Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zelenszkij: A Donyec-medence sorsa a szeverodonyecki harcok során dőlhet el


Füst gomolyog a hevesen ostromlott Szeverodonyeck felett
Füst gomolyog a hevesen ostromlott Szeverodonyeck felett

Az orosz hadsereg továbbra is hevesen támadja a stratégiai fontosságú ipari központot, az ukrán katonai egységek visszaszorultak a város peremére.

„A mindenre kiterjedő háború 105. napjának eredményeként látszik, hogy Szeverodonyeck továbbra is a Donyec-medencei összecsapások epicentruma” – jelentette ki szerda esti videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, hozzátéve, hogy a védelmi erők még tartják állásaikat, és jelentős veszteségeket okoznak az ellenségnek.

„Rendkívül heves harcok zajlanak, nagyon nehéz a helyzet. Talán a legkeményebb az egész háború során. Hálás vagyok mindenkinek, aki ebben az irányban védekezik. Több szempontból is most dől el a Donyec-medence sorsa” – mondta.

Szerhij Hajdaj, Luhanszk megye kormányzója arról írt Telegramon, hogy az orosz fegyveres erők mára a város nagy része felett átvették az ellenőrzést, az ipari övezet azonban még ukrán kézen van, és az utcai összecsapások nem csillapodnak.

„Az oroszok mindent lerombolnak. Páncélosokkal és tüzérséggel lövik a lakóépületeket” – nyilatkozott a televízióban.

„Csak húszéves vagyok, de úgy éreztem, harcolnom kell” – Idegenlégiósok az ukrán frontvonalon
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:39 0:00

Már hetek óta Szeverodonyeck áll az orosz offenzíva fókuszában, Moszkva ide csoportosította át csapatai egy jelentős részét, miután Ukrajna számos más pontján visszavonulásra kényszerült.

Néhány nappal ezelőtt az ukrán különleges erők ellentámadásba lendültek, és csaknem a város felét megtisztították, de nem volt értelme ott beásniuk magukat, ugyanis Oroszország légi- és tüzérségi csapásokkal megkezdte a terület legyalulását – közölte Hajdaj.

Arra is kitért, hogy a Sziverszkij Donyec folyó túloldalán lévő, Szeverodonyeckkel csaknem egybeépült Liszicsanszkot is folyamatosan ágyúzzák. Tájékoztatása szerint a továbbra is ukrán ellenőrzés alatt álló városban az orosz inváziós erők szándékosan kórházakat és humanitárius központokat vesznek célba. „A pusztítás mértéke hatalmas” – fogalmazott.

A brit védelmi minisztérium arról számolt be csütörtökön, hogy az orosz hadsereg ezzel párhuzamosan fokozta erőfeszítéseit az innen mintegy 130 kilométerre északnyugatra található Izjum környékén.

„Oroszország valószínűleg új lendületet akar nyerni ebben a térségben, hogy tovább fokozza a nyomást Szeverodonyecken, illetve lehetőséget teremtsen a mélyebb benyomulásra Donyeck megyébe” – írták.

Földbe állt gabonaexport

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán török kollégájával, Mevlüt Çavuşoğluval tárgyalt az ukrán gabonaexport újraindításának lehetőségeiről.

A világ egyik legnagyobb gabonaexportőrének számító Ukrajna kivitele a háború február 24-i kezdete óta töredékére esett vissza az orosz tengeri blokád és a raktárak célzott bombázása miatt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök ugyanakkor hangsúlyozta: a gabonaszállítások bármiféle újraindításának előfeltétele az országával szembeni nemzetközi szankciók feloldása. Ezt a nyugati kormányok kizárták, és azzal vádolták meg a Kremlt, hogy fegyverként használja a globális élelmezési válságot.

Ankarában a török diplomácia vezetője támogatásáról biztosította az ENSZ azon javaslatát, amelynek értelmében biztonságos tengeri folyosót hoznának létre az ukrán gabonát szállító hajók számára, de orosz hivatali partnere azt hangoztatta, hogy a felelősség Kijevet terheli, ugyanis mindenekelőtt meg kell oldani a kikötők aknamentesítésének problémáját.

Szergej Lavrov a találkozót követően leszögezte: Moszkva nem élne vissza fekete-tengeri fölényével, ha aknamentesítenék az ukrán kikötőket.

Ukrajna kormánya nem képviseltette magát a tárgyaláson, később azonban közölte, hogy nem hitelesek azok az orosz ígéretek, amelyek szerint nem használnák fel a biztonságos hajózási folyosókat Odessza megtámadására.

„Az élelmiszer mára a Kreml terrorarzenáljának részévé vált”

Vaszil Bodnar törökországi ukrán nagykövet aláhúzta, hogy semmilyen konkrét megállapodás nem született az egyeztetésen, a felek csak ismertették a feltételeiket. „A török oldal információkat kapott az orosz álláspontról, és most arra várunk, hogy az ukrán és a török fél közös nevezőre jusson” – mondta.

A diplomata úgy vélekedett, hogy Oroszország „hülye játékokat” játszik, és mielőbbi kivonulásra, a tengeri blokád feloldására szólította fel a Kremlt.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke előző nap azt hangoztatta az Európai Parlament (EP) strasbourgi ülésén, hogy az orosz államfő akadályozza Ukrajnát a hagyományosan globális mértékben is fontos agrárexportőr-szerepe betöltésében.

„Ez Putyin hideg, lelketlen és kiszámított ostroma a világ legsérülékenyebb helyzetben lévő országai és népei ellen. Az élelmiszer mára a Kreml terrorarzenáljának részévé vált, és ezt nem tűrhetjük” – húzta alá, rámutatva, hogy jelenleg mintegy húszmillió tonna gabona nem tudja elhagyni Ukrajnát.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke ezt követően kiemelte: „Oroszország háborús fegyverként használja fel az élelmiszert, gabonát lop, kikötőket von blokád alá, és harcmezővé változtatja a szántóföldeket.”

Készült az AP, az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG