Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A magyar kormány kilenc embert törölne az EU-s szankciók listájáról


Aliser Uszmanov 2013-ban
Aliser Uszmanov 2013-ban

Magyarország ismét azzal fenyegetőzik, hogy fellazítja az Európai Unió Oroszország elleni szankciórendszerét, és ragaszkodik ahhoz, hogy kilenc embert töröljenek a korlátozó intézkedések több mint 1300 személyt és 170 szervezetet tartalmazó listájáról.

Budapest ismét szeretné elérni Aliser Uszmanov, Pjotr Aven és Viktor Rasnyikov eltávolítását a vízumtilalmi és vagyonbefagyasztási listáról – közölte kedden több, az ügyet ismerő, felszólalásra nem jogosult diplomáciai forrás.

Magyarország legutóbb szeptemberben tett erre kísérletet, de politikai nyomásra gyorsan visszalépett.

Orbán Viktor miniszterelnök régóta bírálja az EU Moszkvával szembeni álláspontját, mondván, hogy a szankciók ártottak a blokknak anélkül, hogy meggyengítették volna Oroszországot vagy segítették volna Ukrajnát.

A szankciós listát egyhangúlag jóvá kell hagyniuk az uniós tagállamoknak ahhoz, hogy március 15-ével meghosszabbítsák a hatályát.

Magyarország Uszmanov húgát, Gulbahor Iszmailovát is le akarja vetetni a listáról; úgymint Aven üzleti partnerét, Mikhail Fridmant; Dmitrij Mazepin belarusz-orosz oligarchát és fiát, Nikita Mazepint; valamint Grigorij Berezkin és Vjacseszlav Mose Kantor orosz oligarchákat.

Az EU hivatalos lapja Uszmanovot „Kreml-barát oligarchának" nevezi, aki különösen szoros kapcsolatban áll Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

„Putyin egyik kedvenc oligarchájaként” emlegették, és úgy tekintenek rá, mint az orosz elnök üzleti ügyeinek intézőjére.

Ehhez kapcsolódóan: Brüsszeli blog: Orosz szankciók, a magyar vétó és a hosszú út

A szankciók miatt már lefoglaltak egy 600 millió dolláros jachtot – a világ legnagyobbját – amely Uszmanovhoz köthető, aki sikertelenül támadta meg az intézkedéseket az Európai Bíróságon. Ismailova is szankcionálták, miután a vizsgálatok feltárták, hogy Uszmanov közvetve rá ruházta át a vagyonát.

Az EU szerint Aven „egyike annak a körülbelül 50 gazdag orosz üzletembernek, akik rendszeresen találkoznak Vlagyimir Putyinnal a Kremlben. Nem független az elnök követeléseitől".

Eközben Rasnyikov márciusban felkerült a listára és Brüsszel „vezető orosz oligarchának" nevezte, aki a Magnyitogorszki Vas- és Acélgyár (MMK) tulajdonosa és igazgatótanácsának elnöke. Az MMK Oroszország egyik legnagyobb adófizetője.

Mazepin, aki az Uralchem ásványi műtrágyagyár tulajdonosa és vezérigazgatója, az EU szerint „Vlagyimir Putyin legszűkebb körének tagja" és „az egyik vezető üzletember, aki olyan gazdasági ágazatokban vesz részt, amelyek jelentős bevételi forrást biztosítanak az orosz kormánynak".

Nikita Mazepin a Haas Forma-1-es csapat tagja volt és apjával való szoros kapcsolata miatt került fel márciusban az Európai Unió szankciós listájára.

Az áprilisban szankcionált Vjacseszlav Mose Kantor az Acron Group – Oroszország egyik legnagyobb műtrágyagyártó vállalata – élén áll. Brüsszel szerint Kantor „számos alkalommal nyíltan kinyilvánította Putyin elnök iránti támogatását és barátságát, és jó kapcsolatokat ápol a Kremllel".

Berezkint is márciusban szankcionálták, és az EU hivatalos lapja „vezető orosz üzletemberként és Vlagyimir Putyin elnök csatlósaként" emlegette.

XS
SM
MD
LG