Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A NASA megkezdi a Föld felszíni vizeinek első globális felmérését


Starlink-műholdakat szállító Falcon 9 rakéta kilövése a floridai Cape Canaveralben 2022. július 17-én
Starlink-műholdakat szállító Falcon 9 rakéta kilövése a floridai Cape Canaveralben 2022. július 17-én

Újabb műholdat lő fel a világűrbe az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) SpaceX nevű rakétájával. A projekt fő célja a klímaváltozás mechanizmusának és következményeinek tanulmányozása.

Az Elon Musk vezette űrkutatási magánvállalat Falcon 9 típusú rakétáját helyi idő szerint hajnali 4 óra előtt lövik fel a Los Angelestől mintegy 275 kilométerre lévő Vandenberg légitámaszpontról.

Szakértők szerint az időjárási körülmények megfelelők a kilövésre, amelyet 24 órával elhalasztottak csütörtökön, miután az ellenőrzésnél nedvességet észleltek a rakéta kilenc hajtóműve közül kettőnél. Az ügyet gyorsan megoldották.

A Surface Water and Ocean Topography (SWOT) nevű műhold fejlett mikrohullámú radartechnológiát alkalmaz, amely nagy felbontású méréseket gyűjt majd az óceánokról, tavakról, víztározókról és folyókról a Föld felületének kilencven százalékán.

Az így begyűjtött adatokat elsősorban az óceánok áramlási modelljeinek, illetve az időjárás- és klíma-előrejelzések javítására, az aszály sújtotta régiók édesvízellátásának kezelésére fogják felhasználni.

A nagyjából utcai terepjárónyi méretű műhold legtöbb elemét a NASA egyik intézete a CNES francia űrügynökséggel közösen építette. A csaknem húsz éve fejlesztés alatt álló eszközhöz a brit és a kanadai társszervek is hozzájárultak.

A kutatók egyik legfőbb célja annak pontosabb feltárása, hogy a Föld óceánjai hogyan nyelik el a légköri hőt és a szén-dioxidot egy olyan folyamat során, amely természetes módon szabályozza a globális hőmérsékletet, hozzájárulva a klímaváltozás minimalizálásához.

A mechanizmus megértése a remények szerint segíteni fog megválaszolni azt a rendkívül fontos kérdést, hogy mi az a fordulópont, amikor az óceánok elnyelés helyett nagy mennyiségű hőt kezdenek kibocsátani, fokozva a globális felmelegedést.

Ehhez kapcsolódóan: Oroszország 2024 után elhagyja a Nemzetközi Űrállomást

A műhold egyebek mellett annak tanulmányozásában is előrelépést fog jelenteni, hogy az óceánok emelkedő vízszintje milyen hatással van a part menti területekre.

A másik fő fókuszpontot az édesvizek képezik. Éveken keresztül figyelemmel fognak kísérni minden, száz méternél szélesebb folyót, illetve több mint egymillió tavat és víztározót, így a tudósok jobban nyomon követhetik a vízszint ingadozását az évszakváltozások és a főbb időjárási események során.

Ha minden a tervek szerint halad, a SWOT néhány hónapon belül megkezdi az adatszolgáltatást.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG