakparton 2022. október 17-én
Senyei Károly műszaki tudományokat jelképező szobrai a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a BME központ épületének bejáratánál, a Műegyetem rakparton 2022. október 17-én

Forráshiány miatt költségvetési támogatást kért a fenntartótól 2024-re a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME). Az intézmény számára a 2024. évi működés finanszírozására előirányzott összeg reálértéken mintegy negyven százaléka annak, amit a fenntartó húsz évvel ezelőtt biztosított – derül ki az egyetem vezetőinek leveléből.

A Qubit írta meg pár napja a birtokába került hangfelvétel alapján, hogy az egyetem rektora, Czigány Tibor nem pályázik újra a posztra. A hangfelvétel az egyetem április 29-i szenátusi ülésén készült.

Az ülésen elhangzottak alapján most a 444 ír arról, hogy az egyetem rossz gazdasági helyzete miatt április elején a rektor és a dékánok levelet írtak Csák János kulturális és innovációs miniszternek. A szenátusi ülésen felolvasták a levelet, amelyben egyebek között arról ír az intézmény vezetése, hogy az előirányzott forrásból nem biztosítható az egyetemi oktatás megszervezése és alapvető működése. Úgy fogalmaznak:

„Az egyetem működtetésére rendelkezésre álló források, benne kiemelten a fenntartói támogatás reálértéke folyamatosan csökkent az elmúlt években, és a magas inflációs környezetben mára nem nyújtanak fedezetet a legszükségesebb kiadásokra sem, ami tarthatatlan állapothoz vezetett.”

Mint írják, a 2024-re előirányzott összeg a jelenlegi, rendkívül alacsony bérek mellett sem teszi lehetővé, hogy a törvényben és az egyetemi szabályzatokban rögzített módon működtessék az oktatás fizikai infrastruktúráját.

Arról is írnak, hogy noha az egyetem 2024-es költségvetésének tervezése még tart, már most látszik, hogy a hiány mértéke miatt többletfinanszírozás nélkül csoportos létszámleépítést kell végrehajtani. Ezért az intézmény vezetése egyszeri költségvetési támogatást kért a Kulturális és Innovációs Minisztériumtól a 2024-es évre.

Czigány Tibor rektor elmondása szerint nem kaptak választ a levélre. Hankó Balázs felsőoktatásért felelős államtitkár április 17-én egyeztetésre hívta az állami egyetemek rektorait. Amikor Czigány Tibor megpróbálta felhozni a BME pénzügyi helyzetét, Hankó Balázs azzal hárított, hogy az nem tárgya a megbeszélésnek – írja a 444.

Az idén 242 éves Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a QS nemzetközi felsőoktatási rangsor szakterületi listája szerint tizenkét szakterületen van a világ legjobbjai között, a hazai egyetemek közül ennél csak az ELTE jobb.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG