Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A NASA elítélte az orosz űrügynökséget, miután űrhajósaik oroszpárti zászlókkal pózoltak


A kutató-mentő csapat megérkezik a Szojuz MS–19 űrkapszulához, amely a Nemzetközi Űrállomásról hozta le Mark Vande Hei amerikai, valamint Anton Skaplerov és Pjotr Dubrov orosz űrhajóst a kazahsztáni Zsezkazgan külterületére 2022. március 30-án
A kutató-mentő csapat megérkezik a Szojuz MS–19 űrkapszulához, amely a Nemzetközi Űrállomásról hozta le Mark Vande Hei amerikai, valamint Anton Skaplerov és Pjotr Dubrov orosz űrhajóst a kazahsztáni Zsezkazgan külterületére 2022. március 30-án

Az amerikai űrügynökség, a NASA ritkán látott kritikát fogalmazott meg orosz partnerével szemben, miután három orosz űrhajós a Nemzetközi Űrállomáson a luhanszki és donyecki szakadárok zászlóit tartva fotózkodott.

A NASA csütörtökön adta ki a közleményt, három nappal azután, hogy az orosz űrügynökség, a Roszkoszmosz közzétette a fotókat.


Oroszország a múlt héten jelentette be, hogy teljesen elfoglalták Luhanszk régiót, és csapatai lassan nyomulnak tovább, hogy a Donyeck régió egészét is ellenőrzésük alá vonják. Ukrajna tagadta, hogy Oroszország teljesen elfoglalta Luhanszkot, bár az ukrán erők kénytelenek voltak kivonulni az ottani utolsó nagyobb városokból, Szeverodonyeckből és Liszicsanszkból.

A NASA „határozottan elítéli, hogy Oroszország politikai célokra használja a Nemzetközi Űrállomást Ukrajna elleni háborúja támogatásához, amely alapvetően nincs összhangban az állomás elsődleges funkciójával, a tizenöt ország részvételével zajló, békés célú tudományos kutatásokkal és technológia fejlesztésekkel” – közölte az ügynökség.

A Roszkoszmosz eddig nem reagált az amerikai nyilatkozatra.

Luhanszk és Donyeck nagy része 2014 óta az Oroszország által támogatott szakadárok ellenőrzése alatt áll.

Miközben Washington és Moszkva kapcsolata az elmúlt évek alatt folyamatosan romlott, az űrkutatás azon ritka területek közé tartozik, ahol a két ország továbbra is együttműködik.

Mindkét országnak vannak űrhajósai a Föld körül keringő űrállomáson. Az Egyesült Államok eddig nagymértékben támaszkodott az orosz űrhajókra űrhajósai szállításához, bár ezen változtathat a magánűrhajózás megjelenése.

Oroszország arról tárgyal, hogy űrhajósai egy csereüzlet keretében amerikai magánűrhajóval repülhessenek az űrállomásra.

A NASA még azután is folytatta az együttműködést, hogy Oroszország februárban indított ukrajnai inváziója miatt a Nyugat átfogó gazdasági szankciókat vezetett be. Március végén egy amerikai űrhajós két orosz társával tért vissza a Földre az űrállomásról egy orosz űrhajó fedélzetén.

Bill Nelson volt űrhajós, a NASA igazgatója tavaly azért ítélte el Oroszországot, mert egy műholdellenes fegyvert tesztelt, és egy törmelékfelhő az űrállomást fenyegette.

„Vakmerő és veszélyes, amit csinálnak”mondta akkor Nelson.

Míg a NASA eddig tartózkodott attól, hogy politikai nyilatkozatokat tegyen vagy nyilvánosan megfogalmazza kritikáit, a Roszkozmosz igazgatója, Dmitrij Rogozin éles nyelvéről és retorikájáról ismert.

Áprilisban, két hónappal azután, hogy Oroszország megszállta Ukrajnát, Rogozin arra figyelmeztetett, hogy az űrállomás jövője veszélyben van, ha az Egyesült Államok és a Nyugat nem oldja fel a szankciókat.

Mike Eckel írása.
XS
SM
MD
LG