Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A megszállt ukrán város fél a hamis orosz népszavazás tervétől


Ukrán lakosok tüntetnek az oroszok ellen a megszállt Herszonban.
Ukrán lakosok tüntetnek az oroszok ellen a megszállt Herszonban.

Amióta az orosz erők március elején elfoglalták a dél-ukrajnai Herszon városát, a lakók érezték, hogy a megszállóknak különleges tervük van. Úgy tűnik, jól sejtették: Ukrajnából egyre több figyelmeztetés érkezik, miszerint Oroszország álnépszavazást tervez, hogy a területet Moszkva-barát „népköztársasággá” változtassa.

Miután az orosz erők április elején kivonultak a Kijev-környéki megszállt területekről, borzalmat és a traumatizált közösséget hagyták maguk mögött. De egy déli nagyvárosban, a jelentős hajógyártással rendelkező Herszonban még mindig ott vannak. A város a Dnyeper-folyó fekete-tengeri torkolatánál, az Oroszországhoz csatolt Krím közelében fekszik. Itt a megszállók nem elvonulást, teljesen mást terveznek.

„A katonák járőröznek, csendben járkálnak. Nem lövöldöznek az emberekre az utcán” – mondta Olga, egy helyi tanárnő egy telefoninterjúban a múlt hónapban, miután a régiót lezárták az orosz erők. A megtorlástól való félelmében csak a keresztnevét adta meg.

Bár a várost eddig megkímélték a máshol elkövetett atrocitásoktól, a mindennapi élet messze nem normális. A városba való bejutás minden útvonalát elvágták. Herszon gyógyszer-, készpénz- és élelmiszerhiányban szenved. Ukrán tisztviselők arra figyelmeztetnek, hogy humanitárius katasztrófa fenyeget.

Mivel a herszoni bankok nem kapnak készpénzt, ukrán hrivnyából egyre kevesebb van, és a hitelkártyás fizetések gyakran nem működnek. Az ukrán televízióhoz való hozzáférést blokkolták, az adókat az orosz állami csatornákra cserélték. Szigorú kijárási tilalmat vezettek be.

Itt is „népszavazással” szentesítenének egy szakadár népköztársaságot

A lakosok úgy vélik, hogy az orosz csapatok nem ostromolták vagy terrorizálták a várost – ahogy Bucsában és Mariupolban tették –, mert népszavazást terveznek az úgynevezett Herszoni Népköztársaság létrehozásáról, hasonlóan ahhoz, ahogy évekkel ezelőtt a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadár területek népköztársaságként határozták meg magukat. A május elejére tervezett szavazáshoz már most nyomtatják a szavazólapokat – figyelmeztetett Ljudmila Deniszova ukrán emberi jogi ombudsman.

Volodimir Zelenszkij elnök múlt pénteken a nemzethez intézett beszédében közvetlenül a megszállt Herszon lakosaihoz fordult, azzal vádolva Oroszországot, hogy álnépszavazást tervez. Arra figyelmeztette őket, hogy óvják meg személyes adataikat, hogy azokat ne tudják felhasználni a szavazathamisításhoz. „Ez a valóság. Legyenek óvatosak” – mondta.

Igor Koljkajev, Herszon polgármestere az ukrán televíziónak adott Zoom-interjúban azt mondta, hogy a szavazás törvénytelen lenne, mivel Herszon hivatalosan továbbra is Ukrajna része.

Nem túl kedves üzenet az orosz katonáknak arról, hogy mi jár nekik Herszon helyett. 2022. március 14.
Nem túl kedves üzenet az orosz katonáknak arról, hogy mi jár nekik Herszon helyett. 2022. március 14.

Oroszország hallgat arról, hogy Herszonban referendumot terveznek-e. Andrej Rudenko külügyminiszter-helyettes a héten azt mondta, hogy nem tud ilyen javaslatról.

Aggodalomra azonban van ok. 2014-ben, az orosz annektálás közepette a Krímben tartott vitatott népszavazásról széles körben úgy vélték, hogy meghamisították, mert az eredmények szerint a szavazók közel 97 százaléka támogatta az Oroszországhoz való csatlakozást.

Herszon stratégiai fontosságú csomópont

A héten egy sor orosz lépés fokozta Herszonban a növekvő pánikhangulatot. A polgármester hétfőn a közösségi médiában arról számolt be, hogy orosz csapatok elfoglalták a városházát, ahol már nem lobog az ukrán zászló. Kedden az oroszok a polgármestert leváltották saját kinevezettjükre.

Korábban egy prominens orosz parancsnok, Rusztam Minnekajev vezérőrnagy bejelentette, hogy Moszkva a Donbász, Kelet-Ukrajna többnyire orosz nyelvű ipari központja mellett Dél-Ukrajna teljes ellenőrzésének megszerzését tervezi azzal a céllal, hogy szárazföldi folyosót hozzon létre egészen Moldova orosz ajkú szakadár régiójáig, Transzdnyisztriáig.

Az ukrán katonai hírszerzés arról számolt be, hogy Oroszország erőszakkal kívánja mozgósítani a déli megszállt területeken a helyi lakosságot, köztük az orvosokat, hogy támogassák az orosz háborús erőfeszítéseket.

Herszon stratégiailag fontos város, a déli területek szélesebb körű ellenőrzésének kapuja. Innen Oroszország erőteljesebb offenzívát indíthatna más déli városok, köztük Odessza és Krivij Rih ellen.

A város körüli régióban már nem bánnak kesztyűs kézzel az emberekkel

Volodimir Feszenko, a kijevi Penta Center agytröszt politikai elemzője szerint az orosz hadsereg enyhébb fellépése Herszonban annak köszönhető, hogy a Krímből származó egységek, valamint az ukrán etnikumú vagy a régióval szorosabb kapcsolatban álló donyecki és luhanszki szeparatisták állomásoznak ott.

A várost körülvevő Herszon régióban azonban egészen más a helyzet – naponta érkeznek jelentések emberrablásokról, kínzásokról, gyilkosságokról vagy nemi erőszakról. Emberek ezreit fosztották meg az áram-, a víz- és a gázellátástól.

„A helyzet Herszon régióban sokkal rosszabb és sokkal tragikusabb – mondta Oleh Baturin, egy helyi újságíró. – Könnyebben átveszik az irányítást a falvak felett, mert védtelenek.

Hosszú távra rendezkednek be

Az orosz katonák helyi aktivistákat, újságírókat és háborús veteránokat is elraboltak – Koljkajev herszoni polgármester szerint több mint kétszáz embert.

Köztük volt Baturin is, akit otthona közelében, a Herszontól kilencven kilométerre keletre fekvő Kahovkában fogtak el. Egy hétig tartották elkülönítve, mindennap kihallgatták; a katonák a megszállást ellenző tüntetések szervezőinek, valamint helyi katonáknak és veteránoknak a nevét követelték tőle. Az újságíró más cellákból kiszűrődő kínzások hangját is hallotta.

Szabadulása után családjával együtt elmenekült a megszállt területről.

Az elemző, Feszenko szerint a népszavazási terv azt jelzi, hogy Oroszország hosszú távon kívánja megszállni a régiót.

„A Krímben és Donbászban Oroszországot támogatta a helyi lakosság, de ez nem így van Dél-Ukrajnában, ahol a helyi ukránok Ukrajnában akarnak élni” – mondta Feszenko.

A megszállás első heteiben naponta ezrek gyűltek össze Herszon főterén ukrán zászlókba burkolózva és „Ez itt Ukrajna” feliratú táblákat tartva. A közösségi médiában közzétett videókon az emberek szitkokat zúdítottak az orosz tankokra és az állig felfegyverzett katonákra. A tüntetéseket mostanában hetente tartják. Szerdán az orosz csapatok könnygázt és fénygránátot vetettek be a tüntetők feloszlatására.

Koljkajev polgármester szerint az orosz népszavazásra és mozgósításra vonatkozó figyelmeztetések után pánikszerű menekülés kezdődött. „A városunkat elhagyni akarók sora öt kilométeresre nőtt” – mondta, hozzátéve, hogy a város 284 ezer lakosának mintegy harmada már elmenekült.

Zelenszkijnek a néphez intézett beszéde után Olga WhatsApp-üzenetet küldött az AP-nek:

„Herszonban feszült a helyzet. A családom és én el akarunk menni (…) de most az orosz katonák egyáltalán nem engedik. Egyre veszélyesebbé válik itt a helyzet.”

Hétfőn késő este Koljkajev azt írta Facebookon, hogy fegyveres orosz katonák behatoltak a herszoni városi tanács épületébe, elvették a kulcsokat, és a sajátjukra cserélték le a biztonsági személyzetet.

Kedden a polgármester ismét posztolt. Közölte, hogy nem hajlandó együttműködni az új, oroszok által kinevezett adminisztrációval.

„Herszonban maradok a herszoniakkal együtt – írta. – Veletek vagyok.”

Az AP tudósítása nyomán.
XS
SM
MD
LG