Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

"A miniszter ért az örökbefogadáshoz? Már bocsánat!" - felháborodott a szakma


Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter.
Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Egyedülállók gyakorlatilag nem fogadhatnak örökbe gyermeket Magyarországon a jövőben. A kormány indoklása szerint jobb családban felnőni, ezért is változtatnak a törvényen. A szakmai szervezetek szerint a döntés csupán politikai populizmus.

Tiltakoznak a szakmai szervezetek a kormány törvényjavaslata miatt, mert abban az szerepel, hogy:

„A családpolitikáért felelős miniszter különös méltánylást érdemlő esetben hozzájárulhat az egyedül örökbe fogadni szándékozó személy örökbefogadásra való alkalmasságának gyámhatósági megállapításához. A miniszteri hozzájárulás megadásánál különösen figyelemmel kell lenni Magyarország Alaptörvénye XVI. cikk (1) bekezdésében foglaltakra”

"Te nem érsz annyit, mint mi"

A Facebookon egy zárt örökbefogadási csoportba az alábbit posztolta egy egyedülálló nő, aki örökbe akart fogadni, de a törvényjavaslat ezt most már lehetetlenné teszi számára.

2020.11.10. éjszaka – Lassan írom ezeket a sorokat, mert nem bírom abbahagyni a bőgést. Reggel 8-kor online órát kell tartanom 32 középiskolásnak. Őket taníthatom, arra alkalmasnak találtak. De arra, hogy örökbe fogadjak, már nem találtattam elégnek. Zokogok és nem értem az egészet. Felvillannak előttem tanítványaim, akik elhanyagoló szülők mellett élnek; a szemben lévő lakásban élő kisfiú, akivel olyan stílusban beszél az anyja, hogy az nekem fáj. A volt osztálytársam, akiről köztudott volt, hogy évekig prostituált volt, most mégis két gyönyörű gyermek anyukája. Csak én nem vagyok „méltó” az anyaságra… Százával állnak sorba az örökbefogadásra váró házaspárok, akik már az elején kikötik, hogy csak egészséges, hófehér bőrű, egy év alatti kisbabát szeretnének. Én boldogan örökbe fogadnék idősebb, vagy nem hófehér bőrű gyermeket is. A törvényeket mindeközben arra hivatkozva alkotják, hogy a gyermek érdekeit tartják szem előtt. Tényleg annyira jó világot élünk, hogy nincs egyetlen gyermek sem a rendszerben, akinek érdeke lenne az, hogy egy szerető, de egyedülálló anya mellet nőjön fel?

Az örökbefogadással foglalkozó civil szervezetek vezetői szerint már hónapokkal ezelőtt felmerült, hogy a kormány valahogy szigorítani fog az eljáráson, de azt egyikük sem gondolta volna, hogy ennyire szakmaiatlan, de populista politikai döntést hoznak.

Időutazás a Fidesz-KDNP-vel

A Szivárványcsaládokért Alapítvány kurátora, Rózsa Krisztián, aki egyben pszichológus is, ráadásul maga is örökbefogadó szülő azt mondta: az alapítványi tapasztalata az, hogy az elmúlt néhány évben több mint 30 LMBTQ pár kapott örökbefogadási engedélyt és ebből 10-15 szülő kapott gyermeket. Mindegyikük olyan gyereket fogadott örökbe, akik már rajtuk kívül senkinek nem kellettek.

"Egyikünk se volt olyan, aki heteroszexuális házaspárt előzött be az örökbefogadási listán. Mindenhol minket soroltak leghátra. A mi esetünkben az előttünk állók kiestek, mert senkinek sem kellett a gyerek, és ha mi nem hozzuk el, akkor örökbe adták volna külföldre"

– magyarázta a kurátor a Szabad Európának, aki szerint a kormány hiába hivatkozik kutatásokra, felmérésekre, szerinte ez színtiszta parasztvakítás.

"Amitől a kormány fél, hogy a gyerekek melegek lesznek meg, hogy a meleg szülők nem ugyanolyan jó szülők, mint a heteroszexuális szülők, ezt még élő ember, kutatásban nem tudta bebizonyítani a világban. Pedig 30 éve kutatják ezt a területet és van olyan kutatás, ami 22 éve zajlik a témában. Ezeknek a kutatásoknak a konklúziója az, hogy: nem az tesz téged szülővé, hogy heteroszexuális vagy"

– érvel a szakember, aki azt is elmondta, hogy a roma és hallássérült örökbefogadott gyerekük miatt költöztek el Magyarországról, mert őt jobban diszkriminálták például az orvosok, mint őket magukat a homoszexualitásuk miatt.

Az Országgyűlés honlapjára kedd este felkerült az "egyes igazságügyi tárgyú törvények módosításáról" szóló javaslat, melynek előadója Varga Judit miniszter volt. A törvénymódosítás lehetetlenné tenné az egyedülállók örökbefogadását.
Az Országgyűlés honlapjára kedd este felkerült az "egyes igazságügyi tárgyú törvények módosításáról" szóló javaslat, melynek előadója Varga Judit miniszter volt. A törvénymódosítás lehetetlenné tenné az egyedülállók örökbefogadását.

Egy nagynevű, örökbefogadással foglalkozó alapítvány vezetője, aki korábban a TEGYESZ-nél is dolgozott névtelenül azt mondta a Szabad Európának, hogy a kormány fordítva ül a lovon.

„Hogyha nem lennének az egyedülállók, akik az örökbefogadók 10 százaléka, akkor egy csomó gyerek bent kallódna a gyermekvédelmi rendszerben, mert lehet mondani, hogy nem ideális egyedülálló szülőnél felnőni, de azért sokkal tartósabb egyedülálló szülőnél felnőni, mintha bent ragadna a rendszerben és nevelőszülőknél élne, ahol a gyerekek 40-50 százaléka vándorol a rendszerben”

– fejtette ki az alapítványi vezető, aki azt is elmondta: ha a törvény kizárja az egyedülállókat az örökbefogadási rendszerből, akkor nyilvánvalóan nem lesz jogerős örökbefogadási határozatuk sem. Emiatt érthetetlen, hogy Novák Katalin családpolitikáért felelős miniszter, hogyan adhatna bármilyen egyedülállónak gyereket, hiszen érvényes határozata sincs a leendő örökbefogadónak.

"Nem lesz alkalmassági határozata, mert nem fog jelentkezni, mert hiába rakták bele a törvényjavaslatba, hogy majd a miniszter méltányossági alapon vagy kivételes esetekben majd engedélyezi. És, mégis hogy jut el a miniszterig egy egyedülálló, ha egyébként meg nem fogadhat örökbe, mert ugyebár az örökbefogadás feltétele a jogerős alkalmassági határozat? A miniszter ért az örökbefogadáshoz? Már bocsánat! Majd ezt ő fogja elbírálni?"

– magyarázta a törvényjavaslat logikai hiányosságait a szakember.

Kisebbségi stressz

Rózsa Krisztián, a Szivárványcsaládokért Alapítvány kurátora szerint a kormány célpontjában már jó ideje az LMBTQ társadalom van. De ezzel a törvényjavaslattal nem csak őket, hanem a heteroszexuális egyedülálló nőket is diszkriminálják.

"Ez egy hatalmas veszteség ilyenkor. Amikor egy ország az identitásod miatt diszkriminál a teljes jogi struktúráját latba vetve és ujjal mutogat rád, hogy: te, az identitásod miatt nem vagy alkalmas arra, hogy gyereket nevelj. Ez azt jelenti, hogy te kevesebb vagy, mint mi. A gyereket féltenünk kell tőled. Ennek pszichésen iszonyatos következménye van, a pszichológia definíciója szerint ez a kisebbségi stressz. Ez most kifejezetten káros hatással van azokra, akik melegek, vagy heteroszexuálisak és egyedülállók"

– magyarázta Rózsa Krisztián. A névtelenséget kérő másik szakember azt mondta, hogy ezzel a törvényjavaslattal Magyarország 60 évet ugrott vissza az időben, és nem lesz más módjuk az egyedülállóknak a gyermekvállalásra csak a névházasság.

"Most legyen az mint a 60-as években volt? Hogy emberek névházasság miatt keltek egybe? Játsszák el? Komolyan ide jutottunk 2020-ban? És akkor a gyereknek milyen jó lesz, hogy én egyedülálló nőként megkérek valakit, hogy házasodjunk össze. Végigcsináljuk ezt az egész procedúrát, eljárunk a gyerekhez barátkozni, majd hazavisszük 30 napra, örökbe fogadjuk, majd otthagyja a gyereket, ami egy veszteség a gyereknek és elválunk, majd lemond a gyerekről. Ez a kormány mindig fordítva ül a lovon."

A Szabad Európa által megkérdezett szakemberek szerint vannak kifejezetten olyan esetek, amikor még a pszichológusok is azt ajánlják, hogy az örökbefogadott gyerek egyedülálló anyához kerüljön. Például, ha a vérszerinti vagy nevelőapa hosszú időn át bántalmazta vagy abuzálta a gyermeket.

Ha a törvényjavaslatot elfogadja a parlament és életbe lép, arra sem lesz lehetőségük az egyedülálló magyaroknak, hogy külföldről fogadjanak örökbe gyermeket, mert ahhoz is kell a magyar állam engedélye.

  • 16x9 Image

    Báthory Róbert

    Báthory Róbert a magyarországi Szabad Európa szenior oknyomozó újságírója. Tizenhét éve dolgozik a médiában, ebből tíz évet a legnagyobb televíziók – az RTL Klub, a TV2, a Hír TV és az MTV – hír- és hírháttérműsorainál mint riporter, szerkesztő, illetve felelős szerkesztő. Ezt megelőzően a Kossuth rádió és a Rádió C munkatársa volt. 

XS
SM
MD
LG