Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A magyar küldöttség támogatja Svédország NATO-tagságát


Hende Csaba, a magyar parlament alelnöke újságíróknak nyilatkozik, miután a svéd házelnökkel találkozott. Stockholm, 2023. március 7.
Hende Csaba, a magyar parlament alelnöke újságíróknak nyilatkozik, miután a svéd házelnökkel találkozott. Stockholm, 2023. március 7.

A magyar parlamenti küldöttség kedden közölte, hogy támogatja Svédország NATO-tagsági törekvését. Tagjai előzőleg találkoztak a svéd parlament elnökével, elsimítandó azt, amit a magyar kormánypárt „politikai vitáknak” nevezett.

Egyes magyar képviselők kételyeiknek adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy Magyarország támogassa-e Svédország és Finnország NATO-tagságát, arra hivatkozva, hogy Stockholmból és Helsinkiből „égbekiáltó hazugságokat” állítanak a magyarországi demokrácia állapotáról.

Ám a magyar delegáció kedden jelezte, hogy a magyar parlament végül ratifikálja Svédország NATO-tagságát.

„Támogatjuk Svédország NATO-tagságát” – mondta Hende Csaba, a magyar parlament alelnöke a TT svéd hírügynökségnek.

"Egyértelművé tettük, hogy a magyar kormány, a magyar elnök, a miniszterelnök és a magyar parlamenti képviselők többsége egyértelműen támogatja a svéd NATO-tagságot" - mondta Hende a hírügynökség szerint.

Ehhez kapcsolódóan: Nem vette át Szijjártó Péter a brit, a német és a francia nagykövet diplomáciai jegyzékét a finn és a svéd NATO-csatlakozásról

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben üdvözölte a magyar képviselők nyilatkozatait.

„Pozitív üzenetet küldenek, és a ratifikációt javasolják. Természetesen még van mit tennünk, de haladunk” – mondta Stoltenberg újságíróknak.

A parlamenti delegáció találkozott Tobias Billström svéd külügyminiszterrel is, aki azt mondta: "feltételezzük, hogy a ratifikáció hamarosan megtörténik".

„A dátum, amiről szó volt, március vége, és pont ez a mi célunk is” – közölte Billström a TT-vel.

Magyarország az egyetlen NATO-tagállam Törökországon kívül, amely még nem hagyta jóvá Svédország és Finnország közös csatlakozási kérelmét a nyugati katonai szövetséghez. Az észak-európai szomszédok májusban kértek NATO-tagságot, válaszul Oroszország ukrajnai háborújára és feladva régóta fennálló katonai semlegességüket.

A svéd parlament külügyi bizottságának elnöke, Aron Emilsson, aki szintén találkozott a magyar küldöttséggel, azt közölte: a látogatóban lévő képviselők nem támasztottak semmilyen feltételt a ratifikációhoz.

"Beszéltünk a kétoldalú kapcsolatok erősítéséről és javításáról, valamint egymás alkotmányos hagyományainak megértéséről" - mondta a TT-nek.

Ehhez kapcsolódóan: Finnország és Svédország csatlakozása – A NATO-ban nem Orbán miatt rágják a körmüket

Hende szerint javítani kell a kétoldalú kapcsolatokat Budapest és Stockholm között. Magyar tisztviselők azzal vádoltak meg svéd és finn politikusokat, hogy „kirívó hazugságokat” mondtak Magyarországról.

„Az lenne helyénvaló, ha svéd politikusok, kormányképviselők és EP- képviselők teljesen valótlan tényekre alapozva nem jeleznék vagy sugallnák, hogy egy országban híján van a jogállamiságnak” – mondta Hende a TT-nek.

Az Európai Unió ismételten aggodalmának adott hangot a magyarországi demokrácia helyzete miatt Orbán Viktor miniszterelnök kormánya alatt. A miniszterelnök korábban azt mondta, nem volt helyes Finnországtól és Svédországtól „azt kérni, hogy vegyük fel őket, miközben ők kirívó hazugságokat terjesztenek Magyarországról, a magyarországi jogállamiságról, a demokráciánkról és az itteni életről.”

A magyar delegáció most Finnországba látogat, hogy tisztázza álláspontját. A delegáció útja a két északi országba két héttel odázta el a ratifikációs szavazást. A magyar Országgyűlés most várhatóan a március 20-án kezdődő ülésszakán voksol a kérdésről.

Az EU védelmi miniszterei kétnapos informális találkozót tartanak Stockholmban, Stoltenberg pedig kedden találkozott Ulf Kristersson svéd miniszterelnökkel.

Svédország látja el jelenleg az Európai Unió soros elnökségét.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG