Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egyesült Államok: Elfogadhatatlan az orosz Wagner-csoport külföldi toborzása


Derek Chollet és Aleksandar Vučić a szerb fővárosban 2023. január 12-én
Derek Chollet és Aleksandar Vučić a szerb fővárosban 2023. január 12-én

Egy magas rangú amerikai külügyi tisztségviselő élesen elítélte az orosz vezetéshez közel álló katonai magáncég tevékenységét, különös tekintettel külföldi, például szerbiai toborzási kísérleteit.

Derek Chollet, a washingtoni külügyminisztérium tanácsosa arról számolt be, hogy ez irányú aggályait az Aleksandar Vučić szerb államfővel folytatott belgrádi tárgyalásán is kifejezte.

„Láttuk, hogy a Wagner-csoport Szerbiában és máshol is katonákat próbál toborozni, és ez olyasmi, ami szerintünk nem fogadható el” – mondta újságíróknak a csütörtöki találkozót követően.

„Nem tudom, hogy vannak-e ezzel kapcsolatos aggodalmak Szerbiában. Beszéltünk aggályainkról, és várakozással tekintünk az együttműködés elé a kormánnyal Belgrádban és mindazon helyeken, ahol a Wagner aktív, hogy véget vessünk a tevékenységüknek” – tette hozzá.

A Vlagyimir Putyin orosz elnök szövetségesének számító Jevgenyij Prigozsin tulajdonában álló katonai magáncég sajtójelentések szerint többtucatnyi – többségében afrikai – országban van jelen különböző katonai és politikai projektek kapcsán. ENSZ-szakértők súlyos jogsértésekkel vádolták több esetben is a Wagner harcosait Afrika-szerte.

Ehhez kapcsolódóan: Az ukrajnai háború ellenére is megdőlt a beruházási rekord Szerbiában

A Wagner-csoport az utóbbi időben megerősítette jelenlétét Szerbiában, Belaruszon kívül az egyetlen olyan európai országban, amely nem csatlakozott az ukrajnai háború miatt Oroszországgal szemben elrendelt nemzetközi szankciókhoz.

Nemrég arról röppentek fel hírek, hogy a vállalat irodát nyitott a szerb fővárosban, ezt azonban később cáfolták.

Az orosz állami propaganda egyik legfőbb szócsövének számító RT, amely idén szerb nyelvű hírportált indított, többször is közzétette a Wagner toborzási felhívását.

Ehhez kapcsolódóan: Szerbiában találhat otthonra az EU-ból kitiltott orosz RT?

Chollet hangsúlyozta, hogy a csoport „borzalmas tevékenységet folytat világszerte, legyen szó Líbiáról, a Közép-afrikai Köztársaságról vagy napjainkban Ukrajnáról”.

Büntetőintézkedések foganatosítására szólította fel a hagyományosan oroszbarátnak számító Szerbiát.

„Oroszország tetteit nem pusztán el kell ítélni, hanem meg is kell büntetni. Oroszország brutális, indokolatlan háborút folytat Ukrajna ellen. Közösen kell fellépnünk, hogy biztosítsuk, ez a viselkedés elfogadhatatlan” – fogalmazott.

A kelet-ukrajnai Donyecki területen található Bahmut és Szoledár ostrománál is vezető szerepet betöltő Wagner oroszországi börtönökben is folyamatosan toboroz.

Prigozsin és cége már évek óta amerikai szankciók hatálya alatt áll, illetve az Egyesült Államok lépéseket tett annak érdekében, hogy korlátozza a zsoldosok fegyverhez jutását.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG