Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A lengyel elnök Hitlerhez hasonlította Putyint


Andrzej Duda lengyel elnök látogatása Borogyankában, Ukrajna Kijevi régiójában 2022. április 13-án
Andrzej Duda lengyel elnök látogatása Borogyankában, Ukrajna Kijevi régiójában 2022. április 13-án

Andrzej Duda lengyel elnök bírálta Franciaország és Németország vezetőit a Putyin orosz elnökkel folytatott telefonbeszélgetések miatt, mert az olyan szerinte, mintha Adolf Hitlerrel beszéltek volna a második világháború idején – írja a Bild német bulvárlap.

Olaf Scholz német kancellár és Macron francia elnök többször is beszélt telefonon Putyinnal azóta, hogy Oroszország háborút indított Ukrajna ellen. Különösen Macron váltotta ki az ukránok haragját azzal, amikor azt mondta, Oroszországot nem szabad megalázni, hogy megmaradjon a diplomáciai megoldás esélye.

Duda a Bildnek adott interjúban azt mondta, hogy az ilyen egyeztetések csak legitimálják az illegális háborút Ukrajnában.

„Beszélt valaki így Adolf Hitlerrel a második világháború idején? Mondta valaki, hogy Adolf Hitlernek meg kell menteni a méltóságát? Hogy úgy kell eljárni, hogy az ne legyen megalázó Adolf Hitler számára? Én nem hallottam ilyen hangokat” – mondta Duda.

Scholz és Macron május 28-án közösen beszélt telefonon Putyinnal, és arra sürgették, hogy engedje szabadon a mariupoli Azovstal acélgyárban elfogott 2500 ukrán harcost, és hogy közvetlenül tárgyaljon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel – közölte Macron hivatala.

A múlt hónapban Zelenszkij határozottan elutasította azokat a nyugati javaslatokat, hogy Kijev engedjen át területeket és tegyen engedményeket Moszkva számára a háború befejezése érdekében. Azt mondta, hogy az ötlet a náci Németország 1938-as, a második világháborút megelőző, békítésre tett kísérletekre emlékezteti.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG