Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bérpapírjaikkal tüntettek a felsőoktatási dolgozók a minisztérium előtt


A Kulturális és Innovációs Minisztérium épülete a Google Maps 2019-es felvételén, akkor még az ITM táblájával
A Kulturális és Innovációs Minisztérium épülete a Google Maps 2019-es felvételén, akkor még az ITM táblájával

Miután Hankó Balázs államtitkár szerdán bejelentette a parlamentben, hogy az ELTE és a BME dolgozóinak bérszintje milyen magas szerinte, a felsőoktatási dolgozók a bérpapírjaikkal mentek a minisztérium elé tüntetni. Az álláspontok nem sokat közeledtek, újabb tüntetés jöhet következő héten.

Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára március 10-én arról beszélt a parlamentben, hogy az ELTE és a BME dolgozóinak bérszintje milyen magas. Szerinte „tényadat”, hogy e két helyen például a docensi bérszint nyolcszázezer forint, az egyetemi tanároké 1,2 millió forint.

Ehhez kapcsolódóan: Tudja ön legalább nagy vonalakban, hogy melyik minisztérium miért felel épp?

Másnap a két intézmény érintett dolgozói vonultak a minisztérium elé hivatalos bérpapírjaikkal, amelyek lényegesen alacsonyabb összegekről szóltak – látható a 444 videójában.

„Habilitált docens vagyok most már jó pár éve, így a nettó keresetem 342 ezer forint” – mondta el az egyik tüntető.

„16 éve tanítok az ELTE BTK-n, van három felsőfokú nyelvvizsgám, megcsináltam a doktorit, megcsináltam a habilitációt, van hét doktoranduszom, levezettem több mint hatvan szakdolgozatot, van több mint kilencven publikációm, nyolcvan fordításom, és havi nettó 352 ezer forintot keresek” – sorolta egy másik tüntető egyetemi tanár.

A négy megmaradt állami egyetem, az ELTE, a BME, a Zeneakadémia és a Magyar Képzőművészeti Egyetem korábban nyílt levélben fogalmazta meg a bérköveteléseit. A levelet háromezer dolgozó írta alá, március 20-án el is küldték Hankó Balázs államtitkárnak.

Miután semmilyen választ nem kaptak, személyesen is a minisztérium elé vonultak. Az elégedetlen egyetemi tanárok többek között ad hoc béremelés helyett az alapbérbe épített, inflációkövető, jelentős béremelést akarnak elérni.

Hankó Balázs a tüntetés egy pontján behívta a minisztériumba a demonstráció néhány vezetőjét. Amikor kijöttek, azt mondták, hogy volt némi előrelépés a minisztérium részéről, de nem sok pontban közeledtek az álláspontok. Ezért az érintettek április 17-én délután újra a minisztérium elé vonulhatnak.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG