Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egyedülállók a jövőben csak Novák Katalin engedélyével kaphatnának gyermeket


A családokért felelős tárca nélküli miniszterré kinevezett Novák Katalin, miután esküt tett az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. szeptember 21-én.
A családokért felelős tárca nélküli miniszterré kinevezett Novák Katalin, miután esküt tett az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. szeptember 21-én.

Amint rendkívüli hatalmat kapott a kormány a koronavírus-járvány kezelésére, azonnal Alaptörvényt módosítanának a kormánypártok, bár a kettő között nincs közvetlen összefüggés. Beleírnák, hogy az anya az nő, az apa meg férfi, és azt is, hogy a gyereknevelés keresztény kultúrán alapulna.

Nem csak a kormánypártok, hanem az ellenzék is megszavazta a veszélyhelyzetre hivatkozva, hogy a rendkívüli jogrend keretében meghozott intézkedések 90 napig érvényben maradjanak.

Mi a rendeleti kormányzás?
A kormány hatáskörét az Alaptörvénynek az a bekezdése korlátozza, amely az élethez való jogról rendelkezik. Nem korlátozható a tisztességes eljáráshoz való jog még a különleges jogrendben sem, de az Alkotmánybíróság működését sem lehet korlátozni. Hatalomtechnikai szempontból azonban minden mást korlátozhat a regnáló kormány. A veszélyhelyzetben elviekben megengedett az olyan aránytalan korlátozás is, ami normál körülmények között nem lenne lehetséges.

„Az anya nő, az apa férfi”

Miután megszavazták a veszélyhelyzeti törvényt, a kormány néhány órával később már törvénytervezetet nyújtott be az Alaptörvény módosításáról.

Az Alaptörvénybe bekerülne, hogy:

„Magyarország védi a házasság intézményét mint egy férfi és egy nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget, valamint a családot mint a nemzet fennmaradásának alapját. A családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony. Az anya nő, az apa férfi.”

De nem ez az egyetlen családügyi változtatása a kormánynak, hanem az is, hogy keresztény kultúrán alapuló értékrend szerint kell nevelni a gyerekeket.

„Minden gyermeknek joga van a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz. Magyarország védi a gyermekek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát, és biztosítja a hazánk alkotmányos önazonosságán és keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelést”

– áll a javaslatban.

Egyedülállók csak a miniszter engedélyével fogadhatnak örökbe

Kedd éjszaka került fel a parlament honlapjára az egyes igazságügyi tárgyú törvények módosításáról szóló javaslat, ami módosítaná a Polgári Törvénykönyv örökbefogadásról szóló részét is. A javaslatban az szerepel, hogy gyermeket rokonok és a szülő házastársa általi örökbefogadás kivételével a jövőben csak házastársak fogadhatnának örökbe.

Az egyedülállók számára az örökbefogadás eddig sem volt gyalog galopp. Erről már írtunk korábban is, de akkor még csak arról szóltak a hírek, hogy a kormány szigorítaná az örökbefogadást az egyedülállók számára. A mostani javaslattal viszont gyakorlatilag lehetetlenné is tenné azt, hiszen kivételes esetekben Novák Katalin családpolitikáért felelős miniszter ámenje kellene ahhoz, hogy egy egyedülálló személy gyermeket kaphasson.

„A családpolitikáért felelős miniszter különös méltánylást érdemlő esetben hozzájárulhat az egyedül örökbe fogadni szándékozó személy örökbefogadásra való alkalmasságának gyámhatósági megállapításához. A miniszteri hozzájárulás megadásánál különösen figyelemmel kell lenni Magyarország Alaptörvénye XVI. cikk (1) bekezdésében foglaltakra”

– áll a törvényjavaslatban.

Az indoklásban az szerepel, hogy kutatások és statisztikai adatok alapján a házasságok jóval tartósabbak, így a gyermek számára jóval biztonságosabb ilyen körülmények között felnőni. Azt, hogy milyen kutatásokra és felmérésekre alapozza a kormány az állításait, nem közölték.

  • 16x9 Image

    Báthory Róbert

    Báthory Róbert a magyarországi Szabad Európa szenior oknyomozó újságírója. Tizenhét éve dolgozik a médiában, ebből tíz évet a legnagyobb televíziók – az RTL Klub, a TV2, a Hír TV és az MTV – hír- és hírháttérműsorainál mint riporter, szerkesztő, illetve felelős szerkesztő. Ezt megelőzően a Kossuth rádió és a Rádió C munkatársa volt. 

XS
SM
MD
LG