Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Azt ígérik, nem lesznek szégyenlősek – Brüsszel megvizsgálja a pedofiltörvényt


Szivárványos zászló az LMBTQ-jogok melletti, a homofób pedofiltörvény elleni tüntetésen az Országház előtt Budapesten 2021. június 14-én
Szivárványos zászló az LMBTQ-jogok melletti, a homofób pedofiltörvény elleni tüntetésen az Országház előtt Budapesten 2021. június 14-én

Megvizsgálja az Európai Bizottság Magyarország új törvényét, amely megtiltja a homoszexualitás kiskorúak számára történő népszerűsítését. A törvény, amelyet Washington és a jogvédők is elítéltek, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint ebben a formában tarthatatlan.

A törvény a kormány szerint a gyermekek védelmére irányuló intézkedések sorozata, bírálói szerint azonban a változások – amelyek gyakorlatilag tiltják az LMBTQI (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális) csoportokról szóló tanítást – megkülönböztetnek és korlátoznák a véleménynyilvánítás szabadságát.

Brüsszel nyomás alatt van, hogy elítélje Magyarország legújabb lépését, amely az amerikai külügyminisztérium szerint „aggodalmat kelt”, és olyan korlátozásokat tartalmaz, amelyeknek „nincs helyük a demokratikus társadalomban”.

Dana Spinant, az Európai Bizottság szóvivője ugyanakkor azt mondta,

„nem leszünk szégyenlősek, kifejezzük a véleményünket(…) De alaposan át kell gondolnunk, mi is van a törvényben és mi a probléma vele.”

A szóvivő, miközben felidézte azokat a jogi és politikai lépéseket, amelyeket az EU tett az LMBTQI-jogok védelmére irányuló stratégia felépítése érdekében, arról beszélt, látniuk kell, hogy a (magyar) jogszabályok milyen szempontok szerint és milyen pontokon felelnek meg vagy nem felelnek meg az uniós jogszabályoknak, azok elveinek.

Az uniós szóvivő nyilatkozatáról beszámolva az AFP tudósításában felidézi a magyar kormány tavaly decemberi intézkedéscsomagját, amely meghatározza a hagyományos család fogalmát, és gyakorlatilag megtiltja az azonos nemű pároknak az örökbefogadást.

PDSZ: egy paraszthajszálra a kriminalizálástól

Ebben a formájában tarthatatlannak nevezte a pedofiltörvényt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Az érdekképviselet szerint a pedofíliával kapcsolatos szigorításokat tartalmazó törvényhez az utolsó pillanatban hozzácsapott, a pedofíliához és a kapcsolódó bűncselekményekhez egyáltalán nem kapcsolódó, azonban kimondottan a szexuális kisebbségek és transzneműek jogainak korlátozásával járó rész

„teljességgel lehetetlenné teszi a nevelési-oktatási intézményekben történő egyes mentálhigiénés tevékenységeket, tanácsadást, segélynyújtást, mivel a gyakorlatban teljesen felszámolja azt”.

A PDSZ közleményében felidézte, már korábban jelezte, hogy a nevelési-oktatási intézményekben zajló civil felvilágosító-mentálhigiénés munka egyre nagyobb veszélyben van. A köznevelésről szóló törvény két évvel ezelőtti módosítását, amely szerint

„nevelési-oktatási intézményben olyan nevelési-oktatási vagy tájékoztató tevékenység folytatására kerül sor, amely a köznevelési jogszabályok súlyos megsértése révén a gyermek, a tanuló Alaptörvényben foglalt jogainak megsértését eredményezheti”.

Az érdekképviselet szerint a kormány már ezzel a törvénnyel az állam helyett az ezeket a feladatokat ellátó civilek nagy részét ajtón kívülre tette, most pedig tovább rontott a helyzeten:

„A törvényt csak egy paraszthajszál választja el a homoszexualitás és a transzneműség kriminalizálásától.”

A törvény ugyanis kimondja, hogy a tanulók részére a szexuális kultúráról, a nemi életről, a nemi irányultságról, valamint a szexuális fejlődésről szóló foglalkozások nem irányulhatnak a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérés, a nem megváltoztatása, valamint a homoszexualitás népszerűsítésére. A szakszervezet szerint azonban egyáltalán nem világos, így a jogalkalmazó belátására van bízva, mit jelent a népszerűsítés mint fogalom.

A PDSZ végtelenül károsnak tartaná, ha tiltott népszerűsítésnek minősülne az, amikor a pedagógus, pszichológus vagy más szakember például a transzneműség vagy homoszexualitás témakörével vagy egyáltalán a nemi identitással, elfogadással és kirekesztéssel kapcsolatos problémákat dolgozza fel a gyerekekkel, diákokkal.

Budapesten újabb tiltakozást lesz

Miközben művészek, közéleti személyiségek, a sajtó képviselői is kiállnak a homofób, a szexuális másságot a pedofíliával összemosó törvénnyel szemben, a Háttér Társaság és az Amnesty International Magyarország újabb tiltakozó demonstrációt szervezett szerda estére a Sándor-palotához, Áder János köztársasági elnök hivatalához.

A szervezők szerint a demonstráción beszédek, programok nem lesznek. Azt kérték a résztvevőktől, hogy mindenki írja le egy lapra a saját elfogadástörténetét, és tegye le a hivatal elé.

XS
SM
MD
LG