Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A magyar terv „kiváló”, de „Orbánék elbuktak”


Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke sajtótájékoztatót tartanak Budapesten 2021. július 2-án
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke sajtótájékoztatót tartanak Budapesten 2021. július 2-án

Nem lehet tudni, hogy mennyit késik a magyar helyreállítási alap jóváhagyása, Brüsszel a tervekhez kiegészítő információkat kért be, amelyek csak három napja érkeztek meg. Az Európai Bizottság jóváhagyása nélkül a tagállamok sem bólintanak rá a tervekre, anélkül pedig nem lehet megkezdeni a folyósítást. A magyar külügyminiszter szerint a magyar helyreállítási terv kiváló.

Csak múlt héten pénteken kapta meg az Európai Bizottság a magyar kormánytól azokat a válaszokat, amelyek szükségesek a magyar helyreállítási terv elbírálásához. Ezzel indokolta az Európai Bizottság szóvivője, hogy meghosszabbították a magyar terv elbírálására nyitva álló határidőt. Erre egyébként két hónapja van az Európai Bizottságnak, a határidő július 12-én éjfélkor járt volna le. Ariana Podesta szóvivő nem bocsátkozott további részletekbe a magyar tervek minősítésével összefüggésben.

Korábban több sajtóértesülés is szólt arról, hogy az Európai Bizottság nem fogja támogatni a magyar terveket. Kifogásként olyan körülményeket emlegettek, amelyek voltaképpen nem újak, és a magyar pályáztatási rendszer hiányosságaival, a korrupciós kockázatokkal, ezzel összefüggésben a nem kellően hatékony nyomozásokkal és az elmaradó bírósági ítéletekkel függenek össze. Az uniós szabályozás arról nem szól, hogy egy határidő-hosszabbítás meddig tarthat, így most megjósolni sem lehet, mikor léphet a magyar terv a következő fázisba.

Az Európai Bizottság ajánlásával együtt ugyanis az uniós pénzügyminiszterek elé kerül végső jóváhagyásra minden egyes nemzeti terv, de ez már csak formai döntés. A pénzügyminiszterek holnap, 13-án, illetve július 26-án döntenek a tervekről, azt követően csak szeptemberben találkoznak. Eddig 17 ország tervét javasolta az Európai Bizottság elfogadásra, ezek az előbbi két időpontban kerülnek a pénzügyminiszteri tanács elé. Arra még nem volt példa, hogy a Bizottság elutasította volna a támogató nyilatkozatot, de arra sem, hogy határidő-hosszabbítást javasolt volna.

Magyarország 2511 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra jelentett be igényt. Ennek első részlete, 326 milliárd forint már a jóváhagyást követő hetekben megérkezik az államkasszába. Hétfőn Brüsszelben tárgyalt Szijjártó Péter külügyminiszter, szerinte a magyar tervekkel semmi gond sem lehet.

„A magyar helyreállítási alappal kapcsolatos dokumentumok kiváló dokumentumok, semmilyen valós ok nincs arra, hogy a magyar tervet az Európai Unió bármely intézménye elutasítsa, zajlanak az egyeztetések. Az európai politika és a pénzügyek összekeverése nyilván elfogadhatatlan lenne – ha így lenne” – mondta Szijjártó magyar újságíróknak.

Egészen másként látja a helyzetet Ujhelyi István szocialista EP-képviselő, aki közleményében többek között a következőket írta:

„Orbánék elbuktak és alkalmatlanságukkal egyértelműen veszélyeztetik a hazánknak járó helyreállítási források teljes körű és időbeni lehívását. Az Európai Bizottság világossá tette, hogy a terv jóváhagyása az európai jogszabályokon alapszik és nem politikai tartalmú vitákon. A Fidesz ennek ellenére igyekszik a források felhasználása körüli jogi és elvi vitát hazug módon egy ideológiai háborúnak, valamilyen nemzetközi összeesküvés gáncsoskodásának beállítani. A homofób törvény elfogadása is kizárólag azt a célt szolgálja, hogy hamis hivatkozási alap legyen a Fidesz számára, amikor a jogállamisági kritériumok és az állami szinten szervezett korrupció miatt nem jutunk időben a hazánknak járó forrásokhoz.

  • 16x9 Image

    Arató László

    Arató László a Szabad Európa brüsszeli tudósítója. Több mint harminc éve újságíró, 2013 óta dolgozik az EU fővárosában. Jelenleg több független lapot, rádiót tájékoztat rendszeresen az Európai Unióval és a NATO-val kapcsolatos fejleményekről.

XS
SM
MD
LG