Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A nagy brüsszeli pártcsaládokéval vetekszik a Fidesz-alapítvány költségvetése


A Fidesz-alapítvány irodájának a táblája Brüsszelben.
A Fidesz-alapítvány irodájának a táblája Brüsszelben.

Több mint ötszáz négyzetméteres irodát vett a Fidesz Brüsszelben, ez azonban egyáltalán nem szokványos eljárás. A Fidesz alapítványa költségvetésében a nagy EU-s pártcsaládok alapítványaival vetekszik, erre lenne uniós pénz is, de az SZMPA-t a magyar adófizetők pénzéből tartják fenn. A szervezet írásunk megjelenése után reagált, levelüket a cikk végén foglaljuk össze.

A hvg.hu számolt be arról, hogy tavaly szeptemberben a Fidesz pártalapítványa, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány (SZMPA) 2,274 millió euróért, vagyis több mint 800 millió forintért vásárolt egy belga céget. A befektetés értelme az volt, hogy ez a vállalkozás tulajdonolt Brüsszelben, az Európai negyed frekventált pontján egy 506 négyzetméteres irodaegyüttest, amely így a fideszes alapítványra szállt.

Az új tulajdonos már ki is helyezte névtábláját, az épület a Schumann körforgalomnál van, szemben az Európai Bizottság “főhadiszállásával”, a Berleymont-nal, egyik oldalán az Európai Tanács épülete, a másik oldalán pedig az Európai Unió Külügyi Szolgálata (EEAS) található. Vagyis valóban nagyon jó helyen van.

Minden út Brüsszelbe vezet

A Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány 2019. évi beszámolójából kiderül, hogy az államtól kapott költségvetési támogatás 1,468 milliárd forintra (mintegy 4 millió euróra) nőtt az előző évi 573 millió forintról. A kormány nem csinált titkot eddig sem abból, hogy szeretne nagyobb befolyásolási erővel és jobb “láthatósággal” rendelkezzel Brüsszelben.

A hvg.hu cikkében még az is olvasható, hogy egyelőre egyetlen brüsszeli alkalmazottja van az irodának és feltehető, hogy a helyiségek egy részét majd kiadják, de erre még nincsenek konkrét tervek. Az iroda vezetője Horogszegi Szilágyi-Landeck Dániel, aki az SZMPA magyar és angol nyelvű honlapján még a külügyi igazgató titulust viseli, a német nyelvű változatban azonban már a brüsszeli képviselet vezetőjeként szerepel. Utánanéztünk, hogy a pártalapítványok hogyan, milyen körülmények között működnek az EU központjában.

Ebben az épületben vásárolt meg egy teljes emeletet a Fidesz alapítványa 2020 szeptemberében.
Ebben az épületben vásárolt meg egy teljes emeletet a Fidesz alapítványa 2020 szeptemberében.

Maga az alapítvány bevett gyakorlat

Brüsszelben számtalan think-tank, lobbicég, európai érdekképviselet, egyesület, pártokhoz és politikai irányokhoz kötődő pártalapítvány létezik és működik. A személyes jelenlét nagyon fontos, covidmentes időkben. Délidőben megtelnek az éttermek, kávéházak olyanokkal, akik valamilyen megbeszélést szerveztek döntéshozó, vagy a döntésekre rálátással rendelkező emberekkel.

Ez nem újdonság, nem is meglepő, Brüsszel az a hely, ahol a legnagyobb nemzetközi szervezetek képviselőivel éppen úgy találkozhatunk, mint egy tetszőleges állam titkosszolgálatának emberével. Amiről most szó van, az európai szintű politikai alapítvány valamely európai szintű politikai párthoz kapcsolódó szervezet, amely támogatja és kiegészíti a párt céljait, és szerepel Az európai politikai pártokkal és európai politikai alapítványokkal foglalkozó hatóság nyilvántartásában.

“Az ilyen típusú alapítvány megfigyeli és elemzi a közérdekű európai politikai kérdésekről szóló vitát, valamint hozzájárul ahhoz. A közérdekű európai politikai kérdésekhez kapcsolódó tevékenységeket is végez, például szemináriumokat, képzéseket, konferenciákat szervez, tanulmányokat készít” – áll a hivatalos tájékoztatóban. Ezeknek az alapítványoknak a működését legfeljebb 95 százalékban finanszírozza az Európai Parlament, a támogatás szabályait, mértékét, feltételeit uniós jogszabály rendezi.

Megkérdeztünk több pártalapítványt, hogy vajon a Fidesz alapítványának működési költségei, vagyis a 4 millió euró hogyan aránylik olyan szövetségek költségvetéséhez, amelyek egész európai hálózatot fednek le, tehát nem csak egy ország egyetlen pártját szolgálják.

Ebben az épületben vásárolt meg egy teljes emeletet a Fidesz alapítványa 2020 szeptemberében.
Ebben az épületben vásárolt meg egy teljes emeletet a Fidesz alapítványa 2020 szeptemberében.

Az egész Néppárt alapítványa 7 millió euróból kijön

A legnagyobb európai pártcsalád, az Európai Néppárt politikai alapítványa a Wilfried Martens Központ az Európai Tanulmányokért. Ez a szervezet az, amely elvileg a Fidesz érdekeit is képviseli az európai porondon, de tudjuk azt is, hogy a Néppárt és a magyar kormánypárt viszonya meglehetősen hűvös.

A Martens Központnak 26 munkatársa van, az iroda 780 négyzetméter, de ennek része több konferenciaterem is. Az Alapítvány a világ 10. legnagyobb agytrösztje, éves költségvetése mintegy 7 millió euró, amelyből közel 6 millió eurót juttat az Európai Parlament.

Több mint negyven európai pártalapítvánnyal ápolnak partneri kapcsolatokat, közöttük magyar szervezetekkel is, így például a Barankovics Alapítvánnyal és a Polgári Magyarországért Alapítvánnyal is. A partnerszervezetek között pedig ott üdvözölhetjük a szintén brüsszeli irodával is rendelkező és a kormányt népszerűsíteni igyekvő Antall József Tudásközpontot is.

A szociáldemokraták 4,5 millió euróból gazdálkodnak

Az Alapítvány az Európai Progresszív Tanulmányokért (FEPS) a szociáldemokrata pártcsalád alapítványa, 2008 óta működik. Tevékenységük középpontjában az áll, hogy elősegítsék a progresszív válaszok megjelenítését azokra a kihívásokra, amelyekkel Európa ma szembesül.

A FEPS ma 68 tagszervezetből álló hálózat, ezek közül 43 teljes jogú tag, 20 megfigyelői státusszal és öt szervezet nem hivatalos tagsággal rendelkezik. Ainara Bascunana, az alapítvány kommunikációs vezetője elmondta, hogy 19 alkalmazottal dolgoznak, egy 759 négyzetméteres bérelt irodában.

Nemrég költöztek új, nagyobb helyre, amely már jobban alkalmas nagyobb rendezvények, konferenciák megtartására. A FEPS éves működési költsége 4,5 millió euró, amelynek 95 százaléka az Európai Parlament támogatásából származik. Az ő költségvetésük is nyilvános, elérhető és auditált.

A liberális pártcsalád a Fidesz-alapítvány felét költi

Ebben az épületben vásárolt meg egy teljes emeletet a Fidesz alapítványa 2020 szeptemberében.
Ebben az épületben vásárolt meg egy teljes emeletet a Fidesz alapítványa 2020 szeptemberében.

A liberális pártcsalád alapítványa az Európai Liberális Fórum (ELF), amelynek 47 tagszervezete van. Évente több mint száz kutatást, eseményt, képzést szerveznek, jelenleg 23 különböző országban fut valamelyik programjuk.

Az ELF-től kapott információk szerint egy 165 négyzetméteres ingatlant bérelnek, amelyben összesen 14-en dolgoznak. 2019-ben az irodához köthető működési költségek összege 116 ezer euró volt, ez az alapítvány teljes működési költségének 5,47 százaléka.

Bérekre egészen pontosan 415.639 eurót és 5 centet költöttek, ami a költségvetés közel 20 százaléka. Az ELF működésének nagy részét az Európai Parlament finanszírozza, de a bevételi oldalon megtalálhatók a regisztrációs díjak, tagok hozzájárulásai, projekttámogatások és adományok is. Az alapítvány éves összköltségvetése valamivel több mint kétmillió euró. Fele az SZPMA-nak.

A legtöbb nagy európai pártnak megfelel a közös alapítvány

Nem a hagyományos pártstruktúra része, de politikai alapítványnak számít a Coppieters Alapítvány. Ideológiai célkitűzéseik elsősorban a komplex társadalmak kulturális és nyelvi sokféleségének kezelésével, a többszintű kormányzással, a decentralizációval, államok elszakadási törekvéseivel, a konfliktusmegoldással és az emberi jogok és a béke előmozdításával kapcsolatosak.

Az Európai Parlamentben az Európai Szabad Szövetség nevű formációhoz tartoznak, akik a Zöldekkel alkotnak közös frakciót. 11 teljes jogú és öt társult tagjuk van Európában, utóbbiak között találhatjuk a Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsot is.

A Coppieters Alapítvány éves kiadásai 2019-ben 580 ezer eurót jelentettek, ebből 536 ezer az Európai Parlament támogatása. Munkatársukkal, Ignasi Centelles Santanaval beszélgetve kiderült, hogy másodmagával dolgozik az Alapítványnál, egy két helyiségből álló irodában, amelynek infrastruktúráját időnként megosztják más civil szervezetekkel is. Az iroda fenntartására évi 32 ezer eurót szánnak.

Megnéztük néhány nagy európai ország kormánypártját, hogy tartanak-e fent külön brüsszeli irodát saját tevékenységük képviseletére. Egyetlen ilyen esetet sem találtunk, valamennyien beérték a saját pártcsaládjuk által nyújtott lehetőségekkel.

Cikkünk megjelenése után, 2021. február 2-án levélben reagált írásunkra a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány (SZPMA). Arra emlékeztettek, hogy az SZPMA nem a Fidesz brüsszeli alapítványaként működik, mint az azóta javított eredeti címből tűnt, hanem Magyarországon megfelelően bejegyzett, budapesti székhelyű szervezetként. Elismerik, hogy a költségvetésből 1,468 milliárd forint támogatást kaptak 2020-ban, de ezt nem egyedüli szervezetként, hiszen a juttatást a vonatkozó törvény alapján minden pártalapítvány megkapja, az alapító párt mandátuma arányában. Az SZPMA szerint a német CDU, CSU és a Zöldek is jelen vannak Brüsszelben pártalapítványukkal, és a Fővárosi Önkormányzat is működtet "Budapest irodát" a belga fővárosban.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Arató László

    Arató László a Szabad Európa brüsszeli tudósítója. Több mint harminc éve újságíró, 2013 óta dolgozik az EU fővárosában. Jelenleg több független lapot, rádiót tájékoztat rendszeresen az Európai Unióval és a NATO-val kapcsolatos fejleményekről.

XS
SM
MD
LG