Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A NATO az ukrajnai háború miatt jelentősen megerősítheti európai jelenlétét


Jens Stoltenberg sajtótájékoztatója Brüsszelben 2022. március 15-én
Jens Stoltenberg sajtótájékoztatója Brüsszelben 2022. március 15-én

Oroszország brutális ukrajnai inváziója jelentősen megváltoztatja az európai biztonsági környezetet, a háborúnak hosszú távú következményei lesznek minden NATO-tagállam számára – mutatott rá az észak-atlanti szövetség főtitkára szerdán Brüsszelben.

Jens Stoltenberg a katonai szervezet rendkívüli védelmi miniszteri ülése előtt hangsúlyozta, hogy megerősítik a kollektív védelmet a kontinensen. „Katonák százezrei emelt készültségben, százezer amerikai katona Európában, negyvenezer fő közvetlen NATO-parancsnokság alatt, többnyire a szövetség keleti részén, a haditengerészet és a légierő támogatásával” – szögezte le.

Hozzátette, hogy a cél Vlagyimir Putyin orosz elnök elrettentése attól, hogy a NATO harminc tagjának bármelyikét megtámadja, nemcsak az ukrajnai beavatkozás alatt, hanem a következő öt-tíz évben.

A találkozón Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter és kollégái a kelet-európai csapaterősítésekről, a rotációs rendszer helyetti állandó jelenlét megteremtéséről egyeztetnek. Várhatóan azzal fogják megbízni a NATO katonai parancsokait, hogy vázoljanak fel lehetőségeket erre vonatkozóan, amelyeket a tagállamok a következő, júniusi madridi csúcstalálkozón megvitathatnak.

Joe Biden amerikai elnök és a szövetséges államok vezetőinek álláspontja egyértelmű: előző havi közös nyilatkozatukban borzalmas stratégiai hibának nevezték Ukrajna megtámadását, amiért Oroszország súlyos árat fog fizetni a következő években mind gazdaságilag, mind politikailag.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG