Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A lengyel határ közelében képzik ki a belarusz különleges erőket a Wagner zsoldosai


Képkocka Prigozsin videóbeszédéből, vélhetően Belaruszból, 2023. július 18-án
Képkocka Prigozsin videóbeszédéből, vélhetően Belaruszból, 2023. július 18-án

Az orosz Wagner-csoport zsoldosai egy olyan katonai lőtéren kezdték meg a belarusz különleges erők kiképzését, amely csak néhány kilométerre van a NATO-tag Lengyelország határától – közölte csütörtökön a minszki védelmi minisztérium.

Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezért szerdán látni lehetett egy videóban, amint üdvözölte harcosait Belaruszban, és azt mondta nekik, hogy egyelőre nem vesznek részt az ukrajnai háborúban. Ugyanakkor arra utasította őket, hogy tartogassák erejüket Afrikára, miközben kiképzést tartanak a belarusz hadseregnek.

„A belarusz fegyveres erők közös kiképzésen vesznek részt a Wagner PMC (katonai magánvállalat) harcosaival” – közölte a belarusz védelmi minisztérium.

„A héten a különleges műveleti erők alakulatai a cég képviselőivel közösen harci kiképzési feladatokat hajtanak végre a breszti katonai lőtéren.”

A lőtér mindössze öt kilométerre van a lengyel határtól.

Ehhez kapcsolódóan: Orosz zászlókat lobogtatva újabb Wagner-csapatok vonulnak be Belaruszba

Minszk képeket tett közzé maszkos Wagner-oktatókról, akik a zsoldoscsoport szabályainak megfelelően eltakarják az arcukat, miközben páncélozott járművek és drónvezérlőnek tűnő eszközök használatára tanítják a belarusz katonákat.

Lengyelország, a Varsói Szerződés egykori tagállama, amely 1999 óta teljes jogú tagja az Egyesült Államok vezette NATO-nak, közölte, hogy több különböző forgatókönyvvel készül, és figyelemmel kíséri a helyzetet a belarusz határon.

„Lengyelország határai biztonságosak, folyamatosan figyelemmel kísérjük a helyzetet keleti határunkon, és készen állunk különböző forgatókönyvekre a helyzet alakulásának függvényében” – adta hírül a lengyel védelmi minisztérium.

A Nyugat kihívásként értelmezi Vlagyimir Putyin elnök uralmával szemben a Wagner június 23–24-i sikertelen lázadását, szerinte jól szemlélteti a Kreml hetvenéves főnökének gyengeségét és azt, hogy az ukrajnai háború mekkora feszültséget vált ki az orosz államon belül.

A Kreml elutasítja ezt az értelmezést, és azt állítja, hogy az orosz nép Putyin és a hadsereg mögött sorakozott fel.

Ehhez kapcsolódóan: Egyesült Államok: Elfogadhatatlan az orosz Wagner-csoport külföldi toborzása

A zsoldosok tervei

Június 24-én megállapodás született arról, hogy a zsoldosok Belaruszba költöznek, cserébe az ellenük felhozott vádak ejtéséért. Putyin közölte, hogy a harcosok vagy elindulhatnak Belaruszba, vagy a védelmi minisztérium irányítása alá kerülhetnek, esetleg visszatérhetnek a családjukhoz.

A Wagner 22.000 embert veszített az ukrajnai háborúban, negyvenezer megsebesült, és nagyjából tízezer harcos kerül Belaruszba – derült ki egy magas rangú parancsnoknak a Wagner Telegram-oldalán közölt bejegyzéséből.

A Reuters nem tudta megerősíteni az adatokat, amelyek a Wagner-számok több hónap óta legrészletesebb lebontásának tűnnek. Ha pontosak, akkor bepillantást engednek az ukrajnai háborúban mindkét fél által elszenvedett veszteségek mértékébe és a világ egyik leginkább hadviselt zsoldoserejének létszámába.

A Marksz fedőnéven ismert magas rangú parancsnok, a Wagner vezérkari főnöke azt mondta, hogy összesen 78.000 Wagner-tag vett részt abban, amit ő „ukrán üzleti útnak” nevezett, közülük 49.000 börtönből érkezett.

A Wagner 2014-ben segített Oroszországnak annektálni a Krím félszigetet, harcolt az Iszlám Állam fegyveresei ellen Szíriában, tevékenykedett a Közép-afrikai Köztársaságban és Maliban, év elején pedig az ukrán Bahmut városát foglalta el, mindkét oldalon jelentős veszteségek árán.

„Maximum tízezer harcos ment vagy megy Belaruszba – mondta. – Körülbelül 15 ezren szabadságon vannak.”

Ez a bejegyzés ellentmond egy orosz törvényhozó kijelentésének, aki szerint 33.000 Wagner-harcos írt alá szerződést a védelmi minisztériummal.

„Ha az összes halott és a nyaralók mindegyike aláírt, ez akkor lehetséges szerintem” – mondta Marx.

Aggasztó, hogy Oroszországban szabadon engedik az erőszakos bűnözőket
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:02 0:00
Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG